דו"ח: הפקת הגז מ"תמר" עלולה לחרוג בכ-1.2 מיליארד ד' מהערכות המוקדמות

מחקר שהוכן ע"י חברת המחקר הבריטית PDC עבור משרד התשתיות מעריך כי העלות הכוללת של הפקת הגז מ"תמר" עומד על טווח של 4.01-3.77 מיליארד דולר
אריאל אטיאס |

האם חברת נובל אנרג'י, השותפה האמריקנית בתגליות הגז הגדולות בישראל, פספסה באומדן עלויות הקידוח של מאגרי הגז הטבעי ב"תמר" ו"דלית" ב-43%-34%. כך עולה ממחקר שנערך עבור רשות הגז במשרד התשתיות.

במחקר שהוכן ע"י חברת המחקר הבריטית PDC (ראשי תיבות של Petroleum Development Consultants), מעריכים הכלכלנים את העלות הכוללת של הפקת הגז והולכתו לצרכנים בישראל בטווח של 4.01-3.77 מיליארד דולר - לעומת הערכת השותפות בקידוחים בסך 2.8 מיליארד דולר.

המחקר הוכן לקראת הדיונים שמתקיימים בימים אלו בעניין מציאת נקודת קליטה למאגרי הגז בחופי ישראל וחיבורה למערכת הארצית. יתרה מכך, העלות צפויה להיות גבוהה אף יותר, ב-200-250 מיליון דולר, אם יוחלט שלא לקלוט את הגז בתחנה יבשתית בחוף דור אלא בטרמינל הקיים באשדוד או במתקן קבלה ימי.

החברה שהתבקשה לבדוק את תוכניות הפיתוח של נובל אנרג'י לשדות הגז תמר ודלית קובעת כי קידוח "תמר" שוכן בלחץ של 476 באר - מהגבוהים בעולם - שאינו מאפשר את הזרמתו הישירה למערכת הארצית ודורש הפחתת לחצים. זה ניתן להשיג עם הקמת אסדה ימית להפחתת לחץ הגז בקרבת החוף שע"פ הערכת המומחים עלולה לעכב את תחילת הפקת הגז מתמר לשנת 2015.

חברת PDC טוענת שחלופות אחרות הן: ביצוע קידוח תת-ימי והזרמתו לחוף, חיבור למאגרי מארי B בקידוחי ים תטיס ומשם למערכת הארצית דרך הצינורות הקיימים (מרחק של 140 ק"מ), קידוח תת ימי למחצה וחיבור ישיר לאזור אשדוד או קידוח וטיפול בהפחתת הלחץ בים.

בנוסף לעלויות הנקודה המעניינת בדו"ח היא כמובן הזמנים המשוערים לאספקת הגז, כתוצאה מההמלצה להקים אסדה ימית שתפחית את הלחץ בקרבת החוף ל-250 בר, שעומדים בסתירה להערכות השותפות שהגז יגיע לישראל עד 2012. מנגד, טוענים בדו"ח, כי לא צפוי מחסור בגז טבעי לפני שנת 2013-2014.

משותפויות תמר נמסר בתגובה: "היועץ נבחר לבצע בדיקה טכנית של חלופות תכנוניות ולא לשם בדיקת עלויות. העלויות של פיתוח הפרויקט, הן כמו שהן דווחו על ידי החברות הציבוריות שמעורבות בו בדו"חות האחרונים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה