פרופ' צבי אקשטיין: "בישראל לא יכול לקרות מה שקורה בארה"ב, כאן אנחנו עדיין רוכבים על חמורים"
"אין ספק שזהו המשבר הקשה ביותר מאז שנות ה-30", אומר היום פרופ' צבי אקשטיין, משנה לנגיד בנק ישראל, בכנס פורום CFO באילת. "אבל גם במאה הקודמת וגם בנוכחית היו כבר משברים, אולי לא כל כך קשים, אך גדולים ומשמעותיים ביותר. צריך לזכור שהמשק האמריקני עדיין צומח ולא כמו בשנות ה-30 בו המשק האמריקני הדרדר ב-30% בשנה".
פרופ' אקשטיין פתח בסקירה בה בחן את הדברים שגרמו למשבר: צורות האיגוח המיוחדים שיצרו גופים לא מפוקחים ואף בנקים מפוקחים. ירידת מחירי הנכסים. שכלול של השווקים הפיננסים תוך יצירת מכשירים פיננסים מורכבים.
"מה שקורה היום בשווקים זה שקריסה של שוק אחד, שוק הסאב-פריים, יצרה הדבקה בקרב השווקים הפיננסים האחרים. ישנו חוסר אמון בין השחקנים באזורים מסוימים בשווקים", אומר פרופ' אקשטיין.
"אני חושב שהרשויות הרגולטוריות בארה"ב עובדים בשיתוף פעולה יוצא דופן בניסיון להגדיר מהו מוסד פיננסי שהינו גדול מידי כדי ליפול - איזה מוסד יפגע במאקרו כלכלה – זהו דבר קשה ביותר", אומר פרופ' אקשטיין. " מי הוא הגוף שהבנק המרכזי חייב להציל אותו כדי שלא יגרור זעזועים גדולים מידי אך באותו האופן לא יעודד את הגופים הללו, למרות הפגיעה בבעלי המניות.
המשנה לנגיד התייחס לאיזון בו בחרו השבוע בארה"ב – מדוע לעזור ולהשתלט על AIG ולא להציל את ליהמן ברדרס, בית ההשקעות הרביעי בגודלו, שפשט רגל ביום שני האחרון.
"צריך להבין שבישראל לא נוצרו שווקים כאלה שגררו את הנפילות המתרחשות בעולם. המערכת הרגולטורית בישראל מתפקדת בצורה מאוד גבוהה. אך העובדה שבנקים ישראלים צריכים להחזיק נכסים בחו"ל מקשרת אותנו למשבר" אומר פרופ' אקשטיין ומסביר, כי ניתן לתאר את המערכת הפיננסית כמו מערכת כבישים למכוניות. במערכת הזאת נסעו הרבה מכוניות וחלקם נסעו מהר ואף ניסו לעקוף. תאונה קרתה, תאונה שמכורח הנסיבות הייתה גדולה והרסנית. אך צריך להבין, כי "אצלנו עדיין רוכבים על חמורים בהשוואה לעולם ולכן תאונות לא קשות", אמר פרופ' אקשטיין.
"אנחנו נמצאים היום ב-40% מתחת לתוצר לנפש האמריקני. יש לנו דרך ארוכה עד שהצמיחה בישראל תהיה גבוהה מעל ארה"ב. אנחנו 13 מיליון יהודים ורק 6 מיליון חיים בישראל", אומר פרופ' אקשטיין, כאשר הוא מדגיש, כי "ארה"ב תמשיך להיות סמן ימני בצמיחה עוד הרבה שנים קדימה. להגיע לסדר גודל של תל"ג לנפש בישראל הגבוהה מהתל"ג לנפש בארה"ב (80%) זה יעד שניתן להשיג".
אלי יונס: "אנחנו נוכל לצלוח את ההאטה הצפויה"
אלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות, המשתתף בפאנל עם פרופ' אקשטיין, אמר, כי "אנחנו חיים בעת ובעונה אחת 2 משברים, משבר אחד הוא המשבר בשווקים, משבר הנזילות אשר יסודו הוא החוסר ביכולת לבצע תשלומים ולקבל קווי אשראי. המשבר הנוסף שמסתמן, אותו נחווה לאורך זמן הרבה יותר ארוך, הוא האטה כלכלית, כבדת השפעה ברוב המשקים והכלכלות בעולם".
"אחד הדברים המעניינים שנחווה שוב הוא את עוצמתו של המשק האמריקני, אחד היחידים שימשיכו לצמוח למרות, ששם מקורו של המשבר. הדבר השני יקרה, במידה וננהל מדיניות עקבית, הוא שאנחנו נוכל לצלוח את ההאטה, אולי ברמת תוצר יותר קטנה מהשיאים אליהם הורגלנו, אך יותר מאירופה והרבה יותר מארה"ב", אמר יונס.
יונס הרחיב ואמר, כי "אנחנו חווים שפל קשה בעקבות טלטלה והתנפחות השווקים בשנים האחרונות, אך אנחנו עדיין לא רחוקים מספיק כדי שתהיה לנו פרספקטיבה נכונה ותובנות מהמשבר הזה".