מדד מנהלי הרכש חושף: "המגזר התעשייתי בישראל נמצא כבר במיתון"

מדד מנהלי הרכש ירד בחודש נובמבר לרמה של 34.6%, הרמה הנמוכה ביותר מאז החלה המדידה בשנת 1996
אריאל אטיאס |

המגזר התעשייתי בישראל נמצא כבר במיתון, כך עולה היום (א') מנתוני מדד מנהלי הרכש לחודש נובמבר של ארגון מנהלי הרכש ולוגיסטיקה בישראל אשר נפל לשפל של 12 שנה.

מדד מנהלי הרכש (PMI) ירד בחודש נובמבר לרמה של 34.6%, הרמה הנמוכה ביותר מאז החלה המדידה בשנת 1996. זהו החודש השמיני ברציפות שהמדד נמצא מתחת לרמה של 50% המבדילה בין התרחבות להתכווצות הפעילות.

סעיפי הביקושים המקומיים והביקושים ליצוא נמצאים אף הם מזה שמונה חודשים מתחת לרמת ה-50% . ירידה חדה במיוחד נרשמה בסעיף המחירים, המשקפת את הירידה החדה במחירי הסחורות בעולם.

סעיפי המלאים - מוצרים מוגמרים וחומרי גלם - נמצאים אף הם מזה חודשים רבים במגמת התכווצות . נציין, כי מניתוח התשובות לסקר ניתן להסיק כירידת המלאים היא בדרך כלל מכוונת, ומשקפת צפי להאטה בביקושים.

"השפל אליו הגיע מדד מנהלי הרכש והתקופה הארוכה בה הוא מצביע על התכווצות בפעילות, הם אינדיקציה לכך שהמגזר התעשייתי נמצא כבר במיתון", כך אומרים בתגובה כלכלני בנק הפועלים. "אנו מעריכים כי המיתון העולמי צפוי להמשיך ולהקטין את הביקושים ליצוא וגם הביקושים המקומיים ייפגעו מההרעה המסתמנת בשוק העבודה, ירידה בביטחון הצרכנים ואפקט העושר השלילי בשל ירידת מחירי הנכסים הפיננסיים".

נתוני הלמ"ס לייצור התעשייתי ברבעון השלישי מצביעים על קיפאון והיצוא התעשייתי במגמת ירידה עוד מחודש יולי.

מדד מנהלי הרכש בישראל מצביע על כך שהמשק הישראלי אינו מנותק מהמתרחש בעולם, כפי שמשתקף ממדד מנהלי הרכש העולמי שמפרסם ג'י.פי מורגן. המדד המוביל לחודש נובמבר המשיך להצביע על התכווצות בפעילות, כאשר נפל לרמת שפל של - 36.4% .

נציין, כי הירידה המתמשכת במדד מאפיינת את כל המדינות המדווחות. אל המדינות המפותחות הנמצאות מזה חודשים רבים מתחת לרמת ה- 50%, הצטרפו בחודשים האחרונים גם השווקים המתעוררים. בין השווקים המתעוררים הודו הייתה האחרונה להצטרף בחודש האחרון לרמת מדד הנמוכה מ-50%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה