ניכוי ד"ב מדמי ההבראה עפ"י חוק ההתייעלות הכלכלית
לאור החלטות הממשלה מחודש מאי 2009 נדרשים המעסיקים בשירות הציבורי לנכות 50% מדמי ההבראה שמקבלים העובדים. המוסד לביטוח לאומי מבהיר כי את דמי הביטוח יש לשלם על מלוא דמי ההבראה .
לאור החלטות הממשלה מחודש מאי 2009 נדרשים המעסיקים בשירות הציבורי לנכות 50% מדמי ההבראה שמקבלים העובדים, ולהעבירם לקרן למתן סיוע כלכלי לעסקים במצוקה (טרם פורסמו הנחיות על אופן ההעברה). השכר שחייב בדמי ביטוח לאומי ובדמי ביטוח בריאות (להלן: "דמי ביטוח") כולל את דמי ההבראה שהופחתו, ומשכר זה נגזרות גם הגמלאות. החוק לתשלום חלקי מפרט את המעסיקים הכלולים במסגרתו: בין היתר, המדינה, כל גוף מתוקצב או נתמך, כולל מוסדות ציבור, מוסדות חינוך ותאגידי בריאות (בהגדרת "מעביד" יש הבחנה במקרים מסוימים לתמיכה שעולה על 25% ממחזור פעילותו של הגוף, למשל במוסדות להשכלה גבוהה).
תשלום דמי ביטוח ---------------------------- המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") מבהיר בחודש ינואר 2010 למעסיקים שלא פעלו בהתאם לחוק ושטרם שילמו את דמי הביטוח על מלוא דמי ההבראה כאמור, לשלם את דמי הביטוח עד ליום 15.2.2010 באמצעות דוח הפרשים בקוד 43, אחרת יחויבו בתשלום דמי הביטוח כולל קנס והצמדה, החל מיום תשלום דמי ההבראה בפועל. חישוב גמלאות ופריסת שכר בחישוב גמלאות מחליפות שכר על המעסיקים בשירות הציבורי להביא בחשבון את דמי ההבראה במלואם, ולערוך מחדש חישוב לפי כללי פריסת שכר על פי תקנות הביטוח הלאומי (תשלום ופטור מתשלום דמי ביטוח), התשנ"ה-1995. חבות בדמי ביטוח לאומי ובדמי ביטוח בריאות ופריסת שכר ההשלכות המעשיות לעניין תשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות הן הגדלת התשלום שמשלמים המעסיק והעובד, בעד הסכום התיאורטי שהעובד לעולם לא יקבל. לדוגמה: עובד היה אמור לקבל בחודש אוגוסט 2009 דמי הבראה בסך 2,600 ש"ח. 1,300 ש"ח שולמו לעובד, ו-1,300 ש"ח נוספים נזקפו לו לצורך תשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות (על הסכום התיאורטי לא משולם מס). דמי הביטוח בשיעור המלא בסך 1,300 ש"ח הם: לעובד - 156 ש"ח = 12% X 1,300 ולמעסיק - 71 ש"ח = 5.43% X 1,300 המל"ל גובה סך של 227 ש"ח על סכום תיאורטי שהעובד אינו מקבל בפועל. הסכום התיאורטי האמור מצטרף לדמי ההבראה בחישוב פריסת השכר, כך שבהחלט ייתכן שסך של 1,300 ש"ח שהתקבלו בפועל נמוכים מרבע מהשכר הרגיל של העובד, ואין לפרוס אותם, אך כאשר משווים לשכר הרגיל את דמי ההבראה המלאים, סכומם יעלה על 25% מן השכר הרגיל של העובד ויחולו כללי הפריסה. השלכות החוק לתשלום חלקי על גמלאות הביטוח הלאומי עולה מהחוק לתשלום חלקי, שכל גמלאות הביטוח הלאומי שנועדו להחליף הכנסה, ישולמו לפי הכנסה גבוהה יותר, כמפורט להלן. כאשר הגמלאות שוללות זכויות, האם המל"ל מתחשב במשכורת התיאורטית שלא שולמה ולא תשולם לעובד? דוגמה לכך הן קצבאות הזקנה, קצבת נכות כללית וקצבת שאירים לאלמן. להלן התייחסות המל"ל לגמלאות מחליפות שכר. דמי פגיעה: מעסיקים שמורשים לשלם דמי פגיעה על פי תקנה 22 לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), התשי"ד-1954, נדרשים לשלם את דמי הפגיעה על בסיס דמי ההבראה המלאים. לכן, מעסיקים ששילמו דמי פגיעה לעובד, ישלמו את ההפרש המגיע וידרשו את ההחזר מהמל"ל. מעסיקים שאינם נכללים במסגרת תקנה 22 לתקנות לעיל מתבקשים לציין בטופס התביעה את פרטי השכר, הכוללים את דמי ההבראה במלואם. דמי לידה וגמלה לשמירת היריון: מעסיקים בשירות הציבורי, המדווחים באמצעות לשכת השירות "מל"ם" על תביעות לדמי לידה, יבצעו את תשלום ההפרש לעובדות באופן אוטומטי ויעבירו תביעות להפרש על פי התהליך הקיים. מעסיקים שאינם נכללים בהסדר האוטומטי מתבקשים להפנות את היולדות אל מחלקת דמי לידה בסניף המל"ל באזור מגוריהן, ולציידן באישור מתוקן הכולל את דמי ההבראה במלואם. תגמולי מילואים: מעסיקים שמשלמים את תגמול המילואים על פי החוק, ישלמו לעובדים את התגמול בהסתמך על דמי ההבראה המלאים. מעסיקים ששילמו תגמולי מילואים לעובד והתבססו על מחצית מדמי ההבראה, ישלמו לעובד את ההפרש המגיע וידרשו החזר מן המל"ל. מעסיקים ממשלתיים מבצעים את החישוב באופן אוטומטי באמצעות לשכת השירות, ואין צורך להפנות את העובדים אל המל"ל.
הערות הכותבת: (1) הנוסח המובא לעיל הוא לידיעה בלבד ובכל מקרה אינו מחליף את הוראות החוק, התקנות והוראות הביטוח הלאומי. (2) ב"דמי ביטוח" הכוונה לדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות גם יחד. (3) כל הזכויות שמורות © ט.ל.ח. (4) פקס: 03-6005452, מייל: [email protected]
הכותבת - רואת חשבון, יועצת לענייני הביטוח הלאומי. מפעילת מיזם משותף עם משרד ארצי את חיבה, פתרונות מיסוי בע"מ. בין תפקידיה הציבוריים משמשת גם כיו"ר ועדת הקשר של לשכת רואי חשבון עם המוסד לביטוח לאומי ונציגת הלשכה בכנסת בנושא זה
