כאילו ולא היה משבר: מספר המיליונרים בארץ גדל בשנה שעברה במעל ל-40% לשיא
מספר המיליונרים הישראלים גדל במעל ל-40% במהלך שנת 2009, הקצב השלישי הגבוה ביותר מבין מדינות העולם. בנוסף, ישראל היא בין המדינות היחידות בעולם בה מספר המיליונרים עקף את הרמה טרם המשבר, כך עולה מדו"ח העושר של מריל לינץ'. דפוסי ההשקעה שעולים מהדוח מראים כי התיאבון לסיכון של המיליונרים חזר, לאחר שב-2008 בחרו להקטין את החשיפה.
ישראל במקום ה-3 בשיעור הגידול במספר המיליונרים
בשנת 2009 היו בישראל 8,419 מיליונרים, גידול של 42.7% בהשוואה ל-5,900 מיליונרים בשנת 2008. ישראל ניצבה בשנה שעברה במקום השלישי בדירוג קצב גידול המיליונרים, של 42.7%. לפני ישראל נמצאות הודו, עם קצב גידול של 50.9% והונג קונג, שיותר מהכפילה את מספר המיליונרים, עם זינוק של 114.4%. אסיה הובילה את ההתאוששות, כאשר 8 מתוך 10 המדינות בעלות קצב הגידול החד ביותר במספר העשירים נמצאות ביבשת.
מיליונר, לפי הגדדרת מריל לינץ', הינו אדם בעל מיליון דולר הון נזיל, כאשר ההתייחסות היא לכל אפיקי ההשקעה הפיננסית ובשוק הנדל"ן, בניכוי התחייבויותיו, כמו גם הנכס המשמש למגורים.
הגידול החד במספר המיליונרים בישראל נרשם בעקבות מספר גורמים: הגידול בתמ"ג בעוד שבמדינות רבות בעולם נרשם תוצר שלילי, יחס חיסכון יחסית גבוה של 20%, המאפשר המשך צריכה במהלך משבר, העליות בבורסה בשנה האחרונה והזינוק של כ-15% במחירי שוק הנדל"ן. גם הריבית הנמוכה ותוואי המס השלילי במדינה תמכו בעלייה בקצב גידול המיליונרים.
התאוששו מהמשבר העולמי
בעולם כולו יש כ-10 מיליון מיליונרים, 17.1% יותר מאשר בשנת 2008. ההון הכולל של המיליונרים מסתכם ב-39 טריליון דולר, גידול של 18.9%. מספר המולטימיליונרים, בעלי הון נזיל של 30 מיליון דולר, הסתכם בשנה שעברה ב-90 אלף, מתוכם 83 בישראל.
"בעוד שבשנת 2008 נרשמה ירידה חסרת תקדים בשווי של ההון הנצבר של המיליונרים בעולם, שנה לאחר מכן אנו עדים לסימנים ברורים להתאוששות ובמה אזורים בעולם ראינו אפילו שבעלי ההון הצליחו לחזור לשווי ההון הפנוי שלהם כפי שהיה בשנת 2007", כך אמרה סיגל שפירא, מנהלת הבנקאות הפרטית של מריל לינץ' בישראל.
ריכוז המיליונרים הגדול ביותר, גם בימים אלה של לאחר המשבר, הוא בארצות הברית, עם 3.1 מיליון מיליונרים. בשנה האחרונה ניתן היה לראות את אסיה מדביקה את הפער עם אירופה, אך עם זאת ריכוזיות אוכלוסיית העשירים נשמרה. מעל למחצית המיליונרים בעולם מרוכזים ב-3 מדינות בלבד: ארה"ב, גרמניה ויפן.
30% מההוצאות - על יאכטות ומטוסים
על מה המיליונרים מוציאים את הכסף? 30% מהכסף יוצא על יאכטות ומטוסים, 22% על אומנות, אפיק שיותר אנשים מבעבר רואים בו כמשמר ערך, 23% על תכשיטים, 14% על פריטי אספנות אחרת (עתיקות, יין, מטבעות ועוד). בנוסף, נרשמה עלייה בהוצאה על בריאות ואיכות חיים, תוך ירידה ברכישת פריטי יוקרה לשימוש עצמי, בעיקר בארה"ב.
מערך התרומות, המתבסס ברובו על פילנתרופיה של המיליונרים, נפגע בשנת 2008, אך חזר להתעורר. לפי הדו"ח, העשירים היום מחפשים יותר ייעוץ מכיוון שמבקשים יותר לראות שמביאים לשינוי. מגמת שינוי נוספת היא שהדגש ניתן יותר על תרומות בחיים, על חשבון תרומות לאחר המוות.
איך המיליונרים משקיעים?
כיצד הגדילו המיליונרים את העושר שלהם בשנה האחרונה? הדו"ח מראה כי עיקר הגידול נבע מרווחים פיננסים גדולים מהשקעות בבורסות הגדולות בעולם, לצד רווחים מהשקעות ריאליות כמו סחורות. מבחינת דפוסי ההשקעה של המיליונרים, בעוד שבשנת 2008 בחרו להקטין את החשיפה, בשנה שעברה כבר מגמה ברורה של חזרה לשווקים. המשקיעים אף נוטים היום, אולי כלקח מהמשבר, לפזר הכספים מבחינה גיאוגרפית.
בהסתכלות קדימה, במריל לינץ' צופים שעד שנת 2011 המיליונרים יגדילו עוד יותר את הפיזור הגיאוגרפי. החשיפה המנייתית צפוייה לגדול עד השנה הבאה ב-6% ל-35% בממוצע מתוך תיק ההשקעות.