המיתון הגלובלי פוסח על הכדורגל באירופה: צמח במיליארד אירו בעונה הקודמת

הדו"ח השנתי של Deloitte: הליגה האנגלית מחזקת את מעמדה בפסגה ומתרחקת מהליגות הספרדית והגרמנית, עם זינוק של 26% בהכנסות
קובי ישעיהו |

הכנסות שוק הכדורגל האירופאי צמחו בכמיליארד אירו בעונת 2007/08 לסכום של 14.6 מיליארד אירו ? עלייה של כ-7% לעומת ההכנסות בעונה הקודמת 2006/07. כל זאת, בעיקר הודות לצמיחה של 0.7 מיליארד אירו (עלייה של 10%) בהכנסות של חמש הליגות האירופאיות המובילות (הליגה האנגלית, הספרדית, האיטלקית, הגרמנית והצרפתית), אשר הסתכמו בכ- 7.7 מיליארד אירו, והודות להכנסות משחקי יורו 2008. כך עולה מדו"ח פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte.

הסכמים חדשים ומשופרים למכירת זכויות שידור חיזקו את מעמדה של ליגת העל באנגליה (Premier League) כליגה בעלת ההכנסות הגבוהות ביותר בענף הכדורגל העולמי. ההכנסות של מועדוני ליגת העל האנגלית הסתכמו בכ- 2.4 מיליארד אירו בעונת 2007/08 (עלייה של 26% במונחי מטבע הלירה שטרלינג), ובכך למעשה נוצר פער של למעלה ממיליארד אירו בין ליגה זו לבין הליגות שבמקום השני. זאת, על אף ירידה של 15% בערך הלירה שטרלינג אל מול האירו. יש לציין, כי מניתוח נתוני הצמיחה של ענף הכדורגל האנגלי בין העונות 2007/08 - 1991/92 עולה כי הצמיחה של הליגות האנגליות הינה גדולה מהצמיחה בתמ"ג באנגליה במהלך תקופה זו.

דן ג'ונס, שותף בקבוצת הספורט העסקי ב- Deloitte, ציין כי "הצמיחה בהכנסותיהם של מועדוני הכדורגל הספרדיים - ריאל מדריד וברצלונה, אשר דורגו במקום הראשון והשלישי בהתאמה כמועדונים בעלי ההכנסות הגבוהות ביותר, סייעו לליגה הספרדית (La Liga) לתפוס את המקום השני לצד הליגה הגרמנית (Bundesliga).

"כל אחת משתי הליגות הניבה הכנסות של כ- 1,438 מיליון אירו. לאחריהן ניצבת בפער זעום הליגה האיטלקית (Serie A) עם הכנסות בסך 1.42 מיליארד אירו. אנו מעריכים כי ניצחונה של ברצלונה בליגת האלופות יגדיל את העניין סביב הליגה הספרדית ויסייע לליגה זו לתפוס את המקום השני לבדה בעונת 2008/09".

לנוכח האיתנות היחסית שמפגין ענף הכדורגל אל מול המיתון הכלכלי, Deloitte מעריכה כי המועדונים המובילים באירופה ימשיכו לרשום צמיחה בהכנסותיהם בעונת הכדורגל 2008/09 וב- 2009/10, אם כי בקצבים נמוכים יותר.

"המבחן העיקרי בדבר יכולתן של חמש הליגות המובילות לעמוד בפני האתגרים הכלכליים יהיה בעונת 2009/10, כאשר מכירת מנויים עונתיים וכן חידוש חוזי החסויות ישפיעו על יכולתן של הליגות להמשיך ולצמוח. עם זאת, הנתון המעודד הוא שמספר האוהדים במגרש צמח בכל הליגות בעונת 2008/09 בכ- 2%.

"הליגה הגרמנית, הליגה הצרפתית (Ligue 1), הליגה האנגלית ומועדונים מובילים בליגה הספרדית אף נהנים מעסקאות למכירת זכויות שידור יציבות וארוכות טווח, אשר מהוות נתח משמעותי מהכנסותיהם. האתגרים המהותיים ביותר עימם עשויות להתמודד הליגות הינם היכולת לשמר הכנסות מסחריות ולשמור על מחירי כרטיסים גבוהים ל- Boxes (תאי צפייה שנרכשים על ידי ארגונים) ובו בזמן לפעול לצמצום הוצאות השכר והוצאות התפעול".

הגידול בהכנסות בעונת 2007/08 שימש למימון הגידול בהוצאות השכר והעברות שחקנים. עלויות אלו בקרב חמש הליגות המובילות זינקו בכ- 588 מיליון אירו (14%) והסתכמו בכ- 4.8 מיליארד אירו, עם גידול מהותי בכל אחת מחמש הליגות הללו.

לדברי אלן סוויצר, דירקטור בקבוצת הספורט העסקי ב- Deloitte, "שיעורי צמיחה נמוכים (ואולי אף שליליים) של הכנסות הליגות במהלך העונות הקרובות יחייבו את המועדונים להתמקד בבקרת עלויות - הן עלויות שכר והן עלויות תפעוליות אחרות - ולהבטיח כי בסיס העלויות שלהם הינו גמיש דיו על מנת להתמודד עם צמצום בהיקף הכנסותיהם".

גלעד אפוד, ראש תחום הספורט בקבוצת הייעוץ הכלכלי בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר, מציין כי "תהליך צמצום ההוצאות והתאמתו לרמת ההכנסות החדשה הוא תהליך שנמצא כבר בעיצומו בישראל והורגש היטב במעשיהם ובכוונותיהם של בעלי הקבוצות לקראת תום העונה שהסתיימה זה עתה".

"בימים אלו ממש מנהלי הקבוצות עובדים על התקציבים לעונת 2009/10 ורובם, אם לא כולם, נאלצים להתמודד עם קיצוץ תקציבים מצד הבעלים (ספקי המזומנים העיקריים במועדונים הישראלים) ואי ודאות באשר להסכם זכויות השידור שמסתיים העונה. דבר חשוב נוסף שמקשה על מנהלי הקבוצות הישראליות לבנות את התקציב הוא הקושי במציאת מממנים בתקופה שכזו, שהרי בליגה הישראלית כדאיות מתן החסויות לנותני החסות, כמו גם התרומה לעסקיהם, היא נמוכה ביותר ואף גובלת בהתנדבות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה