שוקי המניות בסיבוב פרסה: ההודעה החיובית בעניין יוון הפילה את מדדי אירופה
לאחר ימים ארוכים של ספקולציות, מנהיגי האיחוד האירופי הודיעו היום על הסכמתם העקרונית להעניק סיוע ליוון, השוקעת בחוב. עם זאת, בתגובה לאחר ההודעה לה ציפו בשווקים, המדדים המובילים ביבשת הישנה עברו לתחום האדום.
"יש הסכם בנוגע למשבר ביוון", כך אמר היום הרמן ואן רומפיי בבריסל, הנשיא הקבוע הראשון של האיחוד האירופי. להודעה זו ציפו משקיעים בעולם בימים החאונים מאז נודע כי נגיד הבנק האירופי, ז'אן קלוד טרישה, קיצר ביקור באוסטרליה על מנת להשתתף בפסגה בבירה הבלגית. עם זאת, בתגובה להודעה, מדדי היבשת מחקו עליות של כ-1% ועברו להיסחר בירידות של עד 1.2%
עוד אין תוכנית
"הייתה הודעה על סיוע, אך בשלב זה אין באמת תוכנית", כך אמר היום ל-Bizportal מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של קבוצת הראל. לדבריו, כיוון הסיוע המסתמן הוא הלוואות שינתנו ליוון על ידי מדינות האיחוד, בראשן גרמניה וצרפת, בתמורה להתחייבות לביצוע תוכניות תקציביות. לפי ההערכות, תוכנית הסיוע תגובש עד ליום שלישי.
למעשה, תוכנית סיוע צפוייה להיות דומה לאילו שמגישה קרן המטבע הבינלאומית לרבות ממדינות העולם. שראל מנה 2 סיבות לכך שיוון הביעה הסתייגות מקבלת סיוע מקרן המטבע. "סיוע של הקרן נחשב לכאורה לא מכובד ובנוסף מגיע עם מגבלות מבחינת מדיניות", הסביר שראל והעריך כי ככל הנראה הסיוע ממדינות אירופה יגיע תוך פיקוח פחות צמוד על המדיניות הכלכלית של יוון. באשר לתגובת השווקים, שראל הסביר כי כבר בימים האחרונים השווקים נרגעו, דבר המעיד על כך שהמשקיעים העריכו כי יוון תצליח להפחית את הגירעון. "השווקים הגיבו להודעה במתינות. הפער בין אג"ח של יוון לאג"ח של גרמניה הצטמצם מעט מאד ושער החליפין של האירו נותר כמעט ללא שינוי", ציין.
לקראת 'אפקט דומינו'? תלוי ביוון
האם אנו צפויים לראות אפקט דומינו לפיו מדינות נוספות כמו ספרד ופורטוגל יגיעו לחדלות פירעון? "השאלה היא האם יוון תציג תוכנית רצינית ושאפתנית", מעריך שראל. לדבריו, במידה וספרד ופורטוגל יראו שיוון מקבלת סיוע מבלי שהיא מבצעת שינויים במדיניותה, הן יניחו כי גם הן יקבלו סיוע, זאת מבלי שיהיה להם תמריץ אמיתי לפעול להקטנת הגירעון.
בינתיים בישראל, שראל מעריך כי הסיפור ביוון לא צפוי להשפיע באופן ישיר. "באופן יחסי המצב של ישראל הוא טוב, יותר מאשר באירופה או בארה"ב ומרוב מדינות המערב".