נוק אאוט למשבר? תוך יומיים העמידו הממשלות 3.65 טריליון דולר לעצירתו

בעוד שוק המניות מתכונן לסופו של משבר האשראי העלות האסטרונומית למשלמי המיסים צפויה להיות מורגשת במשך שנים רבות - ואולי אף עשורים - בעתיד שיבוא
אריאל אטיאס |

ביומיים האחרונים הוכרזו ברחבי העולם צעדים חסרי תקדים שנועדו לעצור את המשבר הפיננסי, צעדים שמנתונים אחרונים עולה, כי עלותם תסתכם בכ-3.65 טריליון דולר (3,650 מיליארד דולר).

הרשויות בארה"ב הכריזו אתמול (ג'), רק יום אחרי אירופה, על תוכנית יוצאת מן הכלל לרכישת נתחים בבנקים הגדולים בעולם באמצעות כספי משלמי המיסים.

בעוד התנודתיות בשוקי המניות עשויה להמשיך בשבועות הקרובים, מומחים מתחילים להצהיר, כי הצעדים המתואמים יביאו לסופה של ההתרסקות הקטסטרופלית בשוק המניות אשר מאיימת להביא לקריסת המערכת הפיננסית הגלובלית.

בוול סטריט נסגר המסחר שלשום בעליות שערים החדות ביותר מאז 1932. באירופה ובאסיה הגיבו ביומיים האחרונים המדדים והוסיפו לערכם יותר מ-10%, כאשר הניקיי היפני רשם את הטיפוס החד יומי הגובה אי פעם.

בתוך כך, העלות האסטרונומית למשלמי המיסים לצורך חילוץ המערכת הפיננסית צפויה להיות מורגשת במשך שנים רבות - ואולי אף עשורים - בעתיד שיבוא.

הנק פולסון, שר האוצר האמריקני, הודה אתמול שהזרמת 250 מיליארד דולר אל תוך הבנקים - ישנם כבר 9 בנקים הכוללים את מורגן סטנלי וגולדמן זאקס - לא תהיה קלה לעיכול עבור משלמי המיסים."שהממשל רוכש נתח בחברה אמריקנית פרטית זה לא דבר נעים לרוב האמריקנים", הוא אמר. "אך האלטרנטיבה להשאיר את העסקים והצרכנים ללא גישה למימון היא לא מקובלת בכלל".

כתוצאה מכך, החששות הגוברות כעת הם שלמרות שמשבר הפיננסים אולי נמצא בשלב האחרון, הפגיעה בכלכלה הריאלית רק מתחילה. מומחים בלונדון חוזים שבריטניה צפויה להוביל את הדרך למיתון גלובלי רחב.

כמו כן, ישנם חששות שתוכניות ההצלה ימומנו ע"י הגדלת מיסים או הקטנת ההוצאה הציבורית.

בארה"ב הוציאו עד כה 795 מיליארד דולר במאמצים לעצור את המשבר. בבריטניה הביטחו כ-870 מיליארד דולר עבור הבנקים המקומיים והאיחוד האירופאי (EU) הצהיר, כי יזרים כ-2.01 טריליון דולר. סה"כ מדובר עד כה ב-3.654 טריליון דולר. לצורך הדוגמא, התוצר המקומי הגולמי של בריטניה נאמד בכ-2.74 טריליון דולר.

היום מתחילות שיחות בבריסל שמטרתן למנוע מהמשבר הפיננסי העולמי אותו חווים כיום, מלחזור בעתיד. אך בקרב מומחים גוברים החששות, כי ההקלה ממניעת קריסת המערכת הפיננסית תוחלף במהרה ע"י בעיות גדולות יותר בכלכלות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה