תסתכלו על חצי הכוס המלאה - רציו צנחה רק 40%

הצניחה ברציו יהש היא מקרה קלאסי לעליות החדות שנרשמו בשנת 2009 ולדרך בה שוק ההון מגיב לנתונים
אריאל אטיאס |

יום שלישי היה עוד יום עמוס בשוק ההון המקומי. הסוחרים שהתלבשו בחודשים האחרונים על מניית רציו שלחו אותה לירידות חדות שכמעט וחתכו את שווי החברה בחצי, תוך ריכוז מחזור שיא.

היה נראה, כי הנפילה היומית במנייה, כ-40%, תפסה את רוב הסוחרים בהפתעה מאחר שעד שעות הצהרים הצליחה המנייה להיסחר ביציבות ואף לרשום עליות של עד כ-6%. עם זאת, בסביבות שעה אחת החלה המנייה מאבדת גובה ונסחרת בירידה של כ-13% - דבר שבדיעבד התברר כקשור למכירות שביצעו בעלי העניין בחברה.

לפי הודעת החברה, כפי שסוקרה לראשונה באתר Bizportall ביום שלישי, מכרו בעלי העניין, ישעיהו לנדאו ו'רציו חיפושי נפט' ("השותף הכללי") כ-86.56 מיליון יחידות השתתפות של רציו יהש. המכירה של לנדאו בוצעה בבורסה בשער ממוצע של 14.5 אג' - מה שאומר שהוא נפטר מהן כבר בשעות הבוקר המוקדמות. המכירה של רציו חיפושי נפט כבר בוצעה מחוץ לבורסה בשער של 13 אג'. עם זאת, ניתן להניח שהמניות שנמכרו ע"י השותף הכללי הגיעו אף הן מיד לבורסה, עד השעה אחת וחצי - אז החלה מידרדרת המנייה במהירות.

סדר באירועים

ההודעה על מכירות בעלי העניין פורסמה בשעה 14:58 במערכות הבורסה. עד לאותו זמן, נסחרה המנייה, כאמור, בירידה מקסימלית של כ-13%, כאשר לא פחות מ-100 מיליון שקלים נרשמים במחזור היומי של המנייה. כשעה לאחר מכן, כבר איבדה המנייה כ-24% ואת היום סגרה המנייה בצניחה חופשית של כ-40% במחזור של 266 מיליון שקלים.

בעלי העניין שמכרו את מניותיהן, לא דאגו לפרסם טרם מכירת המניות שום הודעה בעוד הם העריכו, כנראה, שהשוק יקבל את המכירה בהבנה מאחר שרק שבועיים קודם לכן, אותם בעלי עניין הגדילו את החזקתם בחברה כאשר מימשו אופציות שהיו בראשותם לרכישה של 605 מניות של רציו יהש. אבל הם טעו. בעיקר כי הם לא העריכו עד כמה השוק רגיש - למכירות של בעלי עניין שמתרחשות בדיוק בעיתוי הלא נכון - ורווי בסוחרים יומיים שפועלים באופן עצמאי או בקרנות גידור.

מניית רציו יהש, או נכון יותר, יחידת ההשתתפות, זינקה מתחילת השנה ועד בוקר יום שלישי בלא פחות מ-1,300% - משער של אגורה לשער של 14 אגורות. בפועל, הזינוקים החדים במנייה החלו בתחילת חודש ספטמבר, כאשר נודע שהספינה של נובל אנרג'י תחל לבצע סקריים סיסמיים באזור "לווייתן" בו מחזיקה השותפות 15% מהרישיונות. עד לאותה העת נסחרה המנייה סביב שער של 3 אגורות - המשקף את המזומנים בקופה וקצת ציפיות להמשך הדרך.

מחכים לברקליס בסיבוב

שווי השוק של השותפות הגיע אתמול לשיא כל הזמנים של 956 מיליון שקלים (251.6 מיליון דולר). שווי המגלם, לכל הדעות, סבירות גבוה לגילוי מאגר גז יפה בשדה 'לווייתן'. למה יפה? כי מדובר בשווי המגלם לשדה (100%) שווי נקי של כ-6.37 מיליארד שקלים (כ-1.67 מיליארד דולר) וזה עוד לפני שתוצאות הסקריים הסיסמיים 3D ידועים.

רק כדי לסבר את האוזן נזכיר, כי כלכלני ברקליס העריכו בחודש אוקטובר כי שווי הפרויקט כולו נע בין 1.875 מיליארד דולר ל-2.5 מיליארד דולר, זאת כאשר הם התבססו על נתוני סקר 2D ועל נתונים המצביעים על כך שגודל המאגר הינו 12 TCF (טריליון רגל מרובע), שווה ערך לכ-340 BCM (מיליארד מטר מרובע). נציין, כי שווי זה גוזר לרציו יהש שווי של 277 מיליון דולר עד 375 מיליון דולר (בנטרול המזומן שבקופה - מוערך בכ-44.7 מיליון דולר).

לשם ההשוואה, נחזור ל-12 בינואר 2009. השותפות ב'תמר' מדווחות, כי מניתוח ראשוני של המידע שנאסף במהלך ביצוע הקידוח בתמר, התקבלו אינדיקציות ראשוניות לקיומו של מאגר גז טבעי. באותה העת, שכבר בוצע קידוח, ישראמקו יהש המחזיקה בכ-28.75% מהזכויות בפרויקט נסחרה לפי שווי הנמוך מ-400 מיליון שקלים, כאשר בקופתה גם היו לא מעט מזומנים.

עכשיו נחבר את הנתונים הידועים: בעלי העניין מכרו מניות של החברה במקביל לסיום הסקריים מבלי להגיד מדוע. החברה נסחרה לפי שווי שוק יפה, לפי אמות המידה של ברקליס. שותפויות הגז 'תמר' ו'ים תטיס' (כביכול המתחרות אם ימצא גז) חתמו על הסכמים ארוכי טווח לאספקת גז ל-2 הצרכניות הגדולות בישראל. אנחנו נמצאים רגע לפי סוף השנה והמנייה עלתה בכ-70% מתחילת דצמבר ובכ-250% מתחילת ספטמבר. ואפילו לא הזכרתי את המחזורים הגבוהים במנייה (ביום שלישי עבר בבורסה כ-33% מהון המניות של החברה), המעידים על פעילות ערה של סוחרים יומיים.

התמונה שמתקבלת: זכינו ב-10,000 שקל במונית הכסף ועידו רוזנבלום מציע לנו להכפיל את הכסף או לאבד את הכל בתלות בשאלה מצולמת אחת עליה אנחנו צריכים לענות - כאשר עינינו מכוסות. בקיצור למכור. האם זה אומר שלא ימצאו גז? ממש לא. זה רק אומר שאם לא תמכרו מישהו אחר ימכור ואתם תפגעו, כי רגע האמת הגיע - וזה מה שקרה ביום שלישי.

אם יש משהו שהשנה האחרונה לימדה אותנו זה שמניות הגז והביומד בת"א סיפקו זירת מסחר פעילה לסוחרים היומיים. תוסיפו לזה את המכונות שמשתלטות על כל מנייה הנסחרת ברמות של עשירית האגורה וקיבלתם מנייה לוהטת. כזאת שיודעת לנסוק לשמים אך גם להתרסק לרצפה.

נסיים עם חצי הכוס המלאה: מניית רציו ירדה לשער של 8.3 אגורות - השער בו נסחרה רק בסוף חודש נובמבר. שער זה עדיין משקף, למי שלא מכר, רווח של 100% למי שקנה בתחילת ספטמבר, רווח של 37% למי שקנה בתחילת אוקטובר ורווח של יותר מ-25% למי שרכש בתחילת נובמבר.

כמו כן, החברה העבירה הילוך והסקרים עברו לשלב הפענוח. תוסיפו על כך שסביר שלאחר הטלטלה שפקדה את הנייר, בעלי העניין בחברה יחשבו פעמים לפני שימכרו מניות "רק כדי לקזז הפסדים". יתרה מכך, הם עוד עשויים לפרסם הבהרות בקשר למכירות בעלי העניין שיעלימו חלק מהסנטימנט השלילי שדבק במנייה.

מאת: אריאל אטיאס, סגן עורך אתר Bizportal.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה