סטנלי פישר מעדיף להמתין: הותיר את הריבית במשק לחודש יולי ללא שינוי
פישר העדיף להמתין עוד לפני העלאת ריבית נוספת. נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר החליט להותיר את הריבית במשק לחודש יולי על כנה. פישר קבע כי הריבית במשק תיוותר בשיעור של 1.5%. מדובר בחודש השלישי ברציפות שבה הריבית במשק נותרת על כנה.
בין הגורמים הגורמים העיקריים להחלטה להותיר את הריבית על כנה מציין פישר כי הותרת הריבית באה בשל אי הודאות במשק העולמי ובמיוחד באירופה וההשפעות שיש לכך על המשק הישראלי.
בהחלטתו מציין פישר כי ההחלטה הינה עקבית עם התהליך ההדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית" שנועד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד ולתרום להמשך ההתאוששות בפעילות המשק, תוך תמיכה ביציבות הפיננסית.
להערכתו של פישר, קצב עליית הריבית תלוי בסביבת האינפלציה, התבססות הצמיחה במשק הישראלי והעולמי, קצב עליית הריבית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתחשב בהתפתחות שערי החליפין של השקל. ברמת הריבית הנוכחית, ממשיכה המדיניות המוניטרית להיות מרחיבה.
באשר לחששות מהתגברות האינפלציה כותב פישר: "האינפלציה בהסתכלות ל-12 חודשים אחורנית נמצאת במגמת ירידה מזה כמה חודשים. מתחילת השנה האינפלציה נמוכה מהתוואי העונתי העקבי עם מרכז תחום היעד לשנת 2010". לדבריו, "לפי הערכות בנק ישראל ולפי הערכות החזאים, האינפלציה בהסתכלות ל-12 חודשים אחורנית תמשיך לרדת ובחודשים הקרובים תמצא בסביבות מרכז היעד או אף מתחתיו".
ההחלטה על גובה ריבית באה בעקבות מספר חודשים שבהם התקבלו נתונים שתמכו בהערכה שהמשק הישראלי נמצא בקצב צמיחה מהיר יחסית. עם זאת, מציין פישר כי החודש יחד עם מספר נתונים חיוביים, התווספו כמה נתונים שליליים המגדילים את אי הודאות לגבי המשך קצב הצמיחה המהיר.
גם בדיון הריבית האחרון הותיר פישר את הריבית במשק על כנה. ההחלטה לעשות כן הוכרעה בעיקר, על רקע ההחרפה בשוקי ההון בעולם עקב משבר החוב באירופה וחוסר הוודאות בנוגע להשפעתה.
טרם ההחלטה, הדעות של הכלכלנים היו חלוקות. כמחציתם העריכו כי פישר צפוי להעלות את הריבית במשק כאשר אלו מסתכלים בעיקר על החשש להיווצרות בועת מחירים בשוק הדיור ועל הפעילות המשקית. מנגד, כמחציתם העריכו שפישר יעדיף להותיר את הריבית בדומה לנעשה באירופה ובארה"ב.
תגובות: "השוק תמחר את אי העלאת הריבית"
אריה טל, מנהל המחקר של אלומות ספרינט כותב בתגובה להחלטת הריבית: "הותרת הריבית על כנה מעידה על חששות בנק ישראל מפני המשך התמתנות בקצב הצמיחה והערכות לירידה באינפלציה". להערכתו, הסביבה הכלכלית הנוכחית סיפקה לבנק ישראל הזדמנות פז להעלות את הריבית במסגרת התהליך ההדרגתי להחזרתה לרמה נורמאלית.
בנוסף, טל מעריך כי אילו פישר היה בוחר להעלות ריבית, זה היה "עשוי להעביר מסר ברור לרוכשי הדירות כי המשכנתאות צפויות להמשיך להתייקר בטווח הבינוני, דבר אשר עשוי לתרום לירידה בביקושים וצינון מחירי הדיור".
מתכלית בית השקעות מסר דן רון, סמנכ"ל השקעות את תגובתו: "השוק תמחר את אי העלאת הריבית ולכן לא צפויות מחר תנודות משמעותיות בשוק". להערכתו "נראה המשך ירידה בציפיות האינפלציה בהמשך השנה, מה שיוביל להעלאות ריבית בקצב מתון מאוד ברבעונים הקרובים".
אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון רפי גוזלן ציין: "מדובר בהחלטה נכונה. הסיגנלים השליליים המתקבלים מהשווקים הפיננסיים בהחלט ראויים לקבל משקל גבוה יותר בקביעת הריבית בעת זו". גוזלן הוסיף: "במבט להמשך, כל עוד קיימת אי ודאות בנוגע לעוצמת הצמיחה העתידית, תמהיל האינפלציה בישראל תומך בהמשך צעדים מרסנים ספציפיים בשוק הנדל"ן על פני העלאת הריבית".
רונן מנחם, מנהל יחידת השקעות ואסטרטגיה, בנק מזרחי טפחות אמר: "להערכתי, קריאה בין השורות מוליכה למסקנה שבנק ישראל לא מוטרד כעת יתר על המידה לגבי קצב האינפלציה, או קצב הצמיחה במשק". להערכתו של מנחם: "בנק ישראל ימתין מספר חודשים עם העלאות הריבית הנוספות".