קואצ'ינג עסקי כתשובה לפחד ולחץ? "הקואצ'ינג עוזר למשקיע להתמודד עם לחץ והפסדים זמניים"
מסקר שנערך על ידי חברת גיאוקרטוגרפיה בעבור חברת פינקסו קואצ'ינג, המעניקה שירותי "פסיכולוגיה פיננסית" למשקיעים, עולה כי 75.4% מהאנשים שלא משקיעים את כספם באופן עצמאי עושים זאת מסיבות של ניהול זמן, חוסר ניסיון ומחסומים נפשיים, בעוד שרק 7.2% מהאנשים לא משקיעים את כספם באמצעות בנק או חברת השקעות מסיבות של רווח כספי.
"בשנים האחרונות גילינו תופעה מדהימה: אנשים שהיו איתנו בקשר למטרות מסחר עצמאי וגם האמינו כי המסחר באופן עצמאי יניב תשואה גדולה יותר, ויתרו על מסחר עצמאי מסיבות שאינן קשורות כלל לרווח אלא מסיבות כמו פחד, חשש, חוסר נסיון וחוסר זמן". מציין גיל פרהנג, סמנכ"ל פינקסו קואצ'ינג.
"הקואצ'ינג העסקי מכין את המשקיע למסחר מבחינה נפשית ועוזר לו להתכונן להתמודד עם לחץ והפסדים זמניים, מתוך ההכרה הברורה שמי שלא יודע לעבור את מהמורות הדרך, עדיף שלא יצא אליה. אין מה לעשות, לפעמים, יותר מאשר יועץ פיננסי, אנו מוצאים שמה שחסר לאדם כדי לצאת לדרך כלכלית חדשה הוא דווקא 'קואצ'ר' שמקשיב או 'יועץ זוגי' שעוזר לאתר את שורשי הבעיה החבויים בתוך הבית של המשקיע".
מהסקר שנערך בקרב 500 גברים ונשים, במהלך השבוע השלישי של חודש ספטמבר 2008, עולה כי בקרב הנשים, המרכיב הנפשי (לחץ, חשש, פחד) וההתנהלות לקויה (חוסר זמן, ניסיון, ידע) משמעותי הרבה יותר: מעל 78% מהנשים הצהירו כי לא ישקיעו באופן עצמאי מסיבות התנהלותיות ונפשיות, בעוד מרכיב זה תופס אצל הגברים כ-70% בלבד. במילים אחרות: הנשים אמוציונליות יותר בהשקעתם, ונותנות למרכיבים נפשיים להשפיע עליהם יותר מאשר הגברים.
בהשוואה בין צעירים למבוגרים, ניתן לראות כי המרכיב בנפשי וההתנהלותי בהחלטה על דרך ההשקעה, מהווה כ-86% מגורמי ההחלטה בקרב הצעירים. במילים אחרות, צעירים עד גיל 34 הם המגזר הבולט ביותר שגוזר את החלטותיו על השקעה מסיבות שאינן קשורות לרווח. לשם השוואה בקרב גילאי 55 ומעלה, המרכיב הנפשי וההתנהלותי בהחלטה על אופי ההשקעה מהווה 64% בלבד, פער של מעל 20%!
בהשוואה בין הכנסה נמוכה (עד 7000 שקלים) לבין הכנסה בינונית וגבוהה, ניתן לראות כי בעלי ההכנסות הגבוהות יותר נותנים למרכיבים הנפשיים, לפחד, לחשש וללחץ להשפיע על החלטתם: כ-4% מכלל בעלי ההכנסות הגבוהות מתעלמים משיקולי הרווחיות, על פי הצהרתם. נתון זה מרתק במיוחד מכיוון שדווקא אנשים אלה צפויים להיות המשקיעים הגדולים, ומסתבר ששיקוליהם אינם רציונליים כלל, לפי עדותם על עצמם.
בקרב האשכנזים בולט יותר הפחד והמוטיבים הנפשיים בקבלת ההחלטות (80.8%) לעומת אנשים ממוצא מזרחי (72% בלבד). מעניין שבולטים דווקא הוותיקים בארץ שהם המגזר עם הפחדים והשיקולים האמוציונליים הגדולים ביותר (86.1%).
עוד עולה מהסקר, כי ככל שמספר הנפשות בבית עולה, כך עולה הלחץ הנפשי בהחלטה על אופי ההשקעה. 66.6% מבתים עם 1-2 נפשות מציינים שיקולים אמוציונליים והתנהלותיים כגורם המרכזי בהחלטה לא להשקיע באופן עצמאי, לעומת 80% (!) שנותנים לשיקולים אלה להשפיע עליהם בבתים עם 3 נפשות ומעלה. במילים אחרות דווקא משפחות גדולות יותר לא בוחרות בשיקולי רווח רציונליים להוביל אותם בבחירת השקעותיהם.
בנוסף, תושבי ת"א נותנים באופן יחסי לשיקולים הרציונליים להוביל אותם: 76.8% אינם סוחרים באופן עצמאי עקב סיבות נפשיות והתנהלותיות, לעומת תושבי השרון הלחוצים הרבה יותר: מעל 85% נותנים לשיקולי זמן ולחץ נפשי להשפיע על החלטותיהם הפיננסיות.