בנק ישראל מתנגד: "העלאת שכר המינימום ל-4,600 שקל תביא לפיטורים נרחבים"
בנק ישראל הודיע היום על התנגדותו להעלאת שכר המינימום ל-4,600 שקל, ברקע לדיונים בנושא המתקיימים בימים אלה בכנסת על רקע הצעת החוק בעניין שהגיש ח"כ עמיר פרץ.
הצעת החוק של פרץ ותומכיו סופגת היום התנגדות מכיוונו של בנק ישראל, אשר מעריך כי המהלך צפוי להביא לפגיעה במשק. בנייר העמדה שהוציאו בבנק מציינים אמנם כי העלאת שכר מינימום היא כלי הכרחי ויעיל בהעלאת רמות השכר, אך יחד עם זאת מסתייגים ואומרים כי שכר המינימום בישראל גבוה בהשוואה לממוצע בעולם המערבי, ועל כן יש לנקוט בצעדים אחרים.
לאחרונה, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה הצעה להעלאת שכר המינימום ל-4,600 שקל לחודש, מרמה בה עומד כיום של כ-3,850 שקל בחודש, עלייה של כ-20% במהלך מדורג. בבנק ישראל מציינים כי לפי ההצעת , שכר המינימום יועלה לכ-57% מהשכר הממוצע ו-68% מהשכר החציוני, ניחס הגבוה ביותר בכל מדינות ה-OECD.
"עלייה חדה בשכר המינימום, בעיקר בענפים עם קשיי רווחיות ותחרות, תביא לפיטורים רחבים ולעלייה באבטלה", מעריך בנק ישראל, כאשר מציע כחלופה להגדיל את מתן מס הכנסה שלילי ולחזק את האכיפה של שכר המינימום הקבוע כיום בחוק. לפי נתוני הבנק, כ-14% מכלל העובדים במשרה מלאה משתכרים פחות משכר המינימום. "יש לחזק את האכיפה של חוק שכר המינימום, שהיא חלקית בלבד כיום, לרבות אכיפתו לגבי העובדים הזרים", כתבו בבנק.
מלבד ההשוואה למדינות אחרות, בבנק מציינים כי גם יתכן ותקופה זו אינה מיטבית למהלך ההעלאה. "חשוב להתייחס לנקודת המוצא המקרו-כלכלית בה אנו מצויים", כותבים בבנק, "תקופה בה הענפים הסחירים מתמודדים עם קשיי רווחיות ותחרותיות, ותקופה שבה נרשמה עלייה בשיעור האבטלה".
בנוסף, בבנק מסבירים כי יתכן ומהלך זה רק יביא לפגיע בסופו של דבר בחלק מהעובדים ברמות השכר הנמוכות, אלה שאמורים להנות מהחוק, זאת מכיוון שהעלאת שכר המינימום תביא לירידה בכדאיות בהעסקתם בהשוואה לעובדים זרים, שרמת הציות לחוק בהעסקתם הינה נמוכה יותר.