זכאות אח שהיה תלוי כלכלית בעובד שנפטר לפיצויי פיטורים

עב 8046/07 יהודה יחזקאל נ' עיריית תל אביב, מיום 2.11.2008. תקציר מאת עו"ד אורית רובין
עו"ד לילך דניאל |

העובדות ------------------ יהודה יחזקאל (להלן: "התובע") הינו אחיו של מר סבח יחזקאל ז"ל (להלן: "העובד"), אשר הועסק על ידי עיריית תל אביב (להלן: "המעבידה") עד למועד פטירתו.

התובע התגורר עם העובד במשך למעלה מ-30 שנה, כאשר התשלום השוטף לאחזקת הבית שולמו אך ורק על ידי העובד. במהלך התקופה בה התגוררו יחדיו התובע לא עבד בעבודה מסודרת והתקשה לכלכל עצמו עקב התמכרותו לסמים ולאחר מכן עקב הליך גמילה והשיקום שעבר. התובע היה מבצע עבודות מזדמנות, אשר בתמורה להן קיבל סכומים זניחים ולעיתים ארוחה.

סעיף 5(א) לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ד-1963 (להלן: "החוק") קובע, כי מעביד של עובד שנפטר ישלם לשאיריו פיצויים כאילו פיטר אותו. כמו כן, בהתאם לסעיף 5(ב) לחוק, במידה ופיצויי הפיטורים משתלמים לשאירים שאינם בן-זוג או ילד תלוי כאמור בחוק, יופקדו הפיצויים בבית הדין האזורי לעבודה ויינתנו לשאירים שיקבע בית דין, בהתחשב במצב הכלכלי ובמידת תלותם בעובד שנפטר.

התובע טען, כי הוא עונה לתנאים שנקבעו בסעיף 5 לחוק כאמור ועל כן יש לראותו כשאר הזכאי לתשלום פיצויי פיטורים.

מנגד, לטענת הנתבעת, התובע לא הוכיח, כי כל פרנסתו הייתה על העובד מאחר והשתכר 500-600 ש"ח בעקבות עבודותיו המזדמנות, ועל כן אין לראות בו כשאר לענין סעיף 5 לחוק.

פסק דין -------------- ביהמ"ש העליון קבע מהם התנאים לתחולת סעיף 5 לחוק: אדם פלוני נפטר; הפטירה הייתה בעת שהיה עובד של הנתבע; אילו פיטר אותו מעבידו היו מגיעים לו פיצויי פיטורים; התובע הוא אחד השארים של העובד במובן ההגדרה שבסעיף 5(א) לחוק (ע"א 214/70 אטה כץ נ' החברה לכבלים ולחוטי חשמל בע"מ).

ביה"ד הארצי התייחס לתנאים המצטברים לצורך ביסוס עילת תביעה על פי סעיף 5 לחוק כאשר מדובר באח: "...האחד, כשאחותו של המערער התגוררה עימו לפחות 12 חודשים לפני פטירתה השני-כל פרנסתו של המערער היתה על אחותו של עקב פטירתו..". עוד נקבע, כי סעיף 5 לחוק הוא חריג שנועד להיטיב עם שארים קרובים או רחוקים, אשר היו תלויים בפרנסתם בנפטר. התכלית היא למנוע מצב בו פטירת עובד תפגע בחלק ניכר ממקור הכנסתם של הסמוכים על שולחנו ועיקר פרנסתם על העובד הנפטר (ע"ע 1308/02 מיכאל קרקובסקי נ' מדינת ישראל).

במקרה דנן, התובע התגורר עם העובד תקופה ארוכה אף מעבר מהנדרש על פי חוק. כמו כן, בית הדין קבע, כי אין לראות בהשתכרות של 500-600 ש"ח בחודש במשך חודשים מסוימים בשנה, כמוציאה את התובע ממתחם השארים התלויים לחלוטין בפרנסת העובד, שכן סכום זה אינו משקף את הסכום הנדרש לאדם לצורך סיפוק צרכיו הבסיסיים ביותר.

לאור האמור נקבע, כי התובע זכאי לתשלום פיצויי פיטורים עקב פטירת העובד, אחיו המנוח, בהתאם לסעיף 5 לחוק.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה