משבר שוק האג"ח בישראל: "תרחיש הבלהות עלול להתרחש בקרוב מאוד"

פורום מנהלי כספים ראשיים (CFO) מפציר בקובעי המדיניות בכלל ובנתניהו בפרט לבצע במיידית חקיקה שתטפל במחזור החוב. "זו הפעם הראשונה בה על הכף מונחים עתידו ועצם קיומו של שוק ההון הישראלי"
אריאל אטיאס |

פורום מנהלי כספים ראשיים (CFO) מעריך, כי אם לא יינקטו הצעדים המתאימים לטיפול במשבר בשוק האג"ח המונע אפשרות של מיחזור חובות ישנה הסתברות גבוהה ומדאיגה בה ייצא המצב משליטה, דבר שיוביל לקריסת שוק ההון המקומי, תוך גרימת נזקים עמוקים וארוכי טווח למחזיקי האג"ח, לחברות המנפיקות ולאלפי מועסקים שיאבדו את מקומות עבודתם.

במפגש שיקיים ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, ביום א' עם ראשי המשק - אריסון, תשובה, לבייב, דנקנר ועוד - תציג נגה קינן יו"ר פורום CFO, את הצעת פורום ה-CFO ל"הסדר ביניים" בשוק האג"ח שיביא לפיתרון מיחזור חובות בדרך של הנפקת סדרות חדשות של אגרות חוב או באמצעות מימון בנקאי.

היקף שוק אגרות החוב הקונצרניות בישראל, לשנתיים הקרובות בלבד, עומד על כ-90 מיליארד שקל. הפירעונות הצפויים בשנת 2009 הינם כ-20 מיליארד שקל, ובשנת 2010 הינם כ-70 מיליארד שקל. הכשל בשוק ההון הישראלי שנבע בין היתר מהחרפת המשבר הפיננסי העולמי, מונע אפשרות של מיחזור חובות. גיבוש ההסדרים בין מחזיקי אגרות החוב לבין החברות הינו תהליך ארוך, מתיש ומקדם אירועים ספציפיים בלבד.

תרחיש הבלהות עלול להתרחש בטווח הזמן הקצר ביותר

פורום מנהלי כספים ראשיים צופה, כי במידה ולא ייושמו במיידית הסדרים שיאפשרו לחברות אשר בעבר הנפיקו אג"ח ולמעשה "נתקעו" בלי יכול למחזר חוב, להמשיך להתנהל בתקופה הקרובה עד להחזרת השווקים לאיזון באופן שיאפשר במקביל יצירת הסדרים ספציפיים, עלול המשק הישראלי להיפגע מאוד.

"זו, ככל הנראה, הפעם הראשונה בה על הכף מונחים עתידו ועצם קיומו של שוק ההון הישראלי, על כל ההשלכות המשקיות הנובעות מכך", כותבים בפורום במכתב הממוען לנתניהו, זוהר גושן, יו"ר הרשות לניירות ערך ולפרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל.

חמור מכך, הפורום צופה כי "תרחיש הבלהות עלול להתרחש בטווח הזמן הקצר ביותר. שכן, בשונה משווקים ריאליים, בהם תגובות השוק הן איטיות, בשוק ההון סיכונים וסיכויים באים לידי ביטוי מיידי ובמלוא עוצמתם". בפורום מסבירים, כי תרחיש חמור זה עלול להתממש כאשר מספר קטן של חברות נוספות, תודענה על כך שאינן יכולות לעמוד בפירעון תשלומי האג"ח שלהן.

בפורום מציירים תמונה עגומה ומדברים על יום הדין בשוק ההון. "ההשלכות של תרחיש שכזה יהיו תחילה פאניקה בשוק ההון הישראלי ולסוף פגיעה אנושה ביכולת לרפא בעתיד את שוק ההון והמשק". בין הדברים שיתרחשו כתוצאה מתרחיש שכזה: חברות אחרות, שחשבו בתחילה לעשות מאמץ ניכר לעמוד בפירעון חובותיהן, לא יפעלו למען כך. גופים מוסדיים יבינו שההודעות הראשונות על אי עמידה בפירעון חובות הן בבחינת סנונית ראשונה, ותתחיל "זריקה" מאסיבית של אגרות חוב לשוק, תוך הורדת מחיריהן לתחתית ופגיעה אנושה ישראל בחסכונות הציבור. בנקים יבינו שעליהם להקדים את כולם "במרוץ" ליתרת נכסים ויתרמו לדרדור מצבן של חברות נוספות, ובהן חברות בריאות.

חוק פריסת חובות

אז מה עושים? פתרון לסוגיה זו, צריך להיות מבוסס על איזון אינטרסים בין כל הגורמים המעורבים אומרים בפורום ומפרטים: החברות מנפיקות האג"ח, מחזיקי האג"ח והממשלה. "פתרון זה צריך שימנע מלהסתמך על תקציב המדינה מחד, וצריך שלא יחבל במנגנוני השוק החופשי, העתידים בסופו של דבר לתקן את השוק ולהחזירו לדרך המלך".

הצעת פורום ה-CFO ל"הסדר ביניים" היא בדרך של חקיקה: יחוקק חוק כללי אשר יאפשר לחברות שמעוניינות להצטרף להסדר המוצע, לפרוס חלק מפירעונות הקרן הצפויים בשנים 2009 ו-2010, בכפוף לעמידתן של החברות המצטרפות להסדר בתנאים הבאים: החברות ימשיכו לשלם תשלומי ריבית כסדרם ויפרעו 40% מסכומי הקרן המיועדים להיפרע בשנים 2009 ו-2010.

יתרת תשלומי הקרן (60%) המיועדים להיפרע בשנים 2009 ו-2010 ייפרסו על פני מספר שנים (3-5 שנים, כפי שיקבע בחוק). יתרת הקרן הפרוסה תישא ריבית קנס שתקבע בחוק, בהתאם לקטגוריות שתקבענה על בסיס דירוג האג"ח.

בחקיקה, יקבעו מגבלות, לתקופת המיחזור, על חברות שיצטרפו להסדר כגון: הגבלה על חלוקת דיבידנדים, עסקאות עם בעלי עניין והגבלות נוספות. לגבי חברות שלא תוכלנה לעמוד בתנאי החוק, הן יטופלו בכלים המצויים כיום בחוק: הקפאת הליכים, הסדרים עם נושים או פירוק, אומרים בפורום.

פורום CFO, מייצג את הדרג הניהולי הבכיר בחברות. בפורום מיוצגות חברות מכל ענפי המשק, חברות שהנפיקו אג"ח וכאלה שלא, משקיעים גדולים ומעבידים מרכזיים. גורמים אלו, בנוסף למקצועיותם הפיננסית של החברים בפורום, מאפשרים לו נקודת מבט כלל משקית, מקצועית וארוכת טווח.

נציין, כי הפורום מכיר כי אין בפתרון זה משום שמירה על חברות חלשות שנדונו ממילא לקריסה ולפשיטת רגל, אולם, הפיתרון המוצע יאפשר לחברות הטובות לצלוח את השנתיים הקרובות והקריטיות של המשבר במקורות המימון, יאפשר לחזור למסלול של שוק הון חוץ בנקאי, ימנע את ריכוז האשראי כולו שוב רק בבנקים ויגן על אינטרס המשקיעים לקבל תשואה הוגנת על השקעתם.

הפורום קורא לממשלת ישראל ליזום במהירות את הליכי החקיקה המתחייבים, במטרה למנוע את קריסת השוק החוץ בנקאי ואת הנזקים הבלתי הפיכים העלולים להיגרם לכלל המשק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה