חבות ב"ל לסטודנט ישראלי הלומד בארה"ב
תושב ישראל שמצהיר כי אינו עוזב את הארץ מבוטח בדרך כלל במשך 5 שנים.
שאלה: ----------- סטודנט ישראלי (שאינו נשוי) לומד ועובד בארצות הברית בארבע השנים האחרונות. הוא מגיע לארץ פעמיים בשנה, לתקופה של חודש בכל פעם. הסטודנט אינו מתכוון לחזור לארץ בשנתיים או בשלוש השנים הקרובות. לסטודנט יש נכס בארץ שקיבל בירושה. השאלה: האם הסטודנט נחשב תושב ישראל לעניין החבות בדמי ביטוח, ולכן חייב בתשלום דמי ביטוח? תשובה: -----------------
החבות של הסטודנט בביטוח לאומי אינה נקבעת לפי השאלה האם יש לו נכס בארץ, אלא לפי התושבות שאותה קובע המוסד לביטוח לאומי הלן: "המל"ל").
תושב ישראל הנוסע לחו"ל, כאשר כוונתו המוצהרת היא אינה לעזוב את הארץ, מבוטח בדרך כלל במשך חמש השנים הראשונות שהוא שוהה בחו"ל. חשוב מאוד שיסדיר את מעמדו לפני הנסיעה, כדי שלא ליצור חובות, דבר שעלול לפגוע בזכויותיו. לא ברור לי מהשאלה אם הסטודנט אכן הסדיר את מעמדו ומשלם דמי ביטוח כתושב ישראל השוהה בחו"ל. אם הנ"ל הוא סטודנט, ואין בכוונתו לחזור לארץ עקב לימודיו בשנתיים או בשלוש השנים הקרובות, אני ממליץ לו בכל מקרה לפנות למל"ל כדי למלא שאלון תושבות, שעל פיו ייקבע מעמדו סופית. בשאלון התושבות נשאלות שאלות רבות על כוונותיו העתידיות של המבוטח לגבי חזרתו לארץ, וכאמור לפי תשובותיו - ייקבע מעמדו. בענייננו, אם הסטודנט יוכיח כי הוא נשאר בחו"ל אף מעבר לחמש שנים כדי לסיים את לימודיו, אך הוא מתכוון בסופו של דבר לחזור לארץ, סביר להניח שהמל"ל יכיר בו כתושב ישראל השוהה בחו"ל, וימשיך לבטח אותו. לעומת זאת, אם תשובותיו של הסטודנט בשאלון ילמדו כי אין בכוונתו לחזור לארץ, אזי הוא יוגדר כ"לא תושב ישראל", ויהיה פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי כל עוד אינו חוזר לארץ סופית. מהתשובות לעיל עולה כי אי אפשר לקבוע חד-משמעית את סיווגו של הסטודנט לצורך קביעת התושבות, לפני שהוא ממלא טופס שאלון לקביעת התושבות. אם הסטודנט לא נמצא בארץ, הוא יכול להוריד את הטופס מאתר האינטרנט של המל"ל, למלא אותו ולשלוח אותו בדואר לארץ. חשוב לזכור כי תושב ישראל מבוטח גם בביטוח בריאות, ולכן קביעת מעמדו תשפיע על זכאותו לקבל שירותים רפואיים בארץ, אם יזדקק להם.
המשיב - ממשרד שיף-הזנפרץ ושות', רואי חשבון
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.
