קיבוע היואן והקשר לשקל: "סין מזכירה את ישראל, גם פישר יאלץ 'לשחרר' את המטבע"

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, טוען בשיחה עם Bizportal, כי יתכן ונראה את היואן מתחזק בעולם, אך לא בהכרח מול הדולר. פוטנציאל התחזקות? "לפחות 20%, אך אני מניח שזה יהיה מדורג"
יונתן גורודישר |

לקראת פסגת ה-G20 שתתקיים השבוע בטורונטו, הודיעה סין בסוף השבוע על ניוד היואן, מהלך שבין היתר נבע מלחצים שהופעלו עליה מכיוונים שונים במהלך השנים האחרונות. בעוד שלפי ההערכות, שחרור היואן יביא להתחזקותו, יתכן מאוד שהדבר אכן יקרה מול רוב המטבעות, אך לא בהכרח מול הדולר, כך טוענים היום בחברת פריקו.

הקדימה תרופה למכה

לפני חמש שנים קיבעה סין את שערו של היואן ברמה של 8.23 יואן לדולר. לאחר לחצים כבדים שהופעלו עליה, לפני כשנתיים, בחודש יולי 2008, סין שיחררה מעט את רצועת הניוד ואיפשרה מעט ייסוף, כאשר הרף התחתון של רצועת הניוד נקבע על 6.83 יואן לדולר. "סין נמצאת תחת לחץ לעשות מהלך לייסוף במטבע", אמר בשיחה עם Bizportal יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, המתמחה במט"ח, ניהול סיכונים וניהול תיקי השקעות. "היא הבינה שבפסגת ה-G20 היא הולכת להיות מסמר הערב, שילחצו עליה, ולכן הקדימה תרופה למכה".

את ההחלטה על ביטול הקיבוע קיבלה סין בין השאר ברקע ללחצים ממדינות שונות, הודו וברזיל ומדינות נוספות, המעוניינות לראות יואן חזק על מנת לפתוח את השוק הסיני ליבוא, זאת בשל מעמדה של סין כיצרנית ומרכיבה מרכזית בעולם. לאירופה למשל, תנאי הסחר צפויים להשתפר משום שלהם יש מטבע חלש ולסין מטבע חזק.

היואן יתחזק, אבל מול איזה מטבע?

כצפוי, השווקים בעולם קיבלו את ההודעה של סין בשמחה, זאת למרות שעדיין לא ברור בדיוק באילו צעדים סין הולכת לנקוט. במסחר היום היואן התחזק ב-0.44% לרמה של 6.797 יואן לדולר. למעשה, הסוחרים בוחנים עד לאיזו רמה הבנק המרכזי בסין יניח ליואן להתחזק. לפי ההערכות, מהלך השחרור של היואן יהיה מדורג בכדי למתן את ההשפעה על התעסוקה והיצוא. פריימן צופה שסין תספק הבהרות באשר לתוכנית הייסוף עד לכינוס פסגת ה-G20.

בעוד שההערכה הרווחת בשוק היא שהיואן יתחזק מול הדולר, פריימן דווקא מספק זווית הסתכלות שונה. לדבריו, המשבר באירופה, המבריח משקיעים לנכסים כמו הזהב והיין היפני, אולי יביא לתוצאה שונה. "הציפייה היא שהיואן יתחזק מול הדולר, אבל בשל אי-הוודאות יתכן והדולר יתחזק בעולם ויווצר מצב אבסורדי בו היואן יתחזק מול יתר המטבעות, אך יחלש מול הדולר". במקרה והיואן אכן יסחר באופן חופשי, פריימן לא שולל מצב בו ישתמשו ביואן על מנת לפזר סיכון. "אני רואה פוטנציאל התחזקות ביואן של לפחות 20%, אך אני מניח שזה יהיה מדורג".

"המצב בסין מזכיר את ישראל"

מלבד הלחץ הבינלאומי, סיבה נוספת להחלטה על ניוד היואן היא האינפלציה המשתוללת בסין. למעשה, פריימן רואה דמיון בין היואן הסיני לשקל הישראלי. "המצב בסין מזכיר את ישראל. מצד אחד התחזקות המטבע פוגעת ביצוא, ובכך בצמיחת הכלכלה, אך מנגד, חולשת המטבע תורמת לפגיעה ביעדי המדיניות המוניטרית ומביאה ללחצים אינפלציוניים".

בהתייחסות לישראל, פריימן מעריך שפישר לא יוכל להמשיך לשמור על ערכו של המטבע הישראלי ויאלץ להפסיק את רכישות המט"ח, דבר שלהערכתו כבר מתחיל לקרות בימים אלה. "החוק מתיר היום לבנק ישראל לרכוש מיליארדי דולרים. הוא יכול להדפיס שקלים ולספוג אותם דרך המק"מים, אבל המציאות מראה שהוא לא יכול לספוג את הכל. השקלים העודפים יוצרים לחצים אינפלציוניים. לכן למעשה, בנק ישראל תורם לאינפלציה", מסביר פריימן.

"במידה והריבית שבנק ישראל מרוויח תהיה נמוכה מהתשואה במק"מים שהוא מנפיק, תעלה השאלה האם המהלך הזה רווחי - ואז יהיה קשה להצדיק את התהליך", הוסיף.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה