כצפוי: הריבית ליוני נותרה על כנה, "הצמיחה צפויה לחזור לקראת סוף השנה"

בנק ישראל הותיר את ריבית בנק ישראל על הרמה הנמוכה אי-פעם בישראל. בהצהרה התייחסו לאינפלציה ולצעדים הלא-שגרתיים בהם נוקט הבנק
אריאל אטיאס |

בנק ישראל הותיר הערב (ב') את ריבית בנק ישראל ללא שינוי על הרמה הנמוכה אי-פעם בישראל, זה חודש שני ברציפות. ההחלטה הייתה צפויה ע"י מרבית הכלכלנים העוקבים אחר המדיניות המוניטרית בישראל.

הפרופסור סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל הותיר את ריבית בנק ישראל לחודש יוני על רמה של 0.5%. כחלק מהגורמים להחלטה עמדה הציפייה, כי האינפלציה החזויה בישראל על ידי החזאים ועל ידי שוק ההון ל-12 חודשים קדימה נמצאת בסביבת מרכז יעד האינפלציה.

"החלטה זו תומכת בהשגת יעד האינפלציה, בפעילות הכלכלית הריאלית וביציבות המערכת הפיננסית", נכתב בהצהרת הבנק. בבנק ישראל נוקטים בצעדים לא-שגרתיים של רכישות בשוק המט"ח ובשוק האג"ח הממשלתיות, זאת במטרה לחזק את יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הכלכלי העולמי על המשק הישראלי.

בבנק ישראל ציינו לטובה את נתונים המגיעים מהתחום הפיננסי וגם מהתחום הריאלי, המצביעים על אפשרות להתמתנות המגמה השלילית בפעילות הכלכלית. עם זאת, אמרו בבנק, כי התחדשות הצמיחה צפויה רק לקראת סוף השנה.

מדובר בפעם הראשונה בה מציין בנק ישראל אפשרות להתחדשות הצמיחה, תרחיש שלא נכלל בהודעותיו הקודמות. נציין, שגם מיתון השלכות המשבר העולמי, כיעד למדיניות המוניטארית, נעדר הפעם מההודעה.

בחודשים האחרונים נראה כי המשבר העולמי נכנס לשלב חדש. החששות מפני קריסה מערכתית פחתו ובשבועות האחרונים התרבו הסימנים המצביעים על שיפור בשווקים הפיננסיים הגלובליים ותחילתה של התייצבות בפעילות הכלכלית. החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית עומדת בכנה אחד עם צעדי הבנקים המרכזיים בעולם שממשיכים לשמור על רמות ריבית נמוכות תוך התמקדות בכלים המוניטאריים הנוספים שהופעלו.

תכלית: "העלאת ריבית ? רק לקראת סוף השנה"

בתכלית בית הששקעות צופיים, כי החלטת נגיד בנק ישראל להותיר את הריבית במשק על כנה תימשך גם בחודשים הקרובים. "לקראת סוף השנה נראה תהליך של העלאת ריבית לרמה של 0.75%-1%, מתוך הנחה כי עד אז, יתפרסמו נתונים אשר יעידו על התאוששות הכלכלה", כותבים בבית ההשקעות ומעריכים כי ציפיות האינפלציה ימשיכו לעלות לכיוון הטווח העליון של יעד בנק ישראל (3%) ויתמכו בהעלאת ריבית לקראת סוף השנה.

"נראה כי נתוני התמ"ג המאכזבים, אשר אוששו רשמית את הקביעה כי המשק הישראלי שרוי במיתון והתחזקות ניכרת של השקל אל מול הדולר במהלך החודש האחרון, תמכו בהחלטה להותיר את הריבית במשק על 0.5% חודש נוסף. בחודשים האחרונים אנו רואים כי בנק ישראל מיצה את השימוש בכלי הפחתת הריבית ככלי למלחמה במיתון, ופנה לשימוש באמצעים מגוונים אחרים, החל מרכישת דולרים ועד התערבות בשוק האג"ח הממשלתיות. הפחתת ריבית נוספת תהיה כמעט חסרת משמעות", כתבו הכלכלנים.

מזרחי טפחות: האינפלציה חוזרת למקום הראשון

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אומר כי "הותרת הריבית על כנה הגיונית, לנוכח הנתונים האחרונים, לפיהם הכלכלה נסוגה, השקל מתחזק וטרם מסתמנת של ממש באינפלציה".

מנחם מצביע על שינוי גדול, להערכתו בדברי ההסבר, כאשר בפירוט יעדי המדיניות המוניטארית, השגת יעד האינפלציה הוקפצה למקום הראשון, לפני נושא הפעילות הכלכלית הריאלית ויציבות המערכת הפיננסית, בעוד בפעם הקודמת היא דורגה אחרונה.

"בנק ישראל מאותת בכך שלהערכתו העלייה הצפויה ברמת האינפלציה תעמוד מעתה בראש מעיניו", אומר מנחם ומציין, כי בנק ישראל לא מזכיר כלל סיכויים לכניסה לדפלציה והוא רואה בהתכנסות הציפיות למרכז היעד עובדה מוגמרת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה