הלמן-אלדובי: התנהגות השווקים הדו פרצופית יוצרת חשש ממלכודת דובים
שבוע המסחר האחרון באפיק המנייתי שוב היה חיובי, כאשר המעוף עלה בכ-6.4%, ומדדי ת"א נדל"ן 15 והבנקים עלו בשיעורים נאים של 8.7% ו- 10.5% בהתאמה. בסיכום חודש אפריל עלו מדדי המניות העיקריים, המעוף ות"א 100 בשיעורים של למעלה מ-10% ואילו מדדי הנדל"ן והבנקים עלו בשיעור של 20.5% ו- 24.4% בהתאמה. כך אומרים היום בהלמן אלדובי במסגרת הסקירה השבועית.
לדברי דן הלמן, מנכ"ל הלמן אלדובי קרנות נאמנות, למרות השמחה המופגנת בשוק המניות, בשוק אגרות החוב הממשלתיות, אין סיבה לשמוח. בשבוע החולף ירדו אגרות החוב השקליות הממשלתיות הארוכות בשיעור של עד 2% ואילו אגרות החוב הצמודות ירדו בשיעור של עד 3.3%.
הירידות באגרות החוב הממשלתיות מתמשכות למרות הרכישות שמבצע בנק ישראל וזאת בעיקר עקב המשך העלייה בתשואה של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים אשר ביום ו' האחרון הגיע לרמת תשואה לפדיון של 3.17%.
"באופן תמוה, העלייה בתשואה על אגרות החוב של מדינת ישראל איננה מתורגמת לעלייה בתשואה על אגרות החוב של החברות בישראל. כלומר, פער הריביות הולך ומצטמצם לרמות שלפני תחילת משבר האשראי וזאת כאשר השוק הריאלי רחוק מסיום המשבר ומחנק האשראי טרם נפתר." מציין הלמן.
"גם בשוק ההון האמריקאי ניתן לחזות בהתנהגות שאיננה נהירה ונותנת להערכתנו סיבה לחשוש ממלכודת דובים." אומר הלמן. "מה- 20 בינואר 2009 עת החלה כהונתו של ברק אובמה עלה מדד ה-S&P500 בשיעור של כ-10%. יחד עם זאת, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים עלתה בשיעור של 30% מרמה של 2.5% לרמה של 3.17%.
"מדובר בהפסד הון לא מבוטל במיוחד לאור העובדה כי מרבית תיק הנכסים של הציבור מושקעים באג"ח ממשלתי. לא פחות מדאיגה העובדה כי גם לאחר הכרזת התוכנית של הבנק הפדראלי מאמצע מרץ השנה לרכישת אג"ח ממשלתי בסכום של 300 מיליארד דולר על פני שישה חודשים, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלתי לעשר שנים גבוהה מלפני תחילתה של התוכנית."
"אמנם, נתוני המאקרו החדשים מעידים כי קצב ההתדרדרות של הכלכלה הריאלית בעולם התמתן אך היציאה מהמיתון איננה נראית באופק. מספיק שיתרחש אירוע מהותי שלילי אחד בכדי לשלוח את שווקי המניות בעוצמה חזרה לכיוון האדום.
"יש לזכור כי כמות האירועים השליליים האפשריים איננה מבוטלת. ניתן למנות בהם כדוגמא: פשיטת רגל של תעשיית הרכב האמריקאנית, הלאמת בנקים נוספים בארה"ב, התדרדרות כלכלית נוספת של מדינה מהותית כגון בריטניה, רוסיה או סין ועוד" אומר הלמן ומסכם: "להערכתנו, ההסתברות להתרחשות חלק מן המאורעות הללו איננה זניחה. לכן, על המשקיע השמרן או למשקיע עם אופק השקעה קצר, לבצע הערכה מחודשת של רמות הסיכון בהם המשקיע חפץ. ייתכן וכדאי לבחון לצאת מוקדם מהמסיבה, גם אם היא עוד לא נגמרה, כדי לא להישאר אחרון עם החשבון."