פישר על תמלוגי הגז: "חשוב לא להפר חוזים, אבל חשוב גם לא לקחת כל הכרזה בשטח כעובדה"

נגיד בנק ישראל אמר היום כי כמויות הגז הגדולות עלולות לגרום ל'מחלה הולנדית' - ייסוף השקל, והציע למדינה מספר אפשרויות להתמודדות
יונתן גורודישר |

מאגרי הגז שנתגלו לאחרונה לחופי ישראל עלולים לגרום לייסוף בשקל כתוצאה מהיקפי ייצוא גדולים, כך הזהיר היום נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בפורום קיסריה המתקיים בנצרת, ואף הציע מספר פתרונות. באשר לעניין התמלוגים, פישר ברך על החלטת משרד האוצר להקמת ועדה לבחינת הנושא.

"התברר וזה לא הוכח, שערך הגז שנמצא בשדות של 'תמר' ו'לווייתן' יכול להיות גדול ביחס לגודל המשק", אמר פישר. לדבריו ,הדבר עלול לגרום ל'מחלה הולנדית' במשק, כלומר לייסוף בערך המטבע המקומי כתוצאה מהגדלת הייצוא (או לחילופים הקטנת הייבוא).

הנגיד הציע מספר פתרונות לבעיה. לדבריו, על המדינה לפעול להגדלת הצריכה המקומית, או לחילופין "לנקוט בשיטה הנורווגית" - להקים קרן ממשלתית להשקעת רוב תקבולי הגז בשווקים בעולם ובכך תמתן את התחזקות השקל.

באשר לסוגיה השנוייה במחלוקת של היקף התמלוגים, אמר פישר כי עליה "להיבדק בצורה מעמיקה". פישר אף ברך על החלטתו של שר האוצר יובל שטייניץ למנות ועדה לבחינת הנושא.

בעניין זה אמר הנגיד כי אכן לא נהוג לשנות הסכמים 'תוך כדי משחק', אך רמז כי לא כל בעל עניין שהתבטא בנושא לאחרונה אכן קשור עם המדינה בהסכם. "חשוב לא להפר חוזים, אבל חשוב גם לבדוק מה הם בדיוק החוזים ומה כתוב בהם ולא לקחת כל הכרזה של מי שנמצא בשטח כעובדה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה