עובדים יקלטו כעובדי המעסיק בפועל לאחר 9 חודשי ותק אצל קבלן כוח אדם, גם כשמדובר בהעסקה ארעית
העובדות ------------- עבדאללה חגאזי ואחרים הם עובדים יומיים (להלן: "העובדים") הועסקו באמצעות בריק (י.פ.) ניהול וייזום פרוייקטים בע"מ (להלן: "המעסיקה") בחפירות הצלה ארכיאולוגיות המבוצעות על ידי רשות העתיקות (להלן: "רשות העתיקות"). תקופות העסקתם של העובדים בחפירות הינן שונות, אך כולם החלו את העסקתם לפני 1.1.2008 והמשיכו להיות מועסקים כך לאחר 30.9.2008.
לטענת העובדים, החל מיום 1.10.2009 הם הפכו לעובדי רשות העתיקות מכוח הוראת סעיף 12א לחוק העסקת עובדים באמצעות קבלני כוח אדם, התשנ"ו-1996 (להלן: "החוק"), הואיל והם הועסקו אצל רשות העתיקות באמצעות המעסיקה למשך תקופה העולה על תשעה חודשים רצופים, החל מיום 1.1.2008. בנוסף טענו, כי מאחר שבעת פיטוריהם הם הפכו לעובדי רשות העתיקות מכוח סעיף 12א לחוק, פיטוריהם על ידי נציג המעסיקה בטלים בהיות המעסיקה חסרת סמכות לפטרם. הצדדים הגיעו להסדר שאפשר המשך העסקתם של העובדים בתקופת ההתדיינות בהליך, מבלי שצד כלשהו מוותר על טענותיו.
פסק הדין ------------- המחלוקת המרכזית בפסק דין זה היא בשאלה אם החוק חל על העובדים.
לטענת המעסיקה, החוק לא חל במקרה דנן, הואיל והיא לא תפקדה כ"קבלן כוח אדם" אלא כ"קבלן חפירות". טענה זו נדחתה על ידי בית הדין.
טענה נוספת של המעסיקה ורשות העתיקות (להלן: "המעבידות") הייתה, כי פרשנות תכליתית של החוק מביאה לאי החלתו על העסקה ארעית. מסקנת בית הדין הייתה, כי העדרה של הבחנה בסעיף 12א(א) לחוק, כמוצע על ידי המעבידות, נובע מכך שרצונו של המחוקק היה שהבחנה כמוצע לא תיעשה לעניין תחולת סעיף 12א לחוק.
טענתן החלופית של המעבידות הייתה שהעובדים לא צברו תשעה חודשי העסקה רצופים, בשל כך שהעסקתם אינה מדי יום ביומו. לעניין זה טענה רשות העתיקות, כי יש לתת את הדעת למקרים בהם עובדים מועסקים מספר מצומצם ביותר של ימי עבודה בחודש מסוים ומקרים בהם העובדים מועסקים אצל מספר משתמשים בפועל ? האם ייחשבו כמי שעבדו "חודש" רצוף. העובדים השיבו לטענה זו בהפניה לסיפא של סעיף 12א(א) לחוק, לפיו "יראו רציפות בעבודה לעניין סעיף זה אפילו חלה בה הפסקה לתקופה שאינה עולה על תשעה חודשים". לדעת בית הדין כך מתפרשת הוראת רציפות דומה המצויה בסעיף 2(9) לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963. בהתאם לכך נקבע, כי העובדים הועסקו, החל מחודש 1/2008, במשך תשעה חודשים רצופים על ידי המעסיקה אצל רשות העתיקות.
לכן נקבע, כי יש לקבל את תביעת העובדים לסעד הצהרתי הקובע, כי החל מחודש 10/2008 הם עובדי רשות העתיקות. כן נקבע, כי יש לקבל את תביעת העובדים להצהיר על בטלות פיטוריהם, מהטעם שהם נעשו בידי נציגי המעסיקה, להם לא הייתה סמכות לפטר את העובדים באשר המעסיקה חדלה להיות מעסיקתם של העובדים במועדי פיטוריהם.
נפסק, כי ניתן סעד הצהרתי לפיו העובדים הפכו להיות עובדי רשות העתיקות החל מיום 1.10.08. בהתאם לכך, פיטוריהם על ידי נציג המעסיקה. על רשות העתיקות להמשיך ולהעסיק את העובדים והיא רשאית לפטר מי מהם בכפוף לכל דין או הסכם החלים על הצדדים.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".