בהחלטת הריבית הקודמת: בבנק ישראל ראו אפשרות להורדת ריבית רק במהלך 2009
הערכת בנק ישראל כי האינפלציה תיכנס לתוך תחום היעד במחצית הראשונה של שנת 2009 ובמקביל להחרפה בחוסר היציבות הפיננסית בעולם, והשלכותיה על המשק, יחד עם ההאטה בקצב הצמיחה בישראל, היוו גורמים מאזנים לשיקולים שעמדו מאחורי הותרת הריבית לחודש אוקטובר, על כנה.
בדיוני הריבית, שהתקיימו בסוף חודש ספטמבר, המליצו לנגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר, ארבעה חברי ההנהלה להותיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי, ברמה של 4.25 אחוזים, ואילו חבר הנהלה אחד המליץ להפחית את הריבית ב-0.25 נקודת האחוז.
חבר ההנהלה שהמליץ להפחית את הריבית לחודש אוקטובר הדגיש את ההשלכות של חוסר היציבות בשוקי ההון בעולם על הכלכלה העולמית ובכלל זה על המשק הישראלי, כגורם מרכזי להמלצתו. בעוד הארבעה האחרים ציינו, כי האינפלציה גבוהה משמעותית מהיעד, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בהסתכלות לשנים עשר החודשים האחרונים – אינפלציה של 5.0 אחוזים.
יחד עם זאת, ההערכה היא שהלחצים האינפלציוניים צפויים להתמתן על רקע הירידה במחירי הסחורות, לרבות מחירי האנרגיה (ירידה שנמשכה גם בחודש ספטמבר).
בדיון צוין כי בחודש האחרון נמשכה מגמת הירידה של הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה, כפי שהן נגזרות משוק ההון. על פי הערכת המשתתפים בדיון, האינפלציה תתכנס לתחום היעד בסביבות אמצע 2009 תוך אפשרות להורדת ריבית מסוימת במהלך 2009.
המשתתפים בדיון ציינו כי למרות החריגה בקצב האינפלציה מהיעד, האירועים בשווקים הפיננסיים בעולם ובארץ, ואי הוודאות הגוברת הנלווית לכך, כמו גם ההאטה בקצב הצמיחה של המשק -- מהווים גורם מאזן לשיקולים להעלאת ריבית -- ותומכים בהשארת הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי.
פרופ' פישר צפה, כי הבנקים המרכזיים המובילים בעולם ישאירו את הריבית ללא שינוי ובחלק מהמדינות יפחיתו אותה.