להמתין לאיתות "קנייה" ולהסכים עם סורוס

אריאל אטיאס |

מדד הדאו ג'ונס עשה זאת שוב, רשם את הירידה השנייה החדה ביותר בתולדותיו כאשר איבד מעל 700 נקודות. בימים כתיקונם היינו מכנים את הירידות הללו כהתרסקות, אך היום אנו מכנים אותן, ירידות חדות.

"אני מאמין שיש סיכוי טוב שרמת השפל התוך יומית שראינו ביום שישי הייתה תחתית טובה", כך אמר המיליארדר ג'ורג סורוס בתגובה לירידות החדות שנרשמו במהלך יום שישי האחרון בוול סטריט - מספר דקות לאחר פתיחת המסחר, נגע מדד מניות התעשייה המוערך ברמה של 7,882.51 הנקודות, הרמה הנמוכה ביותר מאז מארס 2003.

אני נוטה להסכים עם סורוס.

במשך 12 החודשים האחרונים, כאשר הדאו ג'ונס נפל בכ-39%, החיפוש אחר התחתית לא פסק. בכל פעם שהבורסות ברחבי העולם נפלו נשמעו קולות חדשים המצביעים על התחתית או לפחות על האור שבקצה המנהרה. אך המהלך של יום שישי היה דבר שלא נראה. המדדים הנצפים ביותר בעולם קרסו ביותר מ-9% רק 8 דקות לאחר הפתיחה ולאחר מכן וגם תוך 8 דקות חזרו לרמות הסגירה של ערב קודם לכן ואף עברו לעליות קלות.

זה היה מדהים. כוח קנייה אדיר הצליח להרים את המדדים הכבדים בעולם במהירות ובחוזקה שלא נראתה במשך כל הימים הרעים של וול סטריט. והדבר המדהים עוד יותר הוא שהפאניקה המדוברת הייתה בשיאה - מדד ה-VIX עמד על הרמה הגבוהה אי פעם 75 נקודות – למרות שבמהלך החודש החולף הוא שבר את כל השיאים הקודמים אליהם טיפס במהלך המשברים הקודמים.

והכל קרה באוקטובר

חודש אוקטובר הינו חודש מיוחד. ההיסטוריה מלמדת שבד"כ במהלכו מצליחים לסמן את שינוי המגמה או יותר נכון את נקודת הכניסה האופטימאלית לשוק המניות. אחת האסטרטגיות להבסת השוק ידועה בתור "למכור במאי ולקנות בנובמבר". הסטטיסטיקה מלמדת שהתשואות היפות בשוק בד"כ מתרחשות בין חודש נובמבר למאי בעוד התרסקויות והירידות בד"כ מגיעות אל השוק בחודשי הקיץ או הסתיו המוקדמים.

אחד ממכוני המחקר בשם Asset Management Research החליט לבדוק את האסטרטגיה המדוברת ומצא תאריך ספציפי המופיע בטבלת הסטטיסטיקה כתאריך הכניסה המוקדם ביותר. ה-16 באוקטובר. במכון המחקר לא קפצו על התאריך והחליטו לשכלל את האסטרטגיה ולמצוא אינדיקאטורים לכניסה - אינדיקאטורים טכניים.

הכלכלנים קבעו, כי כאשר ה-16 באוקטובר מגיע, מתחילים להסתכל על אינדיקאטור ה-Moving Average Convergence / Divergence או בראשי תיבות, MACD. מדובר באינדיקאטור המופיע בכמעט כל תוכנות הגרפים. האינדיקאטור פותח על ידי ג'רלד אפל בשנות ה-80 ומורכב משני ממוצעים נעים של סגירת המסחר היומי. הדבר מציג את ההבדל בין ממוצע נע אקספוננציאלי EMA מהיר ואיטי של מחירי סגירה. כאשר המהיר מבין השניים, קו ה-MACD, עולה מעל הממוצע האיטי זה מהווה איתות "קנייה". כאשר הוא חותך את הקו כלפי מטה, זה מהווה איתות "מכירה".

אז תשימו לב.

הכותרות בתקשורת מתחלפות

ביום שני האחרון, כשהסתכלתי על מה שקורה בוול סטריט אמרתי לעצמי, הנה זה קורה שוב. אנחנו סגורים למסחר, ערב חג הסוכות, ובארה"ב חוגגים יום של עליות שערים חדות – הדאו שוב קבע שיא, רק הפעם כלפי מעלה - המדד האמריקני זינק ביותר מ-11% ורשם את יום המסחר הטוב מאז 1932.

אך למרות שיומיים אחריו, כבר שכחנו מהעליות של יום שני, הדבר המעניין הוא שהתוכניות להצלת השווקים אותן מבצעות כיום הממשלות ברחבי העולם עדיין בכותרות ונראה לי, שאנחנו צפויים לראות אותן זה זמן מה.

ארה"ב, גרמניה, בריטניה, ספרד, איטליה, בלגיה , אירלנד, רוסיה, איסלנד, נורבגיה, קנדה, שוויץ, שבדיה, דנמרק, פינלנד, הולנד, אוסטריה ויוון הן רק חלק משמות המדינות שלקחו על עצמן לעזור למערכת הפיננסית ולצמצם את הפגיעה בכלכלה הריאלית. אך יכול להיות שבפעולתן ובכיכובן בכותרות התקשורת הם גם יצמצמו את הרגשת הפאניקה ואת הירידות החדות אותן אנו חווים מידי יום.

וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון - סבירות גבוהה לעוד הודעות על פעולות מתואמות, כגון הורדת הריבית הגלובלית שחווינו בשבוע שעבר, מפי קובעי המדיניות ברחבי העולם.

חג שמח וזכרו, שימי חול המועד סוכות הם ימים של עליות.

* הסקירה אינה מהווה המלצה לקנות או למכור ני"ע ומשקפת רק את דעתו של הכותב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה