ראיון

סמנכ"ל מרכזי ביג: "החיבור ל-KIMCO, חברה בשווי 6 מיליארד ד', היא הבעת אמון משמעותית"

בראיון ל-Bizportal פורס חי גאליס, סמנכ"ל ניהול בקבוצה, את פילוסופיית החברה ואת אסטרטגיית הכניסה לארה"ב ולמדינות נוספות. "הפדיון הממוצע למ"ר קצת יותר נמוך, אך עלויות התפעול הנמוכות מפצות על כך"
לירן סהר |

שוק הקניונים בארץ נעשה רווי משנה לשנה ומותיר מעט מקום לשחקנים חדשים. קבוצת ביג בחנה את השוק ופנתה להקמתם של מרכזי קניות פתוחים הממוקמים בחוצות הערים בדומה למודל הפאוור סנטרים האמריקנים. כניסתה של החברה למדד ת"א 100 ממחישה שקונספט החברה זכה להצלחה יתירה, מאמינים בחברה. בשיחה עם Bizportal תיאר חי גאליס, סמנכ"ל ניהול ותפעול בקבוצה, את פעילות החברה בארץ וסיפק מידע אודות עסקת הענק האחרונה שביצעה בארצות הברית.

"הצלחנו בחזון של פריסת מרכזים בכל רחבי הארץ. ביג באר שבע נחשב למרכז הפתוח הגדול והמוצלח ביותר, הפך להיות מרכז העיר", אומר גאליס ומסביר כי הרעיון הוא להשכיר שטח גדול בשכר דירה נמוך. "בבאר שבע לדוגמה שכר הדירה בביג הוא כ-75 שקל למ"ר, לעומת כ-200 שקל בקניון רגיל בעיר. עלות התפעול לעסק במרכז פתוח היא 6% מול 12% בקניון, עלות שמאפשרת לשוכר גם להכניס מחלקה של אאוטלט. הפדיון הממוצע למ"ר קצת יותר נמוך, אך בסופו של דבר השוכר מרוויח. לראיה, כשהסתמן מצב של משבר, הקניונים נפגעו הרבה יותר מאיתנו".

גאליס מסביר כי תמהיל החנויות במרכזים פונה לאנשים שמחפשים קניות נטו ופחות בילוי ואופנה כפי שמציעים הקניונים. "משפחות מגיעות אלינו לקנייה מרוכזת ונוחה ומחפשות חנויות סופרמרקט, עשה זאת בעצמך ואופיס דיפו, 10% מהחנויות במרכז מוקדשות לאופנה, לעומת 75% בקניונים. לפי הפילוסופיה שלנו נראה כיצד מביאים חנות של 500 מ"ר של בגדים זולים, נדאג קודם כל למוצרים בסיסיים ורק לאחר מכן נשקול להקים חנויות מותגים. אנחנו משתדלים לפנות לערים הזקוקות לחנויות בר קיימא. כל שנה אנחנו מבצעים סקר בין תושבים המתגוררים עד 15 דקות נסיעה מכל מרכז וגילינו שהקהל תופס את המרכזים שלנו כזולים." מלבד באר שבע, החברה זוכה להצלחה יתרה בצפון הארץ. "בכרמיאל המרכז הפך לקניון פתוח של כל האזור, אחד המוצלחים בארץ שכולל מותגי אופנה כמו כל קניון עירוני אחר. גאליס מציין כי החברה חנכה לא מזמן את מרכז ביג-Fashion בנצרת, אשר לדבריו מעניק צבע אחר לחברה ומביא את הדור האחרון של מרכזי הקניות בחו"ל. " האוכלוסייה הערבית מאוד נמשכת לצרכנות ממותגת, המרכז הביא את המרכז לצפון הארץ". גאליס מוסיף כי החברה מקימה מתחמי ביג-Fashion נוספים באשדוד וביהוד, כאשר באשדוד הוא יהיה כפול מגודל המרכז בנצרת. החברה שוקדת בימים אלה על הקמת מרכזים בפרדס חנה, פתח תקווה וקריית שמונה.

גאליס טוען כי בישראל יש רוויה של מרכזי קניות ובסופו של דבר הטובים ביותר ישרדו. "בגלל התחרות תמיד יהיה מישהו חדש שייקח את הבכורה, לכן השקענו לאחרונה 6 מיליון שקל בשיפוץ המתחם בבאר שבע, מרכז שלא יידע לשמור ולטפח את עצמו לא ישרוד".

יוצאים לחו"ל

לאור המיצוי בארץ, החברה מפתחת בצורה מבוקרת ואיטית תיק נכסים מכובד מעבר לים. "אנחנו חוקרים כל מדינה לעומק ומשתדלים להקים מספר מרכזים כדי לצבור כוח מול הרשתות הפוטנציאליות. המרכז שאנחנו מקימים בחלקה הצפוני של מומבאי צומח וגדל לאט לאט. להודו הגענו לפני המשבר, יזמים רבים התעניינו במדינה, אולם אנחנו היינו בין היחידים שבנו בשטח". לדברי גאליס, כניסה למדינה חדשה דורשת יצירת שינוי בהרגלי הצריכה, תהליך שעשוי לארוך שנתיים-שלוש מינימום." אנחנו מפתחים שתי קרקעות במדינה, אך הורדנו הילוך בגלל המשבר והבירוקרטיה הקשה". בסרביה החברה בשלבים ראשוניים של בנייה ומתכוונת לפרוס מספר מרכזים. "סרביה נפגעה פחות במשבר ויש בה פוטנציאל צמיחה לא רע. אנחנו מקימים את הפלטפורמה, אולם העבודה הקשה היא שכנוע רשתות בינלאומיות להקים חנויות בשווקים חדשים".

הרמז העבה ביותר לאסטרטגיה העתידית של החברה ניתן בחודש שעבר כאשר דיווחה על התקשרות במיזם משותף עם חברת קימקו (KIMCO) לרכישת תיק נכסים הכולל 15 מרכזים מסחריים פתוחים בארצות הברית בשווי של כ-422 מיליון דולר. "בחנו את צעדינו באופן מאוד יסודי ולבסוף קיימנו שיתוף פעולה עם חברת KIMCO הנחשבת לגדולה בארצות הברית בשווי של כ-6 מיליארד דולר" ציין גאליס והוסיף כי מדובר בהבעת אמון משמעותית בחברה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה