הדבר שמרתיח אותי בסיפור של פסגות: ההמלצה מחודש יולי!
בסוף 2009, רק לפני פחות מחודשיים, הודיע בית ההשקעות פסגות כי הוא מוותר על פעילות הנוסטרו שלו ולמעשה מוותר על רווח פוטנציאלי של מיליוני שקלים וזאת בכדי להימנע מניגודי עניינים וכדי לתת את השירות הטוב ביותר ללקוחות. בשוק ההון בירכו על ההחלטה של פסגות ורועי ורמוס, מנכ"ל פסגות, הצליח למנף את המהלך לצורך יחסי ציבור טובים ובחינם.
טוב אז החל מאתמול בלילה ברור שהאדמה רעדה מתחת להחלטה של פסגות לסגור את פעילות הנוסטרו. רשות ניירות ערך חשפה אתמול כי שני בכירים בפסגות ניי"ע חשודים שפעלו יחדיו בדרכי תרמית, לאורך תקופה ארוכה ובאופן שיטתי, בחשבון הנוסטרו של פסגות, בהיקף של מילארדי שקלים, במטרה לבצע מניפולציה ולהשפיע באופן תרמיתי על שערים של מגוון ניירות ערך.
בכדי לשים דברים בפרופורציות, נזכיר את פרשת הרצת המניות שהינה אולי החמורה ביותר בעשור האחרון - פרשת אופמת מ-2001, אז הואשמה החברה הבת לשעבר של אקסלנס בשתי עבירות שונות. האחת הייתה הרצת מניות פרטנר והשניה הייתה השפעה בתרמית על מדד המעו"ף בשני ימי פקיעה בין מרץ ליולי שנת 2001.
המהלך של סוחרי אופמת היה ברור לעין, ביום אחד מניית פרטנר סגרה בעלייה של 49% וביום אחר המעו"ף עבר מירידה של 1.6% לעלייה של 3%. במחלקת החקירות של הרשות היו בטוחים שתהיה פה הרשעה קלה אבל בסופו של יום הנאשמים זוכו וזאת מטעם הטענה כי באופמת "נהגו כפי שמקובל בשוק".
הפרשה של אופמת הייתה ענקית והיא הסעירה את שוק ההון, הפרשה הנוכחית של פסגות היא גדולה בהרבה, מגמדת את פרשת אופמת והולכת ללוות את שוק ההון לאורך תקופה ארוכה ונזכיר בזאת כי רק בנובמבר 2009, כ-8 שנים לאחר ביצוע הפעולות, נסגר סופית תיק אופמת לאחר שלא הוכחה כוונת מרמה.
במקרה של פסגות, מצד אחד מהלך ההונאה (לכאורה) הינו פחות גלוי לעין שכן לא מדובר בפעילות בשוק המניות ולא הייתה פה אף מניה שפתאום סגרה בתנודה של עשרות אחוזים. במקרה של פסגות הסוחרים עבדו על מאיות האחוז. העניין הוא שכאשר פועלים בהיקפים של מיליארדים, לכל מאית יש משמעות.
המקרה של דלק נדל"ן אג"ח ה' הוא כנראה מקרה חריג יחסית אבל הוא מטריד ביותר, הוא מטריד אותי באופן אישי, למה?
הטענה שמחלקות המחקר sell side בבית ההשקעות (אלו שמפרסמות את ההמלצות לציבור) עוזרות לביצועים של המוצרים השונים של בית ההשקעות המפרסם (ע"י זה שהציבור קונה לאחר שמפרסם ההמלצה כבר קנה) היא כבר טענה ישנה, שחוקה וכנראה גם נכונה במידה מה. חקירת הרשות נגד פעילות הנוסטרו של פסגות משחקת לידיהם של מבקרי מחלקות ה-sell side ומחר לצערי יקומו האנליסטים במחלקות אלו למציאות הרבה יותר חשדנית.
כמובן וכמובן, אין לי שום טענה וחצי טענה כנגד האנליסטיות שחתומות על ההמלצה, אני בטוח שהן עשו את מלאכתן נאמנה ובפסגות יודעים לעשות אנליזה. התהייה היא בעיקר בעניין המוטיבציה לפירסום ההמלצה הספציפית. הרי אני יכול לספור במקרה הטוב על שתי ידיים את כמות ההמלצות הספציפיות שניפקו בתי ההשקעות השונים לאג"חים קונצרניים ספציפיים בשנה האחרונה (להוציא אפריקה).
לפי הודעת רשות ניירות ערך מאמש, חשבון הנוסטרו של פסגות היה פעיל באופן מאסיבי בדלק נדלן אגח ה' בחודשים מאי-יולי 2009 וריכז את מרבית המחזור בנעילה במרבית ימי המסחר בחודשים אלו. נותר רק להעריך שגם נושא זה נמצא בבדיקה של הרשות.
נחזור לעניין הכללי, הפרשה של פסגות שונה מפרשת אופמת בעיקר בהיקף הכספי שלה, בקונסיסטנטיות שלה ובנפגעים העיקריים (המדינה, הציבור והמסחר התקין). הסחבת שראינו בפרשת אופמת והעובדה שבסופו של יום זוכו הנאשמים, הייתה מאוד קשה לחוקרי הרשות שראו בסיפור הזה כסיפור קל. הסיפור של פסגות נשמע מורכב בהרבה אבל חוקרי הרשות נשמעים נחושים. לנו נותר רק לקוות שאלו יעשו את עבודתם נאמנה ושהאמת תצא לאור ובעשור הקרוב.