כיל ומכתשים אגן צללו: איבדו גובה בצל היחלשות המטבע האירופי
** פורסם לראשונה בשעה 14:37, עדכון אחרון בשעה 17:30
הבורסה בתל אביב רשמה ביום חמישי ירידות שערים חדות כשהיא מגיבה לחששות בנוגע להידרדרות המשבר באירופה. באותו הזמן, מניות מכתשים אגן ומניות כיל בלטו בירידה בצל הצפי לפגיעה בהכנסות כתוצאה מהשחיקה באירו.
מטבע האירו נסחר בימים אלה בשפל של כ-8 שנים כתוצאה מהמשבר הכלכלי באירופה המאיים לפגוע הכנסות החברות הישראליות מייצוא לאיחוד האירופי. כמו כן, ישנו חשש כי על רקע ההתפתחויות הכלכליות האחרונות, תיפגע הצמיחה הכלכלית בגוש האירו - דבר שיפגע גם בביקושים לסחורות מישראל.
כ-40% מההכנסות של מכתשים אגן מקורן באירופה וכ-30% משל כיל. עם זאת, הפגיעה בראשונה כתוצאה מהיחלשות האירו הינה חמורה יותר שכן רוב המכירות של מכתשים מגיע מייצור בישראל ולכן, החברה לא נהנית מגידור טבעי של עלויות.
לעומתה, רוב פעילות המכירות של כיל באירופה מקורה באירופה (מחזיקה ב-2 מכרות). בשנת 2009 הסתכמו מכירות כיל באירופה ב-1.426 מיליארד דולר בעוד הייצור באירופה תרם לכ-1.61 מיליארד דולר הכנסות.
כמו כן, רוב החוזים של מכתשים נקובים באירו זאת בניגוד לחוזים של כיל ביבשת הישנה שחלקם נקובים בדולר. יתרה מכך, מחירי המכירה של כיל נגזרים ממחירי האשלג בעולם הנקובים גם הם בדולר ולכן חלק מהירידה בערך האירו צפויה להתקזז עם התאמת המחיר לדולר.
במכון הייצוא הזהירו בשבוע שעבר, כי אחד הענפים הפגיעים למשבר האירופי הוא ענף הכימיקלים שהסתכם בשנת 2009 בכ-6 מיליארד דולר. כ-46% מיצוא הענף הופנו לשוקי האיחוד בשנת 2009. 8.2% מיצוא הענף הופנה למדינות ה-PIGS. ענף החקלאות הוא בעל חשיפה גבוהה במיוחד לאיחוד האירופי עם חשיפה של כ-70% מיצואו. גם ענף מוצרי פלסטיקה וגומי בעל חשיפה גבוהה יחסית של כ-55%.
לא מדובר ביום הראשון שמניות מכתשים וכיל נסחרות תחת לחץ. בתקופה האחרונה, כתוצאה מהמעבר הקרוב של ישראל למדד השווקים המפותחים של MSCI גופים זרים אקטיביים שהיו מושקעים במניות השתיים (בייחוד בכיל) נאלצו למכור החזקות.
כיל איבדה במהלך המסחר כמעט 5% מערכה ונסחרה במחיר של 41.6 שקלים - מחיר הנמוך ביותר מאז ספטמבר 2009. מכתשים אגן צללה עד 7% לשפל של יותר משנה. בסופו של יום המניות תיקנו מעט את הירידות המוקדמות.