פדיון חופשה, המשולם לאחר סיום יחסי עובד ומעביד, לא יילקח בחישוב תקופת האכשרה הנדרשת לדמי אבטלה

עבל 000665/07 אסתר אליהו נ' המוסד לביטוח לאומי, בבית הדין הארצי לעבודה, מיום 1.10.2009. תקציר מאת עו"ד מיכל סטיוי
עו"ד לילך דניאל |

העובדות --------------- הגב' אסתר אליהו (להלן: "המערערת") ערערה על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה, בו נדחתה תביעתה כנגד החלטת המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל"), לתשלום דמי אבטלה, כיוון שלא צברה את תקופת האכשרה הנדרשת בהתאם לסעיף 161 (א)(2) לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ה - 1995 (להלן: "החוק").המערערת הועסקה כעובדת יומית במשך שבע שנים, וסיימה את עבודתה עקב תאונת עבודה, שבגינה שולמו לה דמי פגיעה ונקבעו לה נכויות זמניות. טענת המערערת היתה, כי חישוב תקופת האכשרה שתזכה אותה בדמי אבטלה נעשה לא נכון, כיוון שהמל"ל לא כלל בו ימי מחלה ופדיון חופשה, ששולמו למערערת לאחר סיום יחסי עובד ומעביד.

פסק הדין --------------- בית הדין הארצי דחה את הערעור וקבע, כי בהתאם לסעיף 161 לחוק, עובד יומי יהיה זכאי לקבלת דמי אבטלה, אם שולמו לזכותו דמי ביטוח אבטלה עבור 300 ימים מתוך 540 הימים, שקדמו לתאריך הקובע, ובמקרה האמור לא נצברה לזכותה של המערערת תקופת אכשרה כאמור, כפי שיפורט להלן.

לעניין התקופה בה שולמה למערערת גמלת נכות זמנית, אין חובה להפריש דמי ביטוח לאומי מגמלת נכות, ואלו אף לא שולמו עבורה במקרה דנן, ולפיכך צדק המל"ל כאשר תקופה זו לא נלקחה בחשבון על ידיו לצורך תקופת האכשרה.

באשר לימי המחלה שקיבלה המערערת, קבע בית הדין, כי ימים אלה לא יילקחו בחשבון לתקופת האכשרה, מכיוון שתשלום זה שולם לה רק לאחר סיום יחסי עובד ומעביד. כמו כן במקרה האמור, לא ניתן לקבוע עבור איזו תקופה שולם סכום זה, ואף לא הוכחו ימי מחלה בפועל. בנוסף, ציין בית הדין שגם בהנחה שימים אלו אכן נוצלו בתקופת עבודתה, אין בכך כדי לעזור למערערת להשלים את תקופת האכשרה הנדרשת.

באשר לפדיון החופשה ששולם למערערת, הלכה פסוקה, כי פדיון חופשה הנו פיצוי שניתן לעובד עם סיום עבודתו אצל מעסיקו, עבור ימי החופשה שלא ניצל בתקופת עבודתו, ואין מדובר בשכר עבור ימי עבודה בפועל. בחוק ניתן ביטוי לחשיבות שראה המחוקק עת קבע את תקופת האכשרה המקוצרת הנדרשת מעובד יומי, כי ייכללו בתקופת האכשרה, ימי עבודה בפועל בלבד. אשר על כן, נקבע, כי פדיון חופשה הניתן לעובד בעבור ימי החופשה אותם לא ניצל בתקופת עבודתו והמשולם לעובד בסיום יחסי עובד ומעביד, אינו תשלום עבור ימי עבודה בפועל, ולכן אין לקחתו בחשבון בתקופת האכשרה הנדרשת ליצירת זכאות לתשלום דמי אבטלה.

סיכומו של דבר, הערעור נדחה.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה