חשש בשוק המשכנתאות: לאומי הוריד אחוזי המימון למשכנתאות ל-70%

רפי ולנסי, המשנה למנכ"ל EMI: "הורדת מימון משכנתאות עלולה לפגוע בענף הדיור ולגרום לירידת מחירי הנדל"ן"
איריס בר טל |

נראה כי המשבר בשוק המשכנתאות האמריקני מתחיל לתת אותותיו גם בשוק המשכנתאות הישראלי. בשבוע שעבר הוחלט בבנק לאומי למשכנתאות להוריד את אחוז המימון למשכנתאות ל-70% ומשיחה עם גורמים בענף נראה שבנקים נוספים למשכנתאות שוקלים לפעול באופן דומה.

מבנק לאומי למשכנתאות, נמסר כי העלייה ברמות הסיכון וההאטה הצפויה במשק, גרמו לבנק להגביל את אחוזי המימון למשכנתאות כדי לא להיות חשוף למימון נכסים בהיקפים משמעותיים.

רפי ולנסי, המשנה למנכ"ל בחברת EMI המבטחת משכנתאות ברמת מימון גבוהה, מציין כי משכנתאות במימון הגבוה מ-70% מהוות כ-20% ומעלה משוק המשכנתאות בארץ, ומגלגלות היקפים של 6 עד 7 מיליארד שקלים בשנה. לדבריו אם תתקבל החלטה דומה בבנקים נוספים למשכנתאות, המשמעות תהיה ירידה בביקוש למשכנתאות, שעלולה לפגוע בשוק הנדל"ן ולגרום לירידת מחירים.

ולנסי מוסיף: "שוק המשכנתאות בישראל נמצא כעת בצומת די מרכזי- האם נשארים במדיניות האשראי שהוכיחה את עצמה לאורך השנים או משנים אותה. נכון עכשיו לאומי למשכנתאות הודיע על הורדת אחוז המימון ולעומתו מזרחי טפחות ממשיך לתת משכנתאות במימון עד 95%, אך שוקל כל בקשה לגופה.להערכתי כוחות השוק יעשו את שלהם, והבנקים ימשיכו לתת משכנתאות במימון גבוה".

יואב נרדי, המשנה למנכ"ל בנק ירושלים, מציין: "שוק המשכנתאות בארץ אינו נגוע במחלות של ענף המשכנתאות בארה"ב. מדובר בשוק מאוד תחרותי ולכן הריביות נמוכות וזו גם הסיבה שלא התפתח בארץ שוק איגוח שמגלגל את האחריות על המשכנתא מהבנק למשכנתאות. הבנקים למשכנתאות בארץ עוקבים אחר הלקוח עד מועד פירעון המשכנתא. לכן, גם בתקופות קשות, כמו במיתון החריף לפני כ-8 שנים, כמות הפיגורים בתשלומי משכנתא הייתה יחסית נמוכה".

"יחד עם זאת, מאחר שהגענו לרמת מחירים יחסית גבוהה בשוק הנדל"ן, הבנקים כנראה יורידו את אחוזי המימון למשכנתאות. אם נוסיף לזה את הירידה במצב הכולל של הנכסים הפיננסים שבידי הציבור ואת העלייה בריבית הריאלית במשק, הרי שבשוק הדירות במרכז ייתכן שיהיה תיקון מחירים של 5-10% אך לא מפולת".

"לעומת זאת, בשוק דירות היוקרה ייתכן אף תיקון של עשרות אחוזים. שוק נוסף שעלול להיפגע הוא שוק הדירות להשקעה, בשל אי הוודאות בשווקים שתגרום למשקיעים לממש נכסים". מציין נרדי.

לעומתו, קובי לנגליב, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי, משדר אופטימיות: "לדעתי בטווח הקצר, לא נראה שינוי בביקושים לדיור ולמשכנתאות, שכן רמת האחריות והרגולציה בשוק המשכנתאות לא נסחפה להתעסקות עם לווים בעייתים. שוק הדיור בישראל הוא בעיקרו שוק של משפחות ולא של משקיעים, ולכן אם תהיינה השפעות הן צפויות רק בטווח הבינוני והארוך".

עוד מוסיף לנגליב: "דווקא כיום, מרווחי היזמות בארץ הופכים לאטרקטיבים יותר בהשוואה למקומות אחרים בעולם. כך למשל בעבר יזמי פרויקטים באזורי הביקוש שרווחי היזמות שלהם עמדו על 20-30% נאלצו להתמודד עם מרווחים של 80-90% בשווקים כמו למשל השוק הרומני ואילו כיום המצב שונה. ישראל היא אי של יציבות בעולם סוער".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה