הצעת חוק עבודת נוער - איסור העסקה בשעות לימודים

על פי חוק עבודת נוער, אפשר להעסיק נוער מגיל 14 בחופשת הקיץ בלבד. הוראות החוק אינן מסדירות העסקתם של בני נוער שמלאו להם 16 שנים (הלומדים בכיתות י"א-י"ב). בהצעת החוק, מוצע להגביל את תקופות ההעסקה המותרות של בני נוער כאמור. דברי הסבר מאת עו"ד הלית כהן - רזניצקי
עו"ד לילך דניאל |

ביום 7.6.2010 פורסמה ברשומות הצעת חוק עבודת נוער (תיקון מס' 14) (איסור העסקה בשעות הלימודים), התש"ע-2010 (להלן: "הצעת החוק").

בהתאם לחוק עבודת נוער, התשי"ג-1953 (להלן: "החוק") אפשר להעסיק נוער החל מגיל 14 בחופשת לימודים בלבד. ניתן להעסיק במהלך שנת הלימודים ילד אשר מלאו לו 15 וטרם מלאו לו 16, וחוק חינוך חובה חל עליו, רק בהתקיים אחת הנסיבות הקבועות בחוק (הילד עובד כחניך כמשמעותו בחוק החניכות, התשי"ג-1953, או שהוא פטור מלימוד חובה, או שהוא השלים את חובת לימודיו). עם זאת, הוראות החוק אינן מסדירות העסקתם של בני נוער שמלאו להם 16 שנים (הלומדים בכיתות י"א-י"ב).

בהתאם להצעת החוק, הוראות החוק המתייחסות להעסקת ילד אשר מלאו לו 15 וטרם מלאו לו 16 במהלך שנת הלימודים כמפורט לעיל יחולו גם על העסקת בני נוער הלומדים בכיתות י"א-י"ב.

בהתאם לדברי ההסבר להצעת החוק, מטרת התיקון להבטיח כי בני נוער לא יעדרו מהלימודים בשל עבודה, למנוע את נשירתם ולמנוע ממעסיקים לדרוש מבני נוער לעבוד בשעות הלימודים.

כמו כן, בהתאם לדברי ההסבר בעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית תיבחן ההתאמה בין הוראות החוק להוראות חוק לימוד חובה, התש"ט-1949 לעניין העסקת ילד בגיל לימוד חובה וכן הצורך להגדיר את שעות הלימודים שבהן יחול איסור העסקה.

(*) הכותבת - מומחית לדיני עבודה. מנהלת המחלקה המשפטית "כל עובד", חברת חשבים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה