ניצול המשבר: "יש כיסים באירופה בהם מחירי הנדל"ן צנחו ב-40%, הפוטנציאל לאפסייד קיים"

חגי רביד, מנכ"ל בית ההשקעות Cukierman, בראיון ל-Bizportal פורס את מפת הזדמנויות ההשקעה הנדל"ניות ביבשת הפגועה, מבקר את מערכת הבנקאות האירופית ומספק מספר הזהרות
לירן סהר |

המשבר הכלכלי באיחוד האירופי עדיין נמצא בעיצומו, אולם כבכל משבר טומן בחובו הזדמנויות השקעה במחירי רצפה. חגי רביד, מנכ"ל בית ההשקעות קוקירמן (Cukierman & Co), מיפה עבור Bizportal את ההזדמנויות ביבשת.

רביד מציין את ספרד, לטביה ואסטוניה כמדינות בעלות פוטנציאל לאפסייד עתידי. "יש כיסים באירופה בהם המחירים צנחו ב-40% ואף יותר מכך, הבעיה היא שלא ניתן לקבל מימון כבעבר". בנוסף, מציין רביד את יוון כמדינה שניתן למצוא בה הזדמנויות מעניינות, למרות שהמחירים בה עדיין גבוהים מאחר והיוונים מבינים שיש להם נכסים יוצאי דופן בהשוואה למקומות אחרים. "באיי פלופונז ביוון עדיין מוכרים נכסים במחיר של 9000 אירו למ"ר בעיקר לקהל הרוסי".

לדבריו של רביד, יש לבצע הבחנה בין פרויקטים מניבים קיימים לבין פרויקטים בפיתוח, "כיום יש מעט מאוד פרויקטים בפיתוח, המשבר הגדול ב-2008 גרם לפגיעה חריפה בקרב רוכשי הקרקעות שהתכוונו לבנות אך לא קיבלו את המימון".

למרות שחטף קשות, רביד מבחין בפוטנציאל רב בשוק הבריטי: "המשקיעים הגיעו ממקומות אחרים והצליחו להקטין את המכה, השוק מאוד יציב וניתן להשיג בו תשואה של 6%-7% בשנה כשהדייר הוא גורם ממשלתי, במיוחד כששער הדולר עומד על פאונד וחצי, שער אטרקטיבי במיוחד לאמריקנים".

במזרח אירופה, ממליץ רביד לבחון את מדינות הבלקן שיחסית נפגעו פחות במשבר. "בקרואטיה ובמונטנגרו יש ביקוש לבתי קיט בעיירות החוף הציוריות, באלבניה המסתגלת לשוק החופשי ניתן למצוא משקיעים מאנגליה שרכשו אדמות ומוכרים וילות למשקיעים מאירופה". לעומתן, רביד מציין את רומניה כמדינה שעדיין לא יצאה מהמשבר. "ברומניה יש כיום ביקוש לדירות, אולם משקיעים ישראלים רבים שרכשו קרקעות "נתקעו" איתן כי הבנקים נמנעים מלתת מימון".

רביד מדגיש כי כדאי לעבוד עם הבנקים ובעלי האג"ח ולאו דווקא עם בעלי הנכסים. "כשהבנקים מעקלים הם עובדים יותר מהר, למרות שבאירופה יש פחות נטייה לעקל נכסים בהשוואה לארצות הברית, בנקים אוסטריים מחזיקים בהרבה מאוד אדמות שאיבדו משווין במזרח ובמרכז אירופה. הבנקים האירופאים פועלים לאט, לא לוחצים כמו בארצות הברית בשל החשש לפגיעה בהם ובכלכלה האירופית".

למשקיעים הישראלים ממליץ רביד להשקיע בנדל"ן מניב כי קל יותר לקבל מימון של 50%-60% ובמצבים קיצוניים אף 70% עבורו, "לא הייתי ממליץ להיכנס לפיתוח עד שהערפל יתפוגג ויתברר מצב הבנקים שהעניקו 80%-90% מימון".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה