פרופ' גוטוויין: "הצד הכלכלי נרתם אז לצורך הנאציזם, גרמנים רבים הפכו לבעלי אינטרס בשרידות המשטר"
יום השואה חל היום בישראל. הבורסה בת"א תפקדה כבכל יום למרות שלפי בדיקת Bizportal בין 10:00 ל-10:02 אכן הצליחו חלק מהסוחרים להתאפק ולא לבצע עסקאות. בשעה שהבורסה, בנק ישראל, הבנקים המסחריים ושאר גורמים כלכליים ממשיכים לתפקד כרגיל, החלטנו לעצור לכמה רגעים ולשוחח עם פרופ' דני גוטוויין מהחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה על יחסי שואה-כלכלה.
מלבד השימוש של הגרמנים ביהודים ככוח עבודה גדול וזמין, אומר היום פרופ' גוטווין, כי "יש המון מחקר בתחום של הבנת השואה דרך אלמנטים כלכליים. בעיני, הדבר המשמעותי ביותר זו ההבנה איך הצליח המשטר הנאצי לקחת אנשים נאורים וליצור מצב שהם נכנסים למסעדה שבה כתוב 'הכניסה ליהודים וכלבים' אסורה ולא להניד עפעף.
"השואה התרחשה בימים שלאחר המשבר הכלכלי הגדול ובשלב הראשון האיום הכלכלי למעשה הולבש על היהודים. אני לא מדבר על היהודים עם השטריימלים והכיפות אלא בדיוק להיפך, האיום הולבש על היהודים שהשתלבו ונראו כמו הגויים ואפילו היו להם שמות כמו לגויים. האנטישמיות ידעה להפוך את היהודים להסבר עבור חוסר ההבנה ובתחום הכלכלי היה הרבה מאוד חוסר הבנה".
לדבריו של פרופ' גוטוויין, "נישול היהודים מעסקיהם לא יצר ואקום. במקום היהודים נכנסו גרמנים שקיבלו את ברכת הדרך מהמשטר הנאצי. זו הייתה חלק מהשיטה הנאצית שכן אותם גרמנים שירשו את עסקי היהודים החלו לשגשג ולמעשה הפכו לבעלי אינטרס משותף עם המשטר הנאצי. היה להם ברור שאם המצב יחזור לקדמותו, מצבם הכלכלי יחזור לקדמותו ובכך לא היה להם עניין. בכך יצר המשטר הנאצי שכבות שלמות באוכלוסיה הגרמנית שהיו בעלות אינטרס משותף עם המשטר ובעלות אינטרס לשמר את שרידות המשטר. המשטר יצר גם את הלגיטימציה לפגוע ביהודים. "
בנושא אחר הקשור ליום השואה. אמש התקיים ערב יום השואה וכבכל שנה, התקיים הטקס המרכזי ביד ושם. מבדיקת אתר אייס עולה כי כמות הצופים בטקס הולכת ופוחתת. בסיכום כולל (כלל הערוצים יחד) צפו אמש בטקס 30.5% מהצופים לעומת 35.1% בערב יום השואה תשס"ט.