פישר הלך עם הרוב: ארבעה חברי הנהלת בנק ישראל המליצו להוריד את הריבית ב-0.25% בלבד
בנק ישראל פרסם היום את פרוטוקול הדיון המוניטארי האחרון, שהתקיים לפני כשבועיים ובסופו החליטו חברי ההנהלה בבנק המרכזי על הפחתת ריבית של 0.25% לשפל הסטורי של 0.75%.
כל חברי ההנהלה המשתתפים בדיון הביעו את דעתם שלאור החרפת ההאטה במשק נדרשת מדיניות מוניטרית מרחיבה. זאת, בהינתן הערכות החזאים המקומיים (בממוצע) כי האינפלציה בשנת 2009 (בהסתכלות לשנים עשר חודשים אחורה) צפויה להיות מתחת ליעד האינפלציה, והציפיות לאינפלציה לשנה קדימה (הנגזרות משוק ההון) נמוכות מהגבול התחתון של היעד.
נציין כי חמישה חברי הנהלה המשתתפים בדיון ממליצים לנגיד סטנלי פישר לגבי גובה ריבית בנק ישראל הרצויה למשק. בדיון לגבי החלטת הריבית לחודש מרץ, ארבעה חברי הנהלה המליצו לנגיד להוריד את הריבית ב- 0.25 נקודת האחוז וחבר הנהלה אחד המליץ לנגיד להפחית את הריבית ב-0.5%.
ארבעה חברי ההנהלה שתמכו בהורדת הריבית ברבע אחוז סברו כי חשוב שהבנק יפחית את הריבית בחודש זה בכדי לעודד את הפעילות הכלכלית ולשפר את הנזילות בשווקים הפיננסיים, אך הסבירו שברמת הריבית הנמוכה, בשלב זה, אין זה ברור עד כמה הפחתת ריבית יותר גדולה תשפיע על עלות האשראי לחברות ולמשקי בית ושנדרשת בחינה של מידת האפקטיביות של הפחתות ריבית נוספות.
בדיון הוסבר שמאחר שהבנקים שומרים על מרווח בין הריבית הממוצעת בה הם מעניקים אשראי ללווים ובין הריבית הממוצעת אותה הם משלמים למפקידים (והריבית הממוצעת המשולמת למפקידים נמוכה מריבית בנק ישראל), נוצר מצב בו למרות שריבית בנק ישראל עדיין חיובית, מגיעה הריבית למפקידים בבנקים לשיעור הקרוב לאפס והבנקים מוגבלים ביכולתם להמשיך ולהפחיתה.
על מנת לשמור על מרווח בנקאי (בין הריבית על האשראי מהבנקים והריבית על הפיקדונות בבנקים), במצב בו הבנקים מוגבלים ביכולתם להפחית את הריבית למפקידים (הקרובה לאפס) יורדת התמסורת בין הפחתת הריבית של בנק ישראל להפחתת הריבית הבנקאית ללווים במשק.
מעבר לזאת, מתעוררות בארץ ובעולם שאלות לגבי תפקוד המערכת הפיננסית כאשר הריבית למפקידים בבנקים קרובה לאפס. במצב זה ייתכן מעבר מפיקדונות לזמן קצוב לפיקדונות עובר ושב (עו"ש), דבר המקשה על ניהול הנזילות בבנקים ויצירת האיזונים הבנקאיים בין פיקדונות והלוואות לטווחי זמן שונים. כמו כן, ייתכן מעבר של הציבור מפיקדונות בנקאיים לנכסים אחרים באופן שיגביר באופן שאינו רצוי את הסיכונים לחוסכים במערכת הפיננסית.
בדיון צוין כי כאשר הריבית נמצאת ברמות שפל היסטוריות, יתמקד הבנק בשימוש בכלים נוספים כדי ליצור הרחבה מוניטרית. כידוע, בנק ישראל החל ב 17- בפברואר לרכוש איגרות חוב ממשלתיות בבורסה לניירות ערך. רכישת איגרות החוב הממשלתיות (בשוק המשני) לטווחים הבינוניים והארוכים תומכת באופן ישיר בהורדת הריבית במשק גם לטווחי הזמן הארוכים יותר, ובכך מסייעת להגברת הפעילות הכלכלית במשק.
בדיון צוין כי במידת הצורך ישקול בנק ישראל הפעלה של כלים נוספים שברשותו (שבהם משתמשים בנקים מרכזיים אחרים בעולם) להרחבת הנזילות במערכת הפיננסית, וזאת במסגרת מדיניות של הקלה כמותית. בנוגע להחלטת הריבית לחודש מרץ, מתוך מטרה לתרום להוזלת עלות האשראי ולחזק את יכולתו של המשק להתמודד עם הירידה בביקושים, ובהינתן ההערכות שהורדת הריבית עקבית עם הירידה המהירה הצפויה באינפלציה וההערכות כי האינפלציה צפויה לרדת מתחת ליעד במהלך שנת 2009 , החליט פישר כאמור להוריד את הריבית לחודש מרץ ברבע אחוז, לרמה של 0.75%.