מדד המחירים לצרכן הפתיע: זינק ביוני בשיעור של 0.9% לעומת תחזית ל-0.4%
מדד המחירים לצרכן לחודש יוני מפתיע היום ובגדול. לפי נתוני הלמ"ס, המדד זינק בשיעור של 0.9%, זאת בזמן שהכלכלנים ציפו לעלייה של 0.4%-0.3% בלבד. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד הכללי ב-3.6%.
אומנם מחיר הדלק זינק בשיעור של כ-10% והיה מבין הגורמים לעליית המדד אך הדבר היה צפוי. ההפתעות היו בעיקר בסעיפים כגון שירותי התקשורות שהתייקרו ב-1.3% או במחירי ההלבשה שהתייקרו ב-13.8%.
לדבריו של רון אייכל ממיטב, "לא מדובר בקטסטרופה אינפלציונית למרות שכרגע בהחלט נראה שתוך שנה-שנתיים פישר הולך לפספס את יעד האינפלציה העליון. בכל זאת אין מקום כרגע להעלאת ריבית"
עליות נרשמו במיוחד בסעיפי הלבשה והנעלה (ב-12.2%), תחבורה ותקשורת (ב-2.6%), שירותי דיור בבעלות הדיירים (ב-0.7%) ובריאות (ב-0.6%). ירידות נרשמו במיוחד בסעיפי: ירקות ופירות (ב-3.6%) ואחזקת הדירה (ב-0.7%). עיקר השינוי במדד נובע בהתייקרות הדלק שטיפס במהלך החודש בשיעור של 9.9%.
מכלכלני ישיר בית השקעות נמסר בתגובה למדד, כי "על אף המדד הגבוה ישיר בית השקעות אינם צופים תגובה של הנגיד להעלאת הריבית משום שישנה ירידה בציפיות האינפלציוניות והמיתון השורר במשק בישראל. "
רוני הלמן, יו"ר קבוצת הלמן-אלדובי: "עליית המדד מבטאת אינפלציה הנובעת גם בשל ביקושים של צרכנים ומעידה דווקא על חוסנו של המשק, עוצמה הבאה לידי ביטוי גם במגמה החיובית בשוק המניות המקומי. מאידך, היא מעמידה בסימן שאלה את העליות שהיו בשנה האחרונה באג"ח הממשלתיות ובמיוחד בשקליות ואג"ח אלו צפויות להיחלש."
אורי גרינפלד מכלל פיננסים שצפה כי המדד יעלה בשיעור של 0.4%, סבור כי "ביולי ואוגוסט יהיו מדדים מאוד גבוהים משתי סיבות: הראשונה היא כמובן העלאת המע"מ והדבר השני זה היטל הבצורת שיביא לעליה חדה במחירי המים עבור חלק מהצרכנים. בסך הכל אני מעריך שהעליה התלולה במחירי המים תוסיף 0.7% למדדים ביולי ובאוגוסט במצטבר. ביולי ובאוגוסט צפויה עליה מצטברת של 1.5% במדד אולם בנובמבר ובינואר צפויה ירידה במדד".
הכלכלן הראשי של הראל פיננסים, ד"ר מיכאל שראל, היה אפילו מתון יותר והעריך שמדד יוני ירשום עליה של 0.2% בלבד. התחזית של שראל לגבי חודשי יולי היא לעלייה של לא פחות מ-1%.