ניכוי במקור מבעלי מניות תושבי חוץ בחברה זרה בישראל

עו"ד, רו"ח טארק דיביני ורו"ח אברהם כהן

חברה רשומה ברשם החברות בארץ כחברה זרה. החברה מחזיקה חלק מנכס מקרקעין בארץ. החברה מכרה את הנכס ושילמה מס שבח בגין המכירה. הרווחים שנותרו לאחר תשלום מס השבח חולקו לבעלי המניות תושבי צרפת. האם חלה חובת דיווח וניכוי מס במקור על הרווחים הללו?
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: -------------------- חברה רשומה ברשם החברות בארץ כחברה זרה. בעלי מניותיה הם תושבי צרפת. החברה מחזיקה חלק מנכס מקרקעין בארץ. היא נרשמה ברשם החברות בתעודת רישום של חברת חוץ. החברה מכרה את הנכס ושילמה מס שבח בגין המכירה. הרווחים שנותרו לאחר תשלום מס השבח חולקו לבעלי המניות, שהם כאמור תושבי צרפת. השאלה: האם חלה חובת דיווח וניכוי מס במקור על הרווחים הללו?

תשובה: --------------------

בטרם נשיב על השאלה נציין כי תשובתנו ניתנת בהנחה שהחברה הזרה נשלטת ומנוהלת מחו"ל, והקשר היחיד שלה לישראל הוא רישומה בארץ כחברה זרה והחזקת הנכס בישראל. נדגיש למען הסר ספק כי אם השליטה והניהול על עסקי החברה הזרה מנוהלים מישראל, אזי החברה תיחשב חברה תושבת ישראל, על פי ההגדרות בסעיף 1 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"). לגופו של עניין, הפקודה לא מטילה מס על העברת רווחים מסניף ישראלי של חברה זרה אל החברה הזרה (קרי, אין "מס סניף"). לאמור, חברה זרה אשר מפיקה הכנסה בישראל ומחויבת במס בישראל בגין רווחיה, אינה מחויבת במס נוסף בישראל בגין העברת רווחי הסניף (נטו) מישראל לחברה הזרה. זאת, כמובן, להבדיל ממצב שבו הפעילות בישראל מבוצעת באמצעות חברת בת תושבת ישראל. במצב אחרון זה, לאחר תשלום מס בגין הרווחים בישראל, חלוקת רווחים כדיווידנד הייתה מתחייבת במס וכפופה לחובת ניכוי מס במקור בישראל (הכול כפוף לאמנות מס שישראל חתומה עליהן). בהקשר לחלוקת הדיווידנד לבעלי מניותיה של החברה הזרה, אנו סבורים כי מן הראוי שלא להטיל חובת ניכוי מס במקור. סעיף 170 לפקודה, המטיל חובת ניכוי מס במקור מתשלומים לתושב חוץ, קובע כי בגין תשלום לתושב חוץ, אשר מהווה הכנסה חייבת בידי תושב החוץ, תחול חובת ניכוי מס במקור בשיעור 25%. בענייננו, החברה הזרה הפיקה הכנסה בישראל ושילמה את המס בגינה כנדרש. ואולם, דיווידנד המחולק מחברה תושבת חוץ לבעלי מניותיה תושבי החוץ אינו מהווה, למיטב הבנתנו, הכנסה חייבת בישראל [ראו סעיף 4א(10) לפקודה], ולפיכך לא קמה חובת ניכוי מס במקור בגין תשלום זה. גם תקנות מס הכנסה (ניכוי מריבית, מדיבידנד ומרווחים מסוימים), התשס"ו-2005 מטילות חובת ניכוי מס במקור על "חבר-בני-אדם תושב ישראל", אך לא על חברה תושבת חוץ. כאן המקום לציין כי יהיה זה נכון והגיוני יותר אם הסניף הישראלי ידאג להעביר את הכסף לחשבון של החברה הזרה בצרפת, והיא זו שתחלק את הדיווידנד לבעלי מניותיה. פעולה זו תשקף נכונה את המצב המשפטי וניתן יהא להגן עליה בפני רשויות המס. מכל האמור אנו סבורים כי העברת רווחים שחויבו במס בישראל מהסניף לחברה הזרה אינה מחויבת במס נוסף בישראל. כמו כן, חלוקת דיווידנד מהחברה הזרה לבעלי מניותיה - תושבי צרפת - אינה מחויבת לגישתנו בניכוי מס במקור בישראל. הכול, בהנחה כי השליטה והניהול בחברה הצרפתית אינם מישראל, וכי בעלי מניותיה של החברה הצרפתית אינם נחשבים תושבי ישראל לעניין הפקודה. נדגיש עוד כי על החברה ובעלי מניותיה לבחון את חבויות המס והדיווח החלים עליהם בצרפת, על פי דיני המס המקומיים. לסיום ולמען שלמות התמונה נזכיר כי מאחר שענייננו בחברה המחזיקה נכס מקרקעין בישראל, מן הדין לבחון את אפשרות סיווגה כחברת בית ("חברה שכל רכושה ועסקיה הם החזקת בניינים"). סיווג כאמור יכול לגרום להטבות מס הן לחברה והן לבעלי מניותיה, אף במקרים שבהם תעלה טענה מצד פקיד השומה שלפיה השליטה והניהול על החברה מתנהלים דה-פקטו מישראל, וכי יש לראות בה חברה ישראלית לכל דבר ועניין. במקרים אלה ובנסיבות מיוחדות ניתן להקטין את החבות במס, ואף להחזיר חלק מהמס שכבר שולם לרשויות מיסוי מקרקעין.

המשיבים - ממשרד BDO זיו האפט, רואי חשבון ויועצים עסקיים התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה