פישר "מטפל" בבועת הנדל"ן: "לא מתפקידו של בנק ישראל, לממשלה נוח להסתתר מאחוריו"

כך אומר ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בתגובה להנחיות בנק ישראל להקשחת תנאי המשכנתאות.מנגד, מנכ"ל חברת א. זיתוני טוען כי המהלך יתרום ליציבות השוק כי אנשים לא יקפצו מעל הפופיק
לירן סהר |

רעידת האדמה שחולל אתמול נגיד בנק ישראל סטנלי פישר עם פרסום טיוטת ההנחיות המקשיחות את תנאי מתן המשכנתאות מתחילה לעורר ביקורת חריפה בקרב גורמים בענף הבנייה.

ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אומר כי "אין זה תפקידו של בנק ישראל להתעסק בבועות נדל"ן, תפקידו לקבוע את התכנית המוניטרית, לא יתכן שממשלת ישראל תסתתר תחת הסינר של משרד האוצר, ממתי בנק ישראל אחראי לתחום המשכנתאות"?

כהן מוסיף כי התכנית תוסיף חסמים נוספים ותפגע רק בזוגות הצעירים. "מדובר בהתערבות בוטה של בנק ישראל, איפה ראש הממשלה? שר האוצר? שר הבינוי והשיכון? זו אוזלת יד של הממשלה שאינה מתמודדת נכון עם המחסור בדירות". עופר שגיב, מנכ"ל חברת מי טל אומר כי "ההנחיה החדשה תחריף את המצב הקיים שבו זוגות צעירים מתקשים לרכוש דירת. מצד אחד, התנאים החדשים שמציבים בפני זוגות צעירים מרחיקים אותם אף יותר מרכישת דירה, ומצד שני הקבלנים לא יוכלו להוריד את מחירי הדיור, וזאת בשל שתי סיבות עיקריות: ייקור הקרקעות והתייקרות משמעותית של תשומות הבנייה בחודשים האחרונים, עד כ- 3% יותר. הרווחיות של הקבלנים נשחקת במצב כזה, ולכן לא יכולה להתאפשר ירידת מחירים. אני חושב שבמידה וההנחיה תיושם נגיע כאן למצב של סטגנציה, כלומר קיפאון, ולאורך זמן אפילו לקריסה של שוק הנדל"ן בישראל".

מנגד, אבי זיתוני, מנכ"ל חברת א. זיתוני מצדד בצעדיו של בנק ישראל ואומר כי "ייקור הריבית אמנם יקשה קצת על הצעירים לרכוש דירה, אך אני חושב שמדובר במהלך שהוא טוב למשק. המהלך יתרום ליציבות השוק, כי אנשים לא יקפצו מעל הפופיק, אלא ייקחו משכנתא שהם באמת מסוגלים לעמוד בהחזרים שלה. המצב החדש לא יביא להפחתת מחירי הדירות, אבל יביא לכך שרק אנשים מבוססים ובעלי אמצעים ירכשו דירה. 60% מימון מערך הדירה נראה לי סביר בהחלט".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה