סורוס על חוזי CDS: "זה כמו להחזיק פוליסת ביטוח חיים וגם רשיון להרוג"

"אין מקום לתפירה של מכשירים לפי מידותיו של הלקוח, כי בדרך כלל זה בנוי כך שהמוסד הפיננסי יהיה זה שירוויח מכל הסיפור. המכשיר צריך להיות פשוט, שקוף ומובן לכל"
קובי ישעיהו |

המשקיע האגדי, היהודי ממוצא הונגרי ג'ורס סורוס, תקף בסוף השבוע את אחד המכשירים הפיננסיים החשובים והסחירים ביותר שהתפתחו בשנים האחרונות, "חוזים להגנה מפני אי החזרי חובות", ה-CDS למיניהם.

בכנס בנקאות שהתקיים בסין, אמר סורוס כי חוזי CDS , אותם הגדיר בתור "מכשיר פיננסי רעיל והרסני במיוחד", סובלים מחוסר סימטריה בין הסיכונים לרווחים הטמונים בהם. "אלה מכשירים שיש להם יכולת להיות הרסניים במיוחד וצריך להוציא את השימוש בהם מחוץ לחוק. לבצע שורט על אג"חים על ידי רכישת CDS טומנת בחובה סיכון מוגבל ופוטנציאל רווח בלתי מוגבל בעוד שלמכירת CDS יש פוטנציאל רווח מוגבל אולם סיכון בלתי מוגבל".

"משקיעים קונים חוזי CDS לא משום שהם מעריכים כי צפויה חדלות פירעון, אלא משום שהם מצפים שמחיריהם יעלו בתגובה להתפתחויות מסוגים שונים ולכן רוצים לגזור רווח מהיר. זה דומה לרכישת פוליסת ביטוח חיים על חיים של מישהו אחר ובמקביל אחזקת רשיון להרוג", אמר סורוס.

סורוס גם הביא מספר דוגמאות, ובראשן הנפילה הכואבת של חברת הביטוח AIG שמכרה לבנקים ומוסדות פיננסים אחרים ביטוח מהידרדרות בתיקי האשראי שלהם, כמו משכנתאות מסוג סאב-פריים. הממשל האמריקני נאלץ להזרים, בינתיים, כ-180 מיליארד דולר להצלת AIG מקריסה, מכיוון שהחשש הגדול היה שקריסתה של חברה כמו AIG תמשוך לתהום את כל המערכת הפיננסית העולמית.

"ב-AIG חשבו שהם מוכרים ביטוח על אגרות חוב ומשכנתאות, אבל הם למעשה מכרו אופציות על שוק דובי במחירים מאוד זולים. הם לא ידעו להעריך ולתמחר נכון את המחיר של ה-CDS שהם מכרו. המערכת הפיננסית בנויה הרבה מאוד על אמון ולכן מוסדות כמו בר סטרנס וליהמן ברדרס נפלו", אמר סורוס.

אבל, הוא הוסיף, פוטנציאל ההרס של ה-CDS לא מוגבל רק לתעשיית הפיננסים, אלא גם לתעשיות נוספות, ראו מקרה ג'נרל מוטורס. "במקרה הזה, היו מחזיקי CDS שהיו מרוויחים הרבה יותר ממקרה של פשיטת רגל לעומת ארגון מחדש ולכן האינטרס שלהם היה שהחברה תפשוט רגל. ויש עוד הרבה דוגמאות".

לסיכום, אמר סורוס, תעשיית הנגזרים הפיננסיים צריכה לעבור רפורמה ורגולציה והמכשירים צריכים לעבוד סטנדרטיזציה. "אין מקום להמצאה ו"תפירה" של מכשירים לפי מידותיו של הלקוח, כי בדרך כלל זה בנוי כך שהמוסד הפיננסי יהיה זה שירוויח מכל הסיפור. המכשיר צריך להיות פשוט, שקוף ומובן לכל".

נזכיר כי בשבוע שעבר חזר והזהיר סורוס מפני שינוי כיוון דרומה בשוקי ההון. "אני די זהיר. למרות שכבר אמרתי באחרונה כי רמות המחירים נמוכות, אני לא כל כך אופטימי ברמה של לשים את כל כספי על מניות ונכסים שונים, וזאת עקב אי הוודאות הגדולה. ייתכן ועדיין יש לשווקים מקום לעליות שכן כעת ישנה נזילות ומשקיעים רבים יושבים בצד. אם השוק ימשיך להוסיף ולעלות, יותר יותר ויותר משקיעים יבחרו להיכנס פנימה. אתה לעולם לא יכול לדעת עד מתי יימשך הראלי". עם זאת, בשורה התחתונה אמר המיליארדר היהודי כי "אני בהחלט לא חושב שאנחנו בתחילתו של ראלי המאפיין שוק שורי כלל עולמי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה