מנכ"ל אשדר: "הדיבורים על בועת נדל"ן גורמים להקפאת המכירות, אל תשכחו מה קרה לאחר הקיפאון ב-2008"

בראיון ל-Bizportal מתייחס ארנון פרידמן למצב שוק הנדל"ן, מספק תחזית לתקופה הקרובה ולא נשאר חייב לעיריית תל אביב, גם לא להתנהלות המדינה. אילו ערים ימשיכו להיות במרכז הביקושים?
לירן סהר |

שוק הנדל"ן עובר תהפוכות ותמורות ניכרות בשנתיים האחרונות המשפיעות על כולנו בכיס ובסביבת המגורים הקרובה. בראיון ל-Bizportal ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת הבנייה אשדר, מתאר את מצב השוק כיום ומספק תחזית לתקופה הקרובה.

"התקופה הנוכחית מזכירה מאוד את סוף 2008, כאשר התבצעו עסקאות בודדות מחשש שהמשבר הכלכלי העולמי ישפיע על שוק הנדל"ן בארץ, כיום הדיבורים על התפתחות בועת נדל"ן גורמים לחלק מהאנשים להקפיא רכישות" אומר פרידמן ומוסיף כי "חמישה חודשים לאחר עצירת השוק, הקונים חזרו בהמוניהם לשוק, המחירים עלו בהתאם ומי שלא קנה התחרט".

החברה פעילה בטבעת השלישית של גוש דן, בנתניה, פתח תקווה, גני תקווה ורחובות ופחות בתל אביב. "החברה מאמינה בהקמת שכונות שלמות, כשמקימים שכונה חדשה בחטיבת קרקע משמעותית יוצרים מהפך באזור שלם, כך נעשה באור יהודה ובקרית הסביונים ביהוד, וכך יעשה גם בבאר יעקב. בניית שכונה חדשה משביחה את האזור וגם חלקים מהעיר הישנה הגובלים בשכונה משתפרים בעקבות הקמתם של פארקים ומבני ציבור חדשים. מחירי הדירות בזמן הקמת שכונה חדשה הרבה יותר נמוכים מאשר לאחר שהיא מתבססת".

פרידמן מציין כי היצע הקרקעות בסופו של דבר מוגבל, "בעבר היו קרקעות היסטוריות עם תכניות עיר מאושרות, היום אין כמעט קרקעות זמינות לבנייה באזורי הביקוש. בעקבות המחסור העדפות הקונים השתנו. אם פעם ניתן היה לרכוש דירה בפתח תקווה במיליון שקל, כיום צריך לנדוד למעגל הרביעי והחמישי".

פרידמן מצדד בביקורת שהטיל אריאל אטיאס, שר הבינוי והשיכון, על תכניתו של בנק ישראל להגבלת תנאי המשכנתאות, ואומר כי לא צריך להחילן על בעלי דירה ראשונה. "הצרכן הסופי נפגע מכך, גורמים לזוגות הצעירים לעבור לפריפריה, לכאורה צעד חשוב וטוב, אולם כאשר מרבית מקומות התעסוקה ממוקמים המרכז, מהלך זה רק יוביל לעומס איום על תשתיות התחבורה, זיהום אוויר ותסכול".

פרידמן מוסיף כי המדינה נמצאת במלכוד, "כדי להעביר תעסוקה לפריפריה המדינה צריכה להיות המעסיקה, דבר הנוגד את רוח ההפרטה של השנים האחרונות, מי יעביר בשוק הפרטי את מפעלו לפריפריה כאשר מרכז הפעילות העסקית נמצא במרכז?"

החברה נכנסה לפעילות ענפה בתחום הפינוי בינוי, אולם הקפאת פרויקט ברמת אביב בעקבות קשיים בניהול המשא ומתן מול הדיירים ומול העירייה הוציאה לה קצת את הרוח מהמפרשים. פרידמן טוען כי "במהות כולם נהנים- הדייר משפר את איכות חייו, הרשות המקומית מקבלת היטלים נוספים והיזמים נהנים מקרקע פנויה. עיריית תל אביב טוענת כי שדרוג איכות חייהם של דיירים בפרויקט אחד, באמצעות ציפוף האזור, תפגע בדיירים בבניינים שכנים שלא יוכלו לבצע פרויקט דומה בגלל ציפוף יתר שיכביד על התשתיות. לכן העירייה דורשת מהדיירים להשתתף בעלות הפרויקט, עלות העומדת על כ-100 אלף שקל, שיקולים של צדק חלוקתי לכאורה. לדעתי מדובר בפספוס של נקודת מבט בין דייר ליזם: יזם יבנה גם אם ישביח את הנכס פי 2 ולא פי 3, מנגד, דייר בבניין היה משקיע 100 אלף שקל ואף יותר בשיפוץ דירתו".

"יבנה, חדרה, באר יעקב ופרדס חנה-כרכור ימשיכו להיות במרכז מפת הביקושים בעתיד הקרוב" אומר פרידמן. "אני לא רואה כיצד המחירים יירדו, לדעתי מחירי הדירות ימשיכו לעלות השנה, אולם באופן הרבה יותר מתון מאשר ב-2009, הכול תלוי בהיצע ובביקוש". לדבריו, בת-ים עשויה לרשום עליית מחירים נוספת. "הרבה בת-ימים מעוניינים לשוב לעיר, אולם קצב הבנייה בה לא עומד בביקוש ולכן המחירים בה ימשיכו לעלות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה