פרסום ראשון

מהפכה בנדל"ן: הצעת חוק- רוב של 51% מדיירי הבניין יספיק לאישור תמ"א 38

היום עברה בקריאה טרומית הצעת התיקון לחוק חיזוק בתים משותפים שעתידה להקל באופן משמעותי את הוצאתם לפועל של מיזמי תמ"א 38. הרוב שידרש יירד ל -51% והטיפול בדיירים סרבנים יעשה לפני קבלת היתר הבנייה
לירן סהר |

יזמים המעוניינים להוציא לפועל מיזמים של חיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, לפי תמ"א 38, נתקלים בקשיים רבים בהתמודדותם מול תביעותיהם של דיירים סרבנים ומול הסחבת הבירוקרטית של ועדות התכנון והמפקח על הבניינים המשותפים.

חוק החיזוק בתים משותפים חוקק על מנת להקל על הוצאה לפועל של חיזוק מבנים כנגד רעידת אדמה והקמת ממ"דים כנגד התקפות טילים במסגרת תמ"א 38. תמ"א 38 נתנה תמריץ תכנוני לביצוע החיזוק והמיגון, בדרך של הגדלת זכויות בניה למבנים ישנים כאשר המטרה הייתה כי השווי הכלכלי של הזכויות המוגדלות יממן את חיזוק המבנה הישן, ואף ישפר את חזות הבניין לרבות התקנת מעלית, ובמקרים רבים אף הרחבת הדירות הקיימות.

היום (ד') עברה בכנסת בקריאה טרומית, הצעת התיקון לחוק חיזוק בתים משותפים של ח"כ זבולון אורלב, שעתידה להקל באופן משמעותי את הוצאתם של מיזמי תמ"א 38 מהנייר אל הפועל. לפי ההצעה, שהתקבלה ברוב מוחץ של 11 נגד 0, יופחת שיעור הסכמת הדיירים הנדרש מ-66% ל-51%. עד כה, עבור תוספת של קומה נוספת לפי התב"ע העירונית, מעבר לתוספת המתאפשרת לפי תמ"א 38, נדרשה הסכמה גורפת של 100% מדיירי הבניין. לפי הצעת התיקון תספיק כעת הסכמה של 51% מהדיירים גם עבור תוספת זו, וניתן יהיה גם להוציא חלקים מהרכוש המשותף, כגון החצר, לצורך התקנת חניות, בלא הסכמת 100% מהדיירים.

נושא מהותי נוסף שטופל במסגרת הצעת התיקון הוא הטיפול בדיירים סרבנים. עד כה, כדי להגיש תביעה כנגד דייר סרבן היה צורך להשיג קודם היתר בנייה, המשמעות הייתה שיזמים היו צריכים להוציא סכומים של מאות אלפי שקלים, כולל תשלום היטל השבחה, ולשאת את הסיכון שתביעתו של דייר סרבן תתקבל אצל המפקח על בתים משותפים ותבטל את הפרויקט. לפי הצעת החוק, ניתן יהיה להגיש קודם את התביעה למפקח ורק אחר כך להוציא את היתר הבנייה.

"מדובר בפיקוח נפש, ולא סתם בהשבחת נכס", מסביר ח"כ אורלב, "המדינה חייבת לעודד דיירים שרוצים להשקיע מכספם על מנת להציל חיים. בשביל ספק פיקוח נפש מחללים שבת, וכשמדובר על אפשרות של הצלת נפשות רבות, לא נשנה את החוק על מנת שיאפשר זאת?"

רון שפיגל, אדריכל ממשרד 'שפיגל אדריכלים' אומר כי "כמי שמתמודד עם ניסיונות מימוש התמ"א מול וועדי הבניינים, הצעת חוק שמשליכה את אחוזי ההסכמה של התמ"א על מימוש תוכניות בניין העיר, פותרת את הבעיה העיקרית והמרכזית שעיכבה עד היום את מירב הבניינים. אנו מברכים על כך".

עו"ד טל יצחק רון, ממשרד טל, רון, דריהם ושות' אומר: "אני מעריך שתיקון החוק יעודד את הוצאתם לפועל של פרויקטים רבים וסוף כל סוף נתחיל לראות התקדמות. מדובר בתכנית בעלת יתרונות רבים המאפשרת בנייה על שטחים קיימים, מוסיפה יחידות דיור, מחזקת מבנים כנגד רעידות אדמה ומשפרת את איכות חייהם של הדיירים".

עדיין מתנהל משא ומתן עם משרד המשפטים, באשר לאחוז הדיירים שיהיו חייבים לתת את הסכמתם לתוכנית החיזוק. ח"כ אורלב מבקש להוריד את הצורך בהסכמה מרוב מיוחס (66%) לרוב רגיל (51%) ובכך תומכים משרדי האוצר והבינוי והשיכון. משרד המשפטים מתנגד בשל הפגיעה בזכות הקניין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה