סין מלחיצה את השווקים? "האירועים מהווים הזדמנות כניסה, על אף עליית הסיכון"

כך אמר ל-Bizportal אפי ליכט מהפועלים. בעוד שצעדי הממשל נתפסים כמרסני צמיחה, הם לאו דווקא שליליים: "הם לא מטאטאים את הבעיות מתחת לשטיח"
יונתן גורודישר |

ביום שישי נלחצו שוקי המניות בעולם לאחר הודעת הבנק המרכזי בסין על צעד נוסף להידוק המדיניות המוניטארית, זאת כחלק מהמהלך שמוביל הממשל לצינון שוקי האשראי במטרה למנוע את היווצרותן של בועות נכסים.

ביום שישי סין הודיעה על הגדלת יחס הרזרבה של הבנקים החל מסוף חודש פברואר ב-0.5%. זוהי הפעם השנייה שהבנק המרכזי בסין נוקט בצעד זה מאז תחילת שנת 2010. בתגובה, עליות השערים שנרשמו באירופה, כמו גם החוזים על מדדי וול סטריט, מחקו הירידות ואף עברו לתחום האדום. בורסות העולם מגיבות לסין - הכתבה המלאה

הממשל הסיני החל לפעול להגבלת היקף ההלוואות הניתנות לאחר שהורגשה בשנה האחרונה התחממות יתר בשוק האשראי, ברקע לתוכניות התמריצים הממשלתיות. לשם המחשה, בחודש ינואר בלבד כבר חולקה כמחצית מהיקף האשראי של 2009, או כ-20% מיעד האשראי לשנת 2010 כולה. ההשפעות של הגידול החד באשראי הורגשו בנתוני הצמיחה שהציגה סין בשנת 2009, בדגש על הרבעון הרביעי בו נתון התמ"ג זינק ב-10.7%, כמו גם בזינוקי מחירי הנכסים. בחודש ינואר האחרון זינקו מחירי הבתים בערים המרכזיות בסין ב-9% בממוצע.

"צעדים מרסני צמיחה"

"הממשל מצפה לצנן עוד יותר את שוקי האשראי ואת עליות המחירים החדות", כך אמר ל-Bizportal אפי ליכט, אנליסט שווקים גלובאליים בבנק הפועלים. אם כי בינתיים הממשל הסיני פועל בדרכים אלטרנטיביות, ליכט אינו שולל שימוש בנשק הריבית. "במידה וצעדים אלו לא יביאו לתוצאה הרצוייה, הממשל הסיני עשוי להעלות את שיעור הריבית, יתכן אף בחודשים הקרובים".

"צעדים אלו של הממשל נתפסים כצעדים מרסני צמיחה, כאשר סין היא גורם מרכזי בהתאוששות העולמית", הסביר ליכט את תגובת השווקים ביום שישי. "צריך להבין כי צמיחה בשיעור חד-ספרתי נמוך מ-5% - הינה דבר מהותי מאוד בסין, כמעט כמו צמיחה שלילית".

"צפוייה עדיין לצמוח יותר ממרבית המדינות המתעוררות"

עם זאת, ניתן לראות בצעדים אלו פנים חיוביים. בניגוד למדינות אחרות, האנליסט טוען כי במקרה זה הממשל מטפל בבעיות הכלכלה, גם אם במחיר ריסון הצמיחה, "הם לא מטאטאים את הבעיות מתחת לשטיח". בנוסף, ליכט מעריך כי צעדים אלו יטיבו עם כלכלת סין בטווח הארוך, גם אם נראה הם פוגעים כרגע בחלק מהמשקיעים. בנוסף, מזכיר כי על אף צעדים אלו, סין צפוייה עדיין לצמוח יותר ממרבית המדינות המתעוררות.

סממן למידת השפעת צעדים אלו של הממשל על המשקיעים בעולם אנו צפויים לקבל בשבועיים הקרובים, לאחר שסין תפרסם נתונים אודות היקף ההשקעות הזרות.

"הכיוון הכללי הוא למעלה"

"בשורה התחתונה, באופן כללי שנת 2010 תהיה מאתגרת יותר מבחינת השקעות מאשר 2009", סיכם ליכט. "בעוד שבשנה שעברה רק חיפשו הפתעות חיוביות, השנה עד כה המשקיעים מחפשים סיבות למימושים, כפי שראינו במקרה של יוון, אשר מהווה חלק קטן ביותר מכלכלת גוש האירו".

למרות כל זאת, ליכט מעריך כי העליות, אותן הוא מעריך שימשכו, לא יהיו לינאריות כפי שהכרנו בשנה האחרונה, אלא שהתנודתיות תגדל. "הכיוון הכללי הוא למעלה... בטווח הארוך יותר, אירועים אלה מהווים הזדמנות כניסה, גם אם קיימת עלייה ברמת הסיכון" בהשוואה למדינות מתעוררות אחרות. "השוק הסיני צפוי לספק עניין רב".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה