מרק צפרדעים או מתי למכור את המניה

אייל גורביץ |

אני מניח שלא מעטים מאיתנו, וגם עבדכם הנאמן בתחילת הקריירה הפתלתלה שלו בתחום, מצא את עצמו לא אחת בוהה במסך המחשב ושואל את עצמו: "איך לעזאזל הגעתי לזה"? המניה שרכשת במיטב כספך נמצאת כרגע במינוס 40% ואתה שוב שובר את הראש איך לצאת מהבור הזה. גל של תסכול ומרירות עכורה מציף אותך מבפנים וכל העסק הזה של מניות והשקעה ומסחר וכל הבולשיט הזה נראה לך פתאום חסר כל כדאיות והגיון. אז כדי לדעת מה עושים, מה לא עושים ואיך לא להגיע למצב הזה, בוא נתחיל מההתחלה.

מרק צפרדעים

אומרים שהגוף יכול להתרגל לכל דבר וכנראה גם שהנפש. אם תיקח צפרדע ותזרוק אותה לסיר עם מים רותחים, סביר להניח שהיא תקפוץ החוצה. אבל אם תכניס אותה לסיר עם מים פושרים ותחמם את המים בהדרגה, היא תישאר שם עד שתתבשל. זה לא ממש מתכון למרק צפרדעים גועלי. זה בדיוק התהליך שעובר המשקיע הלא מקצועי כאשר המניה שלו אינה מקיימת את הבטחותיה. הפסד זעיר הוא נסבל ואולי כדאי לחכות יום נוסף. בסופו של דבר, אנשים אופטימיים אנו ומחר תמיד יהיה יום טוב יותר. ההפסד גדל מעט אך נשאר לאורך מספר ימים סטטי. אינו גדל ואינו קטן. והגוף מתרגל לכאב. והנה עלייה קטנה שמקזזת מעט את ההפסד והנשמה מתרחבת. אבל אז ירידה נוספת והתהליך חוזר על עצמו עד שההפסד הופך להיות כה גדול, עד שמצד אחד אין טעם לחסלו ומצד שני אין פתרונות משמעותיים. נותר רק לאכול את המרק.

תום סוייאר

ישנן שתי דרכים עיקריות לקבל החלטות בחיים : לשיטה הראשונה אני קורה שיטת תום סוייאר. מי שקרא את הספר החביב הזה בוודאי זוכר את הקטע בו עומד תום מול גדר גבוהה ואינו יודע כיצד לעבור אותה. בהחלטה, הוא זורק את הכובע מעבר לגדר. המשמעות היא שטרם מציאת הפתרון, תום כבר התחייב. עכשיו לא נותרה לו ברירה אלא להביא את הכובע. זו שיטה מעניינת לקבלת החלטות בחיים בכלל ובשוק המניות בפרט. קודם להתחייב ורק אחר כך למצוא את הפתרון. אני מכיר אפילו כמה אנשים שהתחתנו ככה. רק לא ברור לי מי היה זה שנזרק מעבר לגדר. בחיים, במצבים מסוימים זו יכולה להיות גישה לא רעה. גם בתור גישה של אין ברירה. במסחר בניירות ערך מדובר במתכון להרס יסודי של ההון העצמי.

לשיטה השנייה אני קורא "שיטת הסוכן החשאי". חובבי ז'אנר המרגלים החל מספריו של ג'ון לה קארה וכלה בסרטי ג'יימס בונד, יודעים שסוכן חשאי מעולם לא יכנס למקום אלא אם יבנה לעצמו תוכנית מילוט. זו הדרך העדיפה לקבלת החלטות במסחר בניירות ערך. ראשית בנה תוכנית מסחר ברורה הכוללת מחיר כניסה אותו אתה מוכן לשלם, מחיר לקטיעת הפסד שמשולב אחוזי הפסד והפסד כספי מקסימאלי אותו ביכולתך לספוג, מחיר בו תנעל את הרווח ומחיר מכירה. בניית תוכנית מסחר ברורה תרחיק אותך מצרות.

מה בין רכיבת אופנוע למסחר בניירות ערך

במשך לא מעט שנים, ואני רוכב מ-1987, חייתי תחת הרושם שמה שירחיק אתי מצרות הוא מיומנות הרכיבה שלי. מהירות התגובה, השליטה באופנוע, האינסטינקטים. עד שפגשתי בחור אחד בשם גידי פרדר שפתח את עיני. אז הבנתי שהמיומנות חשובה אבל לא עד כדי כך. הדבר החשוב ביותר הוא אסטרטגיית הרכיבה, קריאה נכונה של מצב הדרך, מהירות שבה תוכל לתקן טעויות. הימנעות ממצבים מסוכנים ועוד מגוון לא קצר של סעיפים.

משקיעים רבים סבורים שבמסחר בניירות ערך יש לסמוך על האינסטינקטים ולא כך הוא. חשובה הבנת השוק, תכנון נכון של קבלת החלטות, בחירת המניה הנכונה, המתנה למחיר הנכון, קבלת החלטות מתוך הרציונאל ולא מתוך הרגש. הימנעות ממצבים בעלי סיכון גבוה, פתיחת פוזיציה בסכום בו אתה יכול לעמוד. האינסטינקטים הם אלו שימנעו מצבים של כמעט אך אם אינם מספיקים כדי לקדם אותך בדרך למסחר מוצלח ועקבי

אז מה בעצם עושים

בכל רכישה של מניה חייב להיקבע מחיר שירידה ממנו תחייב מכירה של הפוזיציה. עדיף קביעה שרירותית ואינטואיטיבית על פני הימנעות מוחלטת. מחיר המכירה חייב לשקף משהו מאוד ברור. הוא חייב לשקף סיכון שבהכרח קטן מהסיכוי. והדבר החשוב ביותר: מסחר בניירות ערך הוא משחק של קבלת החלטות, יכולת להוציא אותן לפועל ולעמוד מאחריהן. עמוד מאחורי ההחלטות שלך, זו תחילת הדרך למסחר מוצלח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה