פיזור תיק ההשקעות: בתי ההשקעות הגדולים בישראל בהמלצות ל-2009
שנת 2008 הייתה אחת השנים הקשות בתולדות שוקי ההון בעולם וגם בישראל. כדי לא לחזור על טעויות ההשקעה שנעשו השנה, פנה אתר Bizportal לגופי ההשקעות המובילים וביקש מהם המלצות על פיזור תיק ההשקעות לשנת 2009.
המפנה בשוק ההון האמריקני, שהתרחש במחצית השנייה של שנת 2007, החריף במהלך 2008 והפך למשבר פיננסי חמור שהשפיע על כל הסקטורים בשוקי ההון בעולם. במחצית הראשונה של השנה צנח הדולר מול מטבעות בעולם, מחירי הסחורות האמירו וחשש מפני מיתון בארה"ב והאטה גלובלית, גבר והפך למציאות.
בעקבות המשבר הופחתו ברבעון האחרון של השנה שערי הריבית בעולם ובישראל בשיעורים חדים. מחירי הסחורות, בהן הנפט, צנחו לשפל והדולר התחזק בעוד המדדים הבינלאומיים המשיכו להישחק בתנודות חדות.
כאמור, אתר Bizportal פנה לבתי ההשקעות הגדולים וביקש מהם המלצות על אופן חלוקת הכסף בין מניות, שקלים לא צמודים, צמודי מדד ומט"ח, ובין השקעות בישראל להשקעות בחו"ל.
כמובן, שלפני שמשקיעים חשוב להחליט מהי רמת הסיכון שמוכנים לקחת ומהו טווח ההשקעה. כל משקיע צריך להתאים לעצמו תיק עם מרכיב הסיכון המתאים לו, על מנת שיעבור את התקופה הלא פשוטה שבה אנו נמצאים בלי דאגות מיותרות. רצוי ללמוד את נושא ההשקעות ושוק ההון באופן בסיסי לפני השקעה, באמצעות קריאת ספרות מקצועית או לקיחת קורס במכללה לשוק ההון, או להיעזר ביועץ ההשקעות בסניף הבנק.
מיטב
רונן זכריה, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות, ממליץ למשקיעים קודם להחליט על התמונה הגדולה לפני שנכנסים לפרטים ובוחרים את אמצעי ההשקעה ואומר, כי "באופן כללי, ככל שטווח ההשקעה יהיה ארוך יותר, כך מרכיב המניות יהיה גבוה שיותר, שכן אפיק זה הינו הרווחי ביותר בטווח הארוך".
כלכלות מרכזיות בעולם כמו ארה"ב, גוש האירו ובריטניה נמצאות במיתון או בדרך למיתון שילווה כמובן בירידה בצריכה הפרטית, עליה בשיעור האבטלה ובירידה ברווחיות הפירמות. המשבר לא צפוי לפסוח על הכלכלה המקומית, וצפויה פגיעה ברווחיות הפירמות ועליה משמעותית ברמת האבטלה.
"שוקי המניות בארץ ובעולם ירדו בשיעורים חדים ומגלמים לפחות חלק מהחדשות הרעות. קשה להגיד איפה אנחנו נמצאים בגרף וכמה עוד ירדו שווקי המניות, אבל נראה כי רמת המחירים הנוכחית בהחלט כלכלית למשקיעים", אומר זכריה.
במיטב בוחנים את הפיזור הרצוי, התחת ההנחה שמדובר בתיק השקעות לטווח קצר יחסית, של שנה.
רכיב מנייתי (15%-10%): על משקיעים בשוק המניות להיות מוכנים להמשך תנודתיות ולשים דגש על בחירת מניות ספציפיות ולא מדדים. לפיכך, רצוי להיות חשופים לרכיב זה באמצעות קרן נאמנות עם ניהול וביצועים מוכחים. כיוון שטווח התיק קצר יחסית (שנה), אנו ממליצים על אחוז מניות לא גבוה של 10-15% (במידה וטווח התיק היה ארוך יותר הינו ממליצים על מרכיב מניות גבוה יותר). מתוך הרכיב המנייתי, כרבע מהפוזיציה המנייתית (כ-3% מסך התיק) ניתן להשקיע בחו"ל. מניות מומלצות: בנק לאומי, פועלים, בזק, טבע ,חברה לישראל.
רכיב צמוד מדד (60%-65%): הציפיות האינפלציוניות הגלומות בשוק ההון (הפער בין התשואה של השחרים ואג"ח צמוד המדד) נמוכות ועומדות על קצת פחות מאחוז וחצי בטווח של חמש שנים. פער זה לדעתנו, נמוך מדי והאפיק הצמוד בראיה זו אטרקטיבי ביחס לאפיק השקלי. בעקבות פערי התשואה הגבוהים הקיימים בין האג"ח הקונצרני לממשלתי, אנו ממליצים להשקיע כמחצית מההשקעה באפיק הצמוד (כ-30% מהתיק) בקרן המתמחה באג"ח חברות מדורגים באיכות גבוהה וסיכון נמוך יחסית. את המחצית השנייה (30%-35% הנותרים מהתיק) רצוי להשקיע בקרן המתמחה באג"ח ממשלתי או לחילופין לרכוש אג"ח ממשלתי ישירות (ולדאוג להשקעה חוזרת של הקופונים שיחלקו לאורך התקופה).
רכיב שקלי (20%): ניתן להשקיע באמצעות קרן שקלית ללא מניות.
מרכיב מט"ח (5%): מרכיב מט"ח של כ-5%, כאשר ברמות הנוכחיות הינו סביר ויכול להוות מעין מרכיב ביטוחי ומאזן בתיק.
בין היתרונות ברכישת קרנות נאמנות ניתן למנות אפשרות השקעה בכל סכום (גם קטן מאוד), נזילות (ניתן לממש את הקרן בכל יום מסחר), ודחיית מס (תשלום מס רק בעת מימוש הקרן).
אי.בי.אי.
יוסי פרניק, ראש תחום מסחר עצמאי אי.בי.אי, אומר, כי "בשנת 2009 אנו צפויים לראות את המשכו של המשבר אך על רקע התערבות אגרסיבית של הממשלות יש חוסר ודאות לגבי עומקו. השיקולים המובילים בבניית התיק הם דפנסיביות במקביל לניצול ההזדמנות בשוק האג"ח הקונצרני. לכל אחד ואחד יש צריכם שונים ולכן צריך להתאים את התיק באופן אינדיבידואלי". מבנה התיק שלהלן הותאם לשנת 2009 למשקיע עם אופק של 3-5 שנים.
עד 10% מניות: עדיין לא נראים אינדיקאטורים שיכולים לתמוך במהלך התאוששות אמיתי בשוק. האלטרנטיבה שמציע שוק האג"ח הקונצרני אטרקטיבית יותר.
35% ממשלתי שקלי: חצי במח"מ קצר (מק"מ, גילון...) לצורך דפנסיביות השארת כסף זמין לניצול הזדמנויות. חצי במח"מ בינוני עד 3 שנים. הורדות הריבית ואנפלציה הנמוכה/אפסית צפויים לתמוך בשקלים.
20% ממשלתי צמוד: עיקרון הפיזור הוא אחד מאבני היסוד בבניית תיק השקעות ולכן יש מקום לצמודי מדד גם בתקופה בה המדד נמוך, לטווח ארוך המדד צפוי לחזור לנוע בטווח 1%-3% והבטחת תשואה ריאלית חשובה.
35% אג"ח קונצרני: ניתן לקנות כיום אג"ח של חברות יציבות בתשואות גבוהות, חלקן הגדול מופיע ברשימת החברות במדד התל-בונד 20 לדוג': בנק הפועלים, לאומי, סלקום, פרטנר, אי.די.בי. חשיפה לאג"ח אגרסיבי יותר אפשרית כתחליף למניות אבל צריך לבחור מאוד בסלקטיביות או להשקיע דרך קרנות דרך קרנות נאמנות שנותנות פיזור גדול.
מזרחי טפחות
מומחי מרכז ההשקעות של מזרחי טפחות, אומרים כי שנת 2009 בפתח ועימה סימני שאלה לגבי הכיוון אליו הולכות הכלכלות והשווקים בעולם. אחת ההחלטות החשובות בעת בניית תיק ההשקעות צריכה להיות לגבי החלוקה בין אפיק המנייתי לבין אגרות חוב ואח"כ לבחור את החלופות השונות בקרב כל אחת מהן.
על אף ששוק המניות ירד בצורה חדה במהלך 2008 ויש הרואים בכך הזדמנות קנייה, אנו צופים כי שוק המניות עדיין יסבול מתנודתיות ורמת סיכון גבוהה ולא בהכרח יספק תשואות חיוביות אליהם הורגלנו במהלך השנים שקדמו למשבר. על כן, תיק ההשקעות מורכב מכ- 15% מניות למשקיע בגיל 30 ומכ- 5% מניות בלבד למשקיע בגיל 60.
בשוק אגרות החוב ניתן לראות, שהציפיות האינפלציוניות לשנה קדימה הנגזרות מעקומות התשואה של אג"ח שקליות וצמודות מדד מצביעות על אינפלציה שלילי של כ- 1%-, בעוד שאנו צופים תרחיש בו קצב האינפלציה יהיה חיובי ויעמוד על 1%-1.5%. בהמשך לכך, אנו מניחים שריבית בנק ישראל תרד מ- 2.5% לכיוון 1.75% ואילו שער הדולר ינוע בטווח שבין 3.8 שקל ל- 4 שקל.
לאור הנחות אלו, תיק ההשקעות למשקיע בגיל 30 יכלול 50% צמוד ו- 35% שקלי ותיק ההשקעות למשקיע בגיל 60 יכלול 55% צמוד ו- 40% שיקלי. כאשר העדיפות היא להיות בטווחים הקצרים והבינוניים באגרות חוב הצמודות ובטווחים הארוכים באגרות החוב השקליות. כמו כן, כחלק מהאפיק הצמוד יש לכלול כ- 5% אג"חים קונצרנים בדירוג גבוה (דוגמת חשמל 22, פז א' ו- ב', בנק איגוד).
תכלית בית השקעות
דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, אומר כי תיק ההשקעה המומלץ לשנת 2009 הינו דפנסיבי מטבעו, כי השפעות המשבר הפיננסי הנוכחי יורגשו ביתר שאת במחצית הראשונה של שנת 2009, כשקיים ספק רב לגבי תחילתם של ניצנים חיוביים בטרם נצלח את שנת 2009 כולה.
לאור זאת, אנו ממליצים באפיק המנייתי על משקל יתר לסקטור התקשורת, בו חשופות החברות לשוק המקומי בלבד, הנהנה משיעורי צמיחה נאים, יציבות מחירים ורווחיות גבוהה מאד של החברות, המתורגמת לתשואת דיבידנד גבוהה למשקיעים.
סקטורים נוספים המומלצים במשקל יתר הינם פארמצבטיקה (סקטור דפנסיבי מטבעו), אגרוכימיה (עקב צפי להתאוששות שוק הסחורות העולמי) ובנקים. לגבי הסקטור האחרון, אנו סבורים כי השפעות המשבר הפיננסי מגולמות כמעט במלואן במחירי מניות הבנקים המקומיים, הנסחרים במכפילי הון מהנמוכים שידענו. אנו מאמינים, כי מניות הבנקים מהוות פוטנציאל השקעה מעניין בהתחשב במשוואת הסיכוי-סיכון וצופים כי מניותיהם יהיו מהראשונות להתאושש עם תחילת ניצנים אשר יעידו על סיום המשבר.
סך החשיפה המנייתית המומלצת על ידינו הינה עד 20% מהיקף תיק ההשקעות.
באפיק הסולידי אנו ממליצים על חלוקה של 60% לאגרות החוב הצמודות, תוך מתן משקל יתר לאגרות החוב הממשלתיות צמודות מדד בעלות משך חיים ממוצע של כ- 2.5-3 שנים (גליל 5480 ו- 5481). אנו ממליצים "לתבל" את האפיק הצמוד באגרות חוב קונצרניות בעלות מח"מ קצר של עד 3 שנים של חברות מסקטור התקשורת והפיננסים הנכללות במדד התל-בונד 20. את ה-40% הנוספים, אנו ממליצים להשקיע באגרות חוב ממשלתיות שקליות בעלות מח"מ של עד 3 שנים (שחר 2680 ו- 2681).
כיום, עומדות ציפיות האינפלציה השנתיות לתקופה של כ- 3 שנים על כ-0.25% בלבד. להערכתנו, מדובר בציפיות מוגזמות כלפי מטה הנובעות בעיקרן מצפי לאינפלציה שלילית בטווח הקצר. הכלכלה הישראלית, בדומה לשאר הכלכלות המערביות, עומדת בפני תקופה של גרעון תקציבי. ציפיות לפגיעה מהותית בגביית המיסים בשנת 2009 מצביעות על גרעון צפוי של כ- 4%-5% מהתוצר, כך שסביר להניח כי הממשלה תרחיב את היקף גיוסי הכספים באמצעות הנפקת סדרות אג"ח. למרות זאת, אין אנו צופים עליית תשואות באפיקים הצמודים, מאחר והגיוסים יפצו על העדר הנפקות קונצרניות לאור הקיפאון בשוק זה מאז פרוץ המשבר הנוכחי. עליית תשואות במידה ותתרחש, תהיה להערכתנו באפיקים השקליים.
אנו ממליצים להגדיל את מרכיב האג"ח הקונצרני על חשבון אגרות החוב הממשלתיות הצמודות בתיק, אשר אינו תחום לשנת 2009 בלבד.
אפריקה ישראל ניהול תיקי השקעות
אסף גרשנטנסקי, מנכ"ל אפריקה ישראל ניהול תיקי השקעות, מתייחס לתיק השקעה של 100 אלף שקל ואומר, כי מאחר שטווח ההשקעה קצר יחסית ומדובר בתקופה של משבר, אנו ממליצים על השקעה באג"ח ממשלתיות בלבד. היות שאנו נמצאים בתקופה של דפלציה, כלומר אינפלציה שלילית, אנו מעדיפים השקעה בקרן נאמנות שקלית בעלת מח"מ גמיש. נתון נוסף שתומך בהמלצה זו הינו תוואי הריבית היורדת.
על מנת להגן על הפוזיציה השקלית, נמליץ על השקעה של 10% בדולר. החשיפה הדולרית בתיק ההשקעות תהיה באמצעות קרן המשקיעה באג"ח של ממשלת ארה"ב, ללא חשיפה למניות ואג"ח קונצרני.
כמו כן,יתרת ההשקעה תהייה בקרן המשקיעה בנכסים ממשלתיים צמודים בעלי מח"מ דינאמי.
לסיכום, מכיוון שאנו עדיין נמצאים בתקופה של חוסר ודאות, וכאמור טווח ההשקעה הינו קצר, אנו ממליצים על תיק דפנסיבי המורכב מאגרות חוב ממשלתיות בלבד. בהתאם לתנאי המאקרו הנוכחיים, נעדיף השקעה שקלית המהווה 70% מהתיק ו-10% אחזקה דולרית. יתרת ההשקעה תושקע באג"ח צמודי מדד.
פרפקט שוקי הון
רועי פלס, אנליסט בפרפקט שוקי הון ממליץ, כי רכיב המניות בתיק יהיה 15%: להערכתנו שנת 2009 תמשיך להתאפיין במגמה שלילית בדמות הרעה ברווחי החברות, האטה בפעילות במשק ותנודתיות גבוהה בשוק ההון ולכן אנו מעדיפים תיק מניות אשר מתמקד בסקטורים דפנסיביים אשר חשופים פחות להאטה כלכלית כגון : תקשורת ,פרמצבטיקה, בטחון וצריכה בסיסית .
אג"ח ממשלתי - 55% : ( 30% - שקלי במח"מ ארוך, 25% - צמוד במח"מ בינוני ) - ריבית בנק ישראל תמשיך להיות נמוכה לאורך 2009 בעקבות ההאטה הכלכלית, ירידת מחירי הסחורה וירידה בסיכוני האינפלציה. להערכתנו החלק הארוך של העקום באג"ח הממשלתי צפוי להמשיך להניב רווחי הון כאשר אנו רואים עדיפות לאפיק השקלי . לעומת זאת, בחלק הקצר-בינוני של העקום אנו רואים העדפה לחלק הצמוד וזאת בשל הפיצוי המתקבל מהשקעה באפיק זה).
אג"ח קונצרני - 30% : 20% השקעה באגרות חוב של חברות תזרימיות ולא ממונפות הפועלות בתחומים דפנסיביים ( כדוגמת בזק, שטראוס ,פרטנר וכדומה ) והיתרה- 10% באגרות חוב בחברות הפועלות בסקטורים ממונפים יותר אשר נסחרים בתשואה גבוהה אולם לחברות אלו יתרות מזומנים ופריסת חוב לזמן ארוך אשר תאפשר להם פרעון התחייבויות בשנים הקרובות ( כדוגמת גזית גלוב, אלביט הדמיה , קרדן אן.וי).