עובדת שהתפטרה לצורך טיפול בילד זכאית לפיצוי פיטורים, גם אם פנתה למעביד בע"פ במהלך תשעת החודשים שלאחר הלידה, אך הודעתה בכתב ניתנה לאחר תום תקופה זו
העובדות -------------- שי חברה לשירותי סיעוד בע"מ (להלן: "המעבידה") עוסקת בשירותי סיעוד.
רוזה צוירף (להלן: "העובדת") עבדה כמטפלת אצל המעבידה מ- 1/12/99 ועד 30/1/03.
העובדת ילדה תאומים ב- 31/8/02 ולא שבה למקום עבודתה.
ב- 25/11/05 העובדת שלחה למעבידה מכתב בו היא דורשת לקבל פיצוי פיטורים בגין התפטרות לצורך טיפול בילד מכוח סעיף 7 לחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג-1963 (להלן: "החוק"). המעבידה סירבה לבקשתה של העובדת בטענה, כי לא הודיעה לה על כוונתה להתפטר כאמור תוך 9 חודשים מיום הלידה, כנדרש בסעיף 7(א) לחוק.
העובדת הגישה תביעה לפיצוי פיטורים ופיצוי על הלנת פיצויי פיטורים.
העובדת טענה, כי בתום חופשת הלידה פנתה למעבידה והודיעה לה על התפטרותה לצורך טיפול בילדיה. לאחר מספר פעמים בהם פנתה למעבידה בעל פה, בדרישה לקבל פיצוי פיטורים, ב- 25/1/05 פנתה אליה העובדת בכתב והמעבידה נתנה לה תשובה שלילית. העובדת טענה, כי מאז תום חופשת הלידה, עת סיימה לעבוד אצל המעבידה, לא עבדה באף מקום אחר במשך מספר שנים.
המעבידה טענה, כי פנייתה היחידה של העובדת בעניין הינו מכתבה מיום 25/11/05, לאחר שחלפו למעלה מתשעה חודשים מיום הלידה. המעבידה טענה, כי סיבת התפטרותה של העובדת, הינה בשל החלפת מקום עבודה ולכן אינה זכאית לפיצויי פיטורים.
פסק הדין -------------
בית הדין לעבודה הדגיש את תכליתו הסוציאלית של סעיף 7(א) לחוק, שהוא הקדשת זמנה של האישה לטפל בילדה מבלי שתפסיד את פיצוי הפיטורים. כאשר עובדת מתפטרת לאחר לידה קיימת בדרך כלל חזקה (הניתנת לסתירה ע"י המעסיק) שהתפטרותה היא לצורך טיפול בילד (עד"מ 300022/98 אורלי חזן נ' אורטל שירותי כ"א בע"מ, פד"ע לו' 172, יצחק לובוצקי, "סיום יחסי עבודה" מהדורת 2004 פרק 11). אף אם האישה החלה לעבוד במקום אחר בו קיימים תנאי עבודה נוחים יותר לטיפול בילד אין הדבר יפגע בזכאותה לפיצוי פיטורים. (דב"ע נה/3-51 דינה חבה נ' סופר דרינק בע"מ, פד"ע כז' עמ' 471).
מעדות העובדת אשר נתמכה בעדות עובדת אחרת, שוכנע בית הדין, כי העובדת התייצבה במקום עבודתה בתום חופשת הלידה והודיעה על התפטרותה לצורך טיפול בילדיה, וכי נושא פיצוי הפיטורים עלה עוד קודם למכתב אותו כתבה.
העובדת הציגה אישורים מהמוסד מהביטוח הלאומי על קבלת גמלת הבטחת הכנסה, דבר התומך בגרסתה, כי לא עבדה במשך שנים לאחר לידתה.
אי פנייתה של העובדת למעבידה בכתב בבקשה לקבל פיצוי פיטורים במהלך תשעת החודשים מיום הלידה אינו שולל ממנה פיצוי פיטורים.
בית הדין לעבודה קיבל את תביעתה של העובדת לפיצוי פיטורים לצורך טיפול בילדיה ופסק בנוסף ריבית והצמדה, אך לא הלנת פיצוי פיטורים, בשל התיישנות העילה ובשל קיומה של מחלוקת אמיתית בין הצדדים.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".