המנוע העולמי בסכנה? מחקר חדש מאותת - מערכת הבנקאות בסין נמצא בסיכון
סין צפויה להוביל את הצמיחה בכלכלה העולמית גם בשנת 2010, אך בתהליך היא עלולה ליצר תופעות לוואי בהחלט לא פשוטות. נתונים ומחקר שהתפרסמו ביום חמישי מצביעים על אינפלציה גבוהה במחירי הבתים ואפשרות שמשבר בבנקאות יגיח.
הוועדה הלאומית להתפתחות ורפורמות במדינה פרסמה נתונים לפיהם מחירי הנכסים בערים בסין זינקו בדצמבר בקצב המהיר ביותר מזה 17 חודשים. המחירים ב-70 הערים הגדולות ביותר עלו ב-7.8% בהשוואה לשנה הקודמת - שנה שביעית ברציפות של עליית מחירים, ע"פ הנתונים.
בין הערים הבולטות בנתונים הייתה שנזן (Shenzhen), מרכז תעשיית הייצור של סין בדרום המדינה. המחירים בעיר עלו ב-18.9%. המחירים בשנחאי עלו ב-7.4%.
פיץ' מזהירים: הסיכון במערכת הבנקאות עלה מאוד
הנתונים פורסמו במקביל לדו"ח שהוציאה סוכנות הדירוג פיץ' בוא נאמר, כי שהזינוק במתן האשראי ובהשקעות הוא "לא בר-קימה". בפיץ' חוששים מהידרדרות חדה באיכות נכסי הבנקים כתוצאה מהאצה במתן ההלוואות ב-2009.
בנוסף לצמיחה הכללית בהלוואות, הבנקים הסינים העניקו 952 מיליארד יואן (139 מיליארד דולר) של משכנתאות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2009, עלייה חדה מהתקופה המקבילה אשתקד, ע"פ נתוני הבנק המרכזי.
במקביל, פיץ' סימן את הרמות הגבוהות של ההשקעות בסין, ואמר "שההשקעות הגדולות, בייחוד בתחום הנדל"ן, גם נושאות את הסיכון לשערוך חד כלפי מטה במחירי הנכסים".
שיעור ההשקעות מהתוצר המקומי הגולמי של סין זינק ב-2009 לשיא של 47%, בעוד האשראי התרחב ב-30%, רמה שבפיץ' מתארים כ"מאוד גבוהה" למדינה בה נכסי מערכת הבנקאות עולים על 100% מהתמ"ג.
"במידה והדברים לא יטופלו, הם יכולים להוביל למצוקה פיננסית חמורה בטווח-הבינוני עם השלכות על דירוג החוב", אמרה הסוכנות.