פרופ' דן גלאי: "אם הענן הוולקני שמרחף מעל אירופה לא יזוז, ההשלכות יהיו קשות"
לענן אפר הוולקני שנוצר כתוצאה מהתפרצות הר הגעש באיסלנד עלולות להיות השפעות קשות על כלכלת מדינות אירופה, אשר מנסות בתקופה זו להתאושש מהמימון הכבד, ויתכן שאף על שלמותו של גוש האירו, כך העריך היום פרופ' דן גלאי.
כ-80 אלף טיסות ביבשת אירופה בוטלו בסוף השבוע האחרון לאחר התפרצותו של הר געש באיסלנד. השיתוק בענף התעופה נובע מהתפשטות ענן אפר וולקני המגיע מאיסלנד כלפי מזרח ואינו מאפשר טיסת מטוסים. ארגון חברות התעופה הבינ"ל IATA מערך את הנזק לענף התעופה העולמי ביותר מ-200 מיליון דולר ביום.
"כרגע מדובר על כך שאירופה תישאר סגורה למשך של שבוע", אמר היום פרופ' גלאי, יו"ר בית ההשקעות סיגמא, בשיחה עם Bizportal. "מבחינה כלכלית, למצב זה יכולות להיות השלכות בינוניות, כאשר במקרה שהמצב ימשך מעבר לכך, ההשלכות יהיו קשות יותר", הוסיף.
לדברי גלאי, מצב זה הינו חמור מאחר והוא פוגע במדינות אירופה בזמן זה של התאוששות כלכלית. "אירופה מנסה להתאושש מהמימון ואירועים אלה פוגעים בתהליך", ציין. ההשפעה המיידית של המשבר בענף הינו על "חברות התעופה וחברות התיירות גם ככה נמצאות במצב רעוע", מסביר גלאי. במידה ומצב זה אכן ימשך, חברות נוספות התלויות בענף התעופה באופן עקיף צפויות להיפגע באופן קשה, בהן חברות יבוא, יצוא וחברות שילוח.
"כמובן שיש חברות שנהנות מהמצב הנוכחי, כמו חברות הרכבות", ציין פרופ' גלאי, אך הוסיף כי כלכלת מדינות מסויימות, כדוגמת ספרד, נשענות רבות על ענף התיירות. "בוודאי שהסתמכות זו על ענף התעופה עלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית בזמן הנוכחי, כאשר גם תיתכן פגיעה בשיווק חבילות תיירות בחודשים הקרובים כתוצאה מכך", העריך.
בשל מצבן הכלכלי הקשה של מספר מדינות בגוש האירו, בהן אירלנד, ספרד ופורטוגל, פורפ' גלאי לא שולל אף סכנה אפשרית לשלמותו של גוש האירו. כאשר פרופ' גלאי נשאל מהו טווח הזמן הקריטי אשר לדעתו פגיעה זו תהיה קשה מאוד, ענה: "מעל טווח זמן של שבועיים המצב כבר יתן את אותותיו בצורה משמעותית".