היום: הלמ"ס צפויה לדווח על ירידה של 0.5% במדד ינואר
האינפלציה בחודש ינואר, הפותח את שנת 2009, צפויה להמשיך להיות שלילית ולנוע בין 0.4%-0.6%, ובכך לאפשר לנגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, להמשיך להוריד את הריבית במשק. כך על פי הערכות הכלכלנים בישראל. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תפרסם הערב (א') את מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר.
מדד המחירים לצרכן מחושב על סמך סלי הוצאה קבועים. כלומר הצרכן רוכש תמיד את אותם מוצרים ושירותים ללא תלות במחיריהם או בתחליפים. אחת לשנתיים הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בונה סל הוצאות חדש המגלם בצורה טובה את השתנות הפריטים והשירותים הכלולים בהוצאה של הצרכן.
בינואר 2009 ביצעה הלמ"ס את העדכון הדו-שנתי שלה. בין השינויים הבולטים: הגדלת משקלה של קבוצת המזון ב-1.1%, מ-13.7% ל-14.8%. והורדת משקלה של קבוצת הדיור ב-0.3%, מ-21% ל-20.7%.
"ייתכן כי דווקא העלייה במשקל קבוצת המזון והירידה במשקל קבוצת הדיור עשויות למתן את מדד המחירים בשנת 2009", אומר רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג הראשי במיטב. "הואיל ומחירי המזון נמצאים בירידה בחודשיים האחרונים, אזי עלייה במשקל הקבוצה תומכת בהפחתת לחצים אינפלציוניים. מנגד, סעיף הדיור דווקא מתאפיין, בחודשים האחרונים בעליות מחירים. לפיכך ירידה במשקל הקבוצה דווקא תמתן לחצים אלו".
בשורה התחתונה אייכל צופה, כי מדד המחירים לצרכן בחודש ינואר יוזל בשיעור של 0.6%. עבור 2009 כולה צופים במיטב שהאינפלציה תסתכם ב-0.5% בלבד.
בישיר בית השקעות צופים שהמדד לחודש ינואר צפוי להיות שלילי בשיעור של 0.5%. "המדדים ברבעון הראשון ב-2009 צפויים להיות שליליים. הסיבה העיקרית לכך היא המיתון העולמי, שהביא להתרסקות במחירי הסחורות בחודשים האחרונים והשאיר אותם ברמת מחירים נמוכה. השתרשרות מחירי הסחורות כלפי מטה במרבית מוצרי הצריכה אינה מיידית ולערכתנו תגיע בעיקר בחודשים הקרובים. בנוסף, העלייה הצפויה באבטלה והירידה בעושר של משקי הבית ילחצו את הביקושים כלפי מטה ואיתם את המחירים"
בישיר צופים, כי האינפלציה בשנת 2009 תסתכם בשיעור שלילי של כ-0.5%.
בשבוע שעבר, הבנק השוויצרי UBS העריך כי בסוף החודש פרופ' פישר יפחית את הריבית לנקודת שפל חדשה של 0.5%, בהמשך ל-6 הפחתות רצופות של 3.25% ב-4 החודשים האחרונים. הפחתתה של 0.5% מרמת הריבית הנוכחית.
בין הצעדים הנוספים בהם צפוי בנק ישראל לנקוט: צמצום הנפקות המק"מ, הגדלת האשראי המוניטרי לבנקים, רכישת מטבע חוץ ורכישות אג"ח ממשלה סחירות בבורסה.