פועלים: "עדיין מוקדם לדבר על סוף המשבר בבורסות בכלל, ובתל אביב בפרט"

"גם 2009 צפויה להסתמן במגמת החלשות בתוצאותיהן של חברות רבות ולפיכך, הדבר עלול להקשות על התאוששות שוק המניות המקומי בטווח הקרוב"
נועם הוד |

כלכלני חטיבת המחקר בבנק הפועלים התייחסו למסחר בשוק המניות המקומי ולהשלכות מהתפתחויות האחרונות בבורסות העולם במהלך השבוע החולף. שבוע המסחר התאפיין בעליות שערים נאות בעקבות כותרות חיוביות מוול סטריט, שהביאו לעליות חדות בשווקים האמריקאים בפרט, והגלובליים בכלל.

למרות הנימה החיובית, כלכלני הבנק סוברים כי "עדיין מוקדם מלדבר על סוף המשבר בבורסות בכלל, ובתל אביב בפרט, שכן האוירה הכללית בעולם עודנה שלילית, הן בשוקי ההון והן במישור הריאלי, וכל זמן שלא ירשמו אינדיקטורים חיוביים מהותיים, יתקשו שוקי המניות לרשום שיפור בר קיימא בביצועיהם".

בפועלים מדגישים כי להבדיל מהנימה החיובית ביומיים האחרונים בעולם, הרי שמרבית הפרמטרים הכלכליים של המשק הישראלי מצביעים על תמונה שלילית של הכלכלה המקומית. השבוע עדכן בנק ישראל את תחזיותיו למשק המקומי, וכעת צופים בבנק המרכזי כי התוצר יתכווץ ב-2009 בשיעור של 1.5%. בד בבד, תחזיות המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים ל-2009 שליליות גם הן, עם צפי לצמיחה שלילית של 1.2%, כשהצריכה הפרטית צפויה להציג השנה קפאון ביחס לאשתקד. היצוא צפוי להתכווץ ב-10%, ואילו היבוא יתכווץ על פי התחזיות ב-9%.

בתוך כך, עונת הדו"חות לרבעון הרביעי ולסיכום 2008 נמשכת. התמונה העולה מהדוחות שלילית ברובה, אם כי ישנן חברות שהציגו תוצאות מצויינות ברבעון, כמו אלביט מערכות וחברות הסלולר. עם זאת, החברות הגדולות טרם פרסמו את התוצאות, וההערכות הן כי חברות רבות מהן תצגנה הרעה בתוצאותיהן.

במבט לעתיד, בפועלים סבורים כי גם 2009 צפויה להסתמן במגמת החלשות בתוצאותיהן של חברות רבות, בעיקר בחברות המוטות לסחר החוץ ולצריכה הפרטית, לאור התחזיות השליליות לכלכלה המקומית והגלובלית. לפיכך, הדבר עלול להקשות על התאוששות שוק המניות בטווח הקרוב.

"למעלה ממחצית ממניות ת"א 100 נסחרות מתחת להונן העצמי"

בחינה של רשימת תל אביב 100 מגלה, כי כשני שלישים ממניות תל אביב 100 נסחרות עמוק מתחת להונן העצמי, ומספר דומה נסחר במכפיל רווח היסטורי חד ספרתי. נסייג ונאמר כי למרבית החברות הבחינה היא לנתוני הרבעון השלישי 2008, שכן הן טרם פרסמו את תוצאותיהן, אולם אין ספק כי הדבר מעיד על כך שמניות רבות נסחרות במחירים נמוכים.

"עם זאת, אנו סבורים כי הסביבה הכלכלית תקשה על המניות להתאושש בזמן הקרוב, שכן הצפי לשחיקה בפעילות החברות עלולה לשנות את תמונת המכפילים".

כלכלני חטיבת המחקר של הבנק גורסים כי "המשבר הגלובלי צפוי להמשיך ולהעיב על השווקים בעולם, ובכללם ישראל. במבט מקומי, ריבוי האינדיקטורים השליליים ? הן ברמת המאקרו והן ברמת החברות, בשילוב צפי לצמיחה נמוכה (ואולי אף שלילית) ברבעונים הקרובים צפויים אף הם להמשיך ולהקשות על שוק המניות בישראל".

לפיכך מעריכים בפועלים כי "רמת הסיכון באפיק זה נותרה גבוהה. ביטוי לחששות המשקיעים ניתן ב"מדד הפחד", המורכב מסטיות התקן של אופציות המעו"ף. אלו עלו בשבועות האחרונים לרמות של סביב 35%, אם כי רמה זו עדיין נמוכה בהשוואה לרמת השיא שנקבעה אשתקד ברמות של מעל ל-50% בשיאה של הסערה סביב קריסת ליהמן ברדרס". "יחד עם זאת, אנו סבורים כי ירידות השערים של החודשים האחרונים הביאו את מחיריהן של מניות רבות לרמות אטרקטיביות להשקעה, אך זאת רק למשקיעים ארוכי נשימה וסבלניים, אשר יהיו מוכנים לסבול את התנודתיות הגבוהה בטווח הקצר והבינוני".

לסיכום מציינים כלכלני הבנק: "המלצתנו היא להמשיך להחזיק ברכיב מנייתי נמוך, תוך התמקדות בעיקר במניות דפנסיביות, כגון מניות התקשורת, הפרמצבטיקה והאנרגיה, שכן החברות בענפים אלו ממשיכות להציג תוצאות עדיפות ביחס לממוצע הרב ענפי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה