מתפילים עוד מים: החשב הכללי חתם על הסכם המימון להרחבת מתקן ההתפלה בחדרה
החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן, חתם היום (ה') על הסכם הסגירה הפיננסית למימון הרחבתו של מתקן ההתפלה בחדרה בהיקף של 27 מיליון קו"ב בשנה. לאחר ההרחבה, תעמוד סך תפוקת המתקן על 127 מליון קו"ב בשנה. מחיר רכישת המים יעמוד על 2.6 שקל לקו"ב שהינו המחיר הזול ביותר שנקבע עד כה במכרזי ההתפלה.
הרחבת מתקן ההתפלה הינה חלק מהליך הרחבת המתקנים אשר יזמה הממשלה ובסופו יורחבו מתקני ההתפלה בחדרה, אשקלון ופלמחים בהיקף כולל של 57 מיליון קו"ב לשנה. מתקן ההתפלה בחדרה יהיה מתקן התשתית הגדול בישראל להתפלת מי ים.
המימון הבנקאי להרחבת המתקן מובל על ידי קונסורציום של בנקים זרים, אשר הובילו גם את הסגירה הפיננסית למתקן המרכזי. הקונסורציום מורכב מבנק ההשקעות האירופאי הגדול (EIB), מהבנק הצרפתי קליון והבנק הפורטוגלי אספריטו סאנטו.
הרפורמה שהוביל בשנים האחרונות אגף החשב הכללי במכרזי התשתית בישראל אפשרה את כניסתם של בנקים זרים לתחרות אינטנסיבית אל מול המערכת הבנקאית הישראלית על מימון פרויקטי התשתית בישראל. התחרות הביאה להוזלה משמעותית בעלויות המימון לפרויקטים ולהוזלת מחיר המים.
את עיקר המימון לפרויקט העמיד בנק ההשקעות האירופאי הגדול EIB שזהו פרויקט התשתית הגדול הראשון הממומן על ידו בישראל. EIB הינו בנק בבעלות מספר מדינות האיחוד האירופאי המתמחה במימון פרויקטי תשתית בתחומי האנרגיה ואיכות הסביבה. בחשב הכללי מקווים כי ההצלחה של הבאת בנק ההשקעות האירופי תנוצל בהמשך למימון פרוייקטים נוספים בישראל.
כניסתם של הבנקים הזרים למימון פרויקטי התשתית בישראל הינה חשובה ביותר למשק הישראלי ומהווה תחרות לבנקים המקומיים ששלטו עד כה במימון הפרויקטים בישראל.
המתקן נבנה בשיטת ה-BOT לפיה הזכיין מקים ומפעיל את המתקן במשך תקופה של 25 שנה. בסיום תקופת הזיכיון מוחזר המתקן לרשות המדינה. היקף השקעה הכולל בפרויקט נאמד כ-1.8 מיליארד שקל. המתקן יוקם על ידי חברת H2ID המורכבת מחברת הנדסת התפלה ומחברת שיכון ובינוי. המחיר לקו"ב מים הינו מהנמוכים בעולם ועומד על 2.6 שקל לקו"ב מים בלבד לעומת למעלה מ-3 שקל ביתר מתקני ההתפלה.
בעקבות החלטת הממשלה להרחיב את היקף ההתפלה ל-600 מיליון קו"ב בשנה בהקדם האפשרי (מתוך יעד כולל של 750 מיליון קו"ב עד ל-2020) מובילה היום וועדת המכרזים הבינמשרדית בראשות סגן בכיר לחשב הכללי גיל שבתאי ובהשתתפות אגף התקציבים, רשות המים ומשרד התשתיות מכרז BOT להקמת מתקן התפלה חדש בשורק בהיקף של 150 מיליון קו"ב. במקביל מנהלת הוועדה את ההתקשרות להקמתו של מתקן ההתפלה באשדוד בהיקף של 100 מליון קו"ב בשנה, בידי חברת מקורות ייזום ופיתוח.
עמית שגב, סמנכ"ל קבוצת שיכון ובינוי, אמר כי "החתימה על הסגירה הפיננסית להרחבת מתקן ההתפלה בחדרה, בתוך שלושה חודשים בלבד, היא שיא ישראלי אם לא עולמי. ההישג אפשר לנו לסכם ולכלול את ההרחבה בתוך זמן הבנייה של המתקן המקורי, כך שעד סוף השנה יתחילו לייצר מים, ועד אמצע 2010 ייצרו במתקן בחדרה בתפוקה מלאה של 127 מיליון מ"ק בשנה."
אבשלום פלבר, מנכ"ל IDE טכנולוגיות, אמר כי "אלו זמנים בהם לא קל להגיע להסכם מימון. הסכם המימון שנחתם היום דרש מחויבות מלאה מכל הצדדים המעורבים ? וזו אכן הצלחה גדולה. הייתה לנו נקודת פתיחה בה הבנקים כבר היו מעורבים בפרויקט." פלבר הוסיף כי "כשמסתכלים קדימה, מדינת ישראל מעוניינת להכפיל את כמות המים המותפלים, כפי שציין שר התשתיות כשדיבר על המכרזים שכבר יצאו. במכרזים אלו, לא לקחו בחשבון את מצב האשראי העולמי. הסגירה הפיננסית המוצלחת שנחתמה כאן היום, לא מבטיחה הצלחה במציאת מימון לפרויקטים הבאים. אנחנו נמצאים בעיצומם של שני משברים ? משבר מים ומשבר כלכלי, ולכן, יש להתאים את תנאי המכרזים למציאות זו." פלבר סיכם ואמר כי " אנחנו מקווים להשלים את הקמת המתקן בחדרה ולהגיע לייצור מלא עד סוף השנה ? על מנת שנביא את המים בהקדם למדינה צמאה ולאזור צמא".