השלכות הריבית הנמוכה: עובדי ההיי-טק אחראים ל-50% ממחזור המשכנתאות בארץ

מנתונים חדשים שמתפרסמים היום ע"י חברת T-I-M לייעוץ משכנתאות ופיננסים עולה, כי בשלושת החודשים האחרונים חלה עלייה חדה במספר עובדי ההיי-טק שממחזרים משכנתאות בישראל
אריאל אטיאס |

משבר האשראי שפקד את הכלכלה בשנה שעברה והביא לצמצום פרויקטים ברחבי העולם יחד עם התחזקותו של השקל שהפחיתה את כדאיות הייצוא הישראלי הביאו לפגיעה קשה בענף ההיי-טק המקומי ששלחה את החברות לפטר עובדים ולהפחית שכר.

מנתונים חדשים שמתפרסמים היום ע"י חברת T-I-M לייעוץ משכנתאות ופיננסים עולה, כי בשלושת החודשים האחרונים חלה עלייה חדה במספר עובדי ההיי-טק שממחזרים משכנתאות בישראל, כך ששיעורם בקרב הממחזקים עומד על כ-50%, זאת לעומת שיעור של 30% בשנה שעברה ולעומת 20% ב-2007.

איל ליבוביץ, מנכ"ל משותף בחברת T-I-M אומר, כי "הן הפיטורין אך גם אי הודאות בשוק הדיור ואבדן הביטחון הכלכלי הביאו את עובדי ההיי-טק לבחון מחדש את הסדרי התשלומים של המשכנתא תוך בקשה לפריסה נוחה יותר".

מאז תחילת המשבר פוטרו 24,300 עובדי תעשייה (ע"פ נתוני התאחדות התעשיינים), רובם מתחומי ההיי-טק. במקביל, תקופת ההחזר הממוצעת למשכנתאות שניטלו על ידי עובדי חברות היי-טק, עומדת על עשר שנים, זאת בניגוד למקובל בשאר המשק, העומד על תקופה של 15-20 שנים.

משמעות פרק הזמן הקצר הינו, כי גובה ההחזר החודשי עמד על סך של כ-5000-6000 שקלים, הגבוה ב- 1500 שקלים בממוצע משאר נוטלי המשכנתאות.

לדברי ליבוביץ, בעשור האחרון, עובדי ההיי-טק שנהנו ממשכורות גבוהות רכשו דירות יקרות במינוף גבוה בהסתמך על איתנות מקום העבודה שלהם. גובה ההחזר שלו התחייבו העובדים התבסס על הערכה, כי לא יחול שינוי בתנאי השכר שלהם ועל כך כי יוכלו להסתמך על מימוש אופציות שנתנו להם.

"עבור רבים מעובדי חברות היי-טק שנקלעו למשבר תזרימי, מחזור המשכנתא היא האפשרות האחרונה להמשיך ולהחזיק את הנכס היקר אותו הם רכשו, מבלי שיידרשו למכור אותו ולרכוש במקומו נכס בעלות נמוכה יותר", אמר ליבוביץ והוסיף כי פריסת ההחזר החודשי לתקופה ארוכה יותר, למשך חמש עשרה עד עשרים שנים, יכולה להוריד את המשכנתא לסך של כ-3500 שקלים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה