האם עובד, שנעדר עקב צום תשעה באב, זכאי לתשלום ממעבידו בגין היעדרותו באותו יום ?

תשעה באב אינו נחשב כיום חג על פי החוק. באם לעובד אין זכות ליום בחירה, תשעה באב הינו יום עבודה רגיל עבורו. היעדרותו של העובד תנוכה, בהסכמה, ממכסת ימי החופשה השנתית העומדים לזכותו או משכרו. תשובה מאת המחלקה המשפטית.
עו"ד לילך דניאל |

ככלל, צום תשעה באב אינו נחשב כיום חג על פי החוק. בפקודת סדרי שלטון ומשפט נקבע, אילו חגים דינם כדין מנוחה שבועית. החגים המפורטים בפקודה הם: שני ימי ראש השנה, יום הכיפורים, ראשון ושמיני עצרת של חג הסוכות, ראשון ושביעי של חג הפסח, חג השבועות ויום העצמאות. בהתאם לאמור, 9 באב אינו נחשב כיום חג, שבו זכאי העובד למנוחה שבועית.

עם זאת, בהסכמים קיבוציים ובצווי הרחבה שונים נקבע, כי עובדים יהיו זכאים להיעדר מעבודתם יום נוסף בתשלום (יום בחירה), נוסף על ימי החג המפורטים לעיל, בלי שיום זה ינוכה מימי החופשה העומדים לרשותם. חלק מן ההסכמים מפרטים, אילו ימים ייחשבו כימי בחירה, וחלקם מציינים, כי העובד יהיה זכאי ליום בחירה, בלי לפרט, אילו ימים ייחשבו כיום בחירה.

יודגש, כי עובדים, אשר לא חל עליהם הסכם קיבוצי, צו הרחבה או הסכם אישי, אינם זכאים לתשלום בעבור ההיעדרות ביום תשעה באב.

לפיכך, במידה ולעובד אין זכות ליום בחירה כמפורט לעיל, תשעה באב הינו יום עבודה רגיל עבורו. היעדרותו של העובד תנוכה, בהסכמה, ממכסת ימי החופשה השנתית העומדים לזכותו או משכרו.

(*)המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה