הפרוטוקולים של בנק ישראל חושפים: בדיוני הורדת הריבית האחרונה שקלו להוריד את הריבית ב-1%
רק שבוע לפני החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל, מפרסם הבנק את הפרוטוקולים האחרונים מישיבת החירום שקיים ב-7 באוקטובר, בה החליט להוריד את הריבית ב-0.5 נקודות האחוז במהלך שנועד לעזור למשק הישראלי להתמודד עם האטה הצפויה כתוצאה מהחרפת המשבר הפיננסי.
בדיוני הריבית, בו השתתפו חמישה חברי הנהלה המליצו לנגיד שלושה חברי ההנהלה להפחית את הריבית (אפקטיבי החל מה-12 באוקטובר) ב-0.5 נקודת האחוז לרמה של 3.75 אחוזים, חבר הנהלה אחד המליץ שלא להפחית את הריבית במועד זה וחבר הנהלה נוסף המליץ להפחית את הריבית בנקודת האחוז.
בהחלטת הריבית האחרונה שיחקו בעיקר תפקיד הירידות בשוקי ההון והחששות ממיתון עולמי ב-2009, בעוד עבור האינפלציה לא התקבלו נתונים חדשים מאז דיון הריבית הקודם, ב 22 בספטמבר.
הדיון על החלטת הריבית התקיים במועד מיוחד בעקבות דיון שבועי על מצב המשק, וזאת לנוכח המידע החדש שהתקבל. מהפרוטוקולים עולה, כי מדובר בהערכות, במיוחד של קרן המטבע הבינלאומית, שקצב הצמיחה העולמי יפחת והסחר העולמי יתרחב בכ-3 אחוזים בלבד בשנת 2009 , ובעקבות ירידות מחירי הנכסים הפיננסיים שבידי הציבור והשפעת ירידה זו על הצריכה הפרטית הצפויה. בהמשך לכך, בנק ישראל הוריד את תחזיות הצמיחה עבור שנת 2009 ל-2.7 אחוזים, וזאת לעומת תחזית קודמת של 3 אחוזים.
חבר ההנהלה שהמליץ שלא להפחית את הריבית במועד זה ציין כי אמנם האירועים בשווקים הפיננסיים בימים האחרונים אכן מגבירים את ההסתברות להאטה ולצמצום הלחצים האינפלציוניים, אך ניתן יהיה לבחון את ההתפתחויות ולהגיב להן במועד הרגיל להחלטת הריבית. הקדמת מועד ההחלטה להוריד את הריבית במספר שבועות אינה משמעותית מבחינת השפעתה על הפעילות.
חבר ההנהלה שהמליץ להפחית את הריבית בנקודת האחוז ציין שבעת זו המטרה העיקרית של ההחלטה היא לתמוך ביציבות הפיננסית, ועדיף לשלוח לשווקים מסר חד משמעי שבנק ישראל יעשה ככל שנדרש בתחום זה.
מאז מועד החלטת הריבית ב-22 בספטמבר ועד ה-6 באוקטובר ירד שוק המניות בארץ על רקע זעזועים ותנודותיות גבוהה בעולם. מדד ת"א 25 ירד מה- 22 בספטמבר ועד ל- 6 באוקטובר בכ-15 אחוזים.
שלושת חברי ההנהלה שהמליצו להפחית את הריבית במחצית נקודת האחוז ציינו כי הלחצים האינפלציוניים במשק צפויים לקטון בצורה משמעותית, על רקע המשך הירידה במחירי הסחורות בעולם והצפי להאטה בקצב הצמיחה במשק. הציפיות לאינפלציה והתחזיות של החזאים המקומיים נמצאות עתה בתוך תחום יעד האינפלציה.
בדיון צוין כי המצב הנוכחי במשק העולמי, מאז החרפת המשבר הפיננסי העולמי, הגביר את הסיכויים להאטה בקצב הצמיחה במשק בתקופה הקרובה. הוסבר כי הפחתת הריבית הינה צעד התומך ביכולתו של המשק להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניו.
בבנק ישראל בחנו היטב גם את פרמיית הסיכון של ישראל, כפי שהיא נמדדת ע"י מרווח ה-CDS ל-5 שנים - עלתה באופן משמעותי החודש, מרמה של 115 נקודות בסיס באמצע חודש ספטמבר לרמה של 125 נקודות בסיס בתחילת חודש אוקטובר. נציין, כי מרווח ה-CDS של מרבית המדינות המתעוררות עלה ניכרת החודש, בעקבות המשבר הפיננסי בעולם.
עוד צוין כי הורדת הריבית בעת זו הינה גורם תומך בתפקוד השווקים הפיננסיים, והיא חשובה בעיתוי מיוחד זה לנוכח ההתפתחויות האחרונות והתנודתיות בשווקים הפיננסיים בעולם ובישראל. הצפי הוא שהבנקים המרכזיים המובילים בעולם יורידו את הריבית במהלך החודשים הקרובים.
נזכיר, כי למחרת, בערב יום הכיפורים, אכן הורידו הנגידים ברחבי העולם את הריבית בכ-0.5% בצעד מתואם גלובלית שנועד להרגיע את השווקים הפיננסים. כתוצאה מכך פער ריביות נותר זהה למצב הקודם בו ריבית בנק ישראל גבוהה ב- 2.25 נקודת האחוז מריבית הפד וזהה לריבית הבנק המרכזי באירופה.