ראש ממשלת סין מודאג: חשש כבד מפני ירידת ערכם של אג"ח ממשלת ארה"ב

"אנו מבקשים מהממשל האמריקני לעשות הכל על מנת לשמור על דירוג חוב גבוה ולעמוד מאחוריי התחייבות הממשל, לערוב ולשמור על ערך ההשקעות והנכסים של ממשלת סין"
נועם הוד |

ראש ממשלת סין, וואן ג'יאבאו, הביע דאגה ממצבה הכלכלי המדרדר של ארה"ב. הדאגה בקרב בכירים בסין גוברת בעקבות העובדה כי סין נחשבת לממנת הגדולה של תוכניות התמריצים של ממשלת ארה"ב והיא גם זו האוחזת בנתח הגדול ביותר של אגרות החוב של הממשל האמריקני.

במסיבת עיתונאים שנערכה מיד לאחר הועידה השנתית של הקונגרס בסין, אמר ג'אבאו כי "הלווינו כמות גדולה של כסף לארה"ב ועל כן אנו מבקשים מהממשל האמריקני לעשות הכל על מנת לשמור על דירוג חוב גבוה ולעמוד מאחוריי התחייבות הממשל, לערוב ולשמור על ערך ההשקעות והנכסים של ממשלת סין".

פיל דינס, פרופסור מאוניברסיטת Temple שבטוקיו אמר בראיון לסוכנות בלומברג כי "הסינים קונים את האג"חים של ממשלת ארה"ב, וזה אחד הדברים הבודדים שמחזיק את גלגלי הכלכלה הגלובאלית בתנועה. אם במידה וסין תפסיק להלוות לממשל האמריקני, מהיכן בדיוק אובמה יביא את הכסף?".

להערכת הכלכלנים, הנשיא האמריקני הטרי מסתמך במידה לא מועטה על הסינים בתור אלו שיכולים לממן את תוכניות התמריצים הגרנדיוזיות הנאמדות בלמעלה מ-700 מיליארד דולר. לראייה הם אומרים, ממשלת סין הגדילה את אחזקותיה באגרות החוב של ממשלת ארה"ב בשנת 2008 בשיעור חד של כ-46%, כאשר סך ההשקעה באג"ח ממשלת ארה"ב הסתכם בכ-696 מיליארד דולר.

על פי נתוני חטיבת המחקר של מריל לינץ, מתחילת השנה הפסידו הסינים כבר למעלה מ-2.5% לשווי נכסיהם המושקעים בהתחייבויות ממשלת ארה"ב. ראש ממשלת סין הדגיש: "כמובן שאני מודאג בכל הנוגע לנכסי סין, למען האמת אני די מוטרד מכך".

אנליסט השקעות ממטה China Construction BanK שבבייג'ין מנסה לנתח את דבריו של ראש ממשלת סין בראיון שהעניק לבלומברג. "הדברין נאמרים מכיוון שהממשל הסיני חושש כי ממשלת ארה"ב תפתור את הבעיות שלה על ידי הדפסת כסף שתוביל להתפרצות אינפלציונית. אם הממשל האמריקני יכול לגרום לכך שזה לא יקרה, סביר כי סין תמשיך להשקיע באגרות החוב של ממשלת ארה"ב".

ראש הממשלה הסיני הביע לסיום את חחשו כי מדיניות ארה"ב עלולה להוביל לאי יציבות בשוק המט"ח הסיני. "המטרה שלנו היא כמובן לשמר רמת יציבות ואיזון אחראית עבור המטבע המקומי (היואן)". ג'יאבאו הוסיף על התנודתיות בחודשים האחרונים בשוק המט"ח המקומי: "בסופו של דבר זוהי החלטה שלנו ולא של אף מדינה אחרת האם לבצע פיחות או ייסוף במטבע".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה